Medclair lanserar patenterad lösning för hållbar lustgas med betydande marknadspotential

Medclair AB, en ledande leverantör av hållbar lustgas, har utvecklat ett världsunikt portabelt uppsamlingssystem för att möjliggöra klimatvänlig och säker lustgasanvändning. Produkten, Collection Unit, lanseras i samband med den pågående mässan för akutsjukvård FLISA 2023. Lösningen innebär att lustgas kan bli tillgänglig i många applikationer där Medclairs befintliga produkter av praktiska skäl idag inte kan användas. Collection Unit kommer på sikt att representera en betydande intäktspotential som är i paritet med hela den befintliga portföljen. Då lösningen kan anpassas till lokala behov och användningsområden är ambitionen att erbjuda produkten tillsammans med lokala partners, såväl befintliga som potentiella, inom olika områden och geografiska marknader.

Collection Unit, ett världsunikt portabelt uppsamlingssystem för att möjliggöra klimatvänlig och säker lustgasanvändning, har under en längre tid utvecklats av Medclair som tidigare kommunicerats. Utvecklingsarbetet baserar sig på en rad förfrågningar från bland annat akut-, hem- och dentalsjukvård där behovet av lustgas är stort men där utmaningar med exponering är ett hindrande problem. Idén med Collection Unit grundar sig i att samla upp lustgas och lagra på plats vid användning för att sedan destruera på till exempel sjukhus där Medclairs destruktionsteknologi i många fall redan används. Det säkerställer miljövänlig användning av lustgas. Konceptet, som är patenterat, bygger på en återanvändningsbar teknik vilket innebär att tömda lustgasfilter kan återanvändas.

"Vårt team har gjort ett fantastiskt arbete avseende utvecklingen av vår Collection Unit. Vi har lyckats utveckla ett material som i förhållande till volym och vikt kan samla en stor mängd lustgas men även att tömma den kostnadseffektivt. Produkten revolutionerar vårt erbjudande då vi nu kan lösa hållbar och personalvänlig lustgas i alla situationer. Vi ser redan ett stort intresse såväl i Sverige som i utlandet. Då lösningen kan erbjudas som en "pay per operation" produkt blir den tillgänglig även för små kliniker och kan på sikt erbjuda stora besparingar genom att öppna för ökad användning av lustgas som är en effektiv smärtlindring", säger Jonas Lundh, VD Medclair AB.

Lösningen är en väska som innehåller en återanvändbar adsorbent som samlar in lustgas från patientens utandningsluft. Samma väska innehåller allt som behövs för en behandling. Collection Unit är utvecklad för att räcka till korta såväl som långa behandlingar och behandlingstiden kan genom olika storlekar på väskan justeras till användarens behov.

Medclairs primära målgrupp för Collection Unit är hemsjukvårdspersonal, räddningspersonal och andra situationer som kräver en ultraportabel lösning, men även mindre tandläkarmottagningar. På sikt finns det flera intressanta nya områden som skönhetssalonger, mindre kliniker av olika slag eller användare med låg nyttjandegrad.

Lustgas är en effektiv smärtlindring som bland annat används globalt inom vården. Fördelarna med lustgas är många, bland annat snabb smärtlindring och kort återhämtningstid. Gasen är dock en potent växthusgas och en arbetsmiljöfara. Medclair erbjuder lösningar på båda problemen, något som sedan flera år nyttjas av bolagets kunder.

För ytterligare information vänligen kontakta:

Mikael König, Medclair Invest AB (publ), Tfn: 070-486 17 98, e-post: [email protected]

Medclair AB är ett svenskt green-tech bolag inom Medclair Invest-koncernen. Genom innovation och vårt FoU nätverk strävar vi efter att vara de ledande experterna på säker lustgashantering - genom vår breda produktportfölj kan vi erbjuda säker och hållbar lustgas till sjukvården.

Bolaget noterat på NGM Nordic SME. Mer information om Medclair finns på www.medclair.com

Bifogade filer

PM-CU-Lansering-2.pdf

Om Medclair Invest

Prenumerera

Få löpande information från Medclair Invest via e-post.

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Nordic SME Kortnamn MCLR ISIN-kod SE0009190572

IR-Kontakt

Mikael König IR-kontakt [email protected] +46 70 486 17 98