SeaTwirl AB (publ) publicerar bokslutskommuniké för 2024
Väsentliga händelser under perioden (2024-01-01 - 2024-12-31)
Februari
· SeaTwirl har genom ELBE EUROCLUSTERs utlysning tilldelats konsulttimmar från franska företaget Zelin till ett värde av 60 000 EUR.
Mars
· SeaTwirl signerar en MoU (Memorandum of Understanding) med det brittiska offshoreföretaget Verlume, specialist på intelligent energihantering och energilagring, för att samarbeta kring elektrifiering av offshoretillgångar och avkarbonisering av olja- och gasindustrin.
· SeaTwirl signerar en MoU (Memorandum of Understanding) med det japanska bolaget SCPM, ett dotterbolag till Sumitomo Corporation. Intentionen med MoU:n är att båda företagen ska samarbeta för att marknadsföra SeaTwirls vertikalaxlade vindturbin på den japanska marknaden.
April
· SeaTwirls valberedning nominerar fyra nya ledamöter till bolagets styrelse, med målsättning att bredda och vidare stärka SeaTwirls styrelse. De fyra nominerade är: Sara Brandt, Jérôme Guillet, Johan Lundblad och Per Ekdahl.
Maj
· SeaTwirls årsstämma hålls den 7 maj i Göteborg.
Augusti
· SeaTwirl tecknar MoU med det brittiska offshore olje- & gasbolaget Serica Energy för att undersöka möjligheterna att elektrifiera driften av offshore-tillgångar med hjälp av SeaTwirls vindturbin och energilagring.
December
· Vi har under kvartalet gjort förändringar i organisationen med ökat fokus på att kommersialisera vår teknik. Under perioden har vi bland annat stärkt funktionen kring kommunikation och IR.
Väsentliga händelser efter räkenskapsårets utgång
· Inga väsentliga händelser har inträffat efter räkenskapsårets utgång.
Finansiell utveckling under fjärde kvartalet (2024-10-01 - 2024-12-31)
· Nettoomsättningen uppgår till 0 kr (51 620 kr) och rörelseresultatet till -3 753 503 kr (-5 603 693 kr).
· Det negativa resultatet är hänförligt till utvecklingskostnader och till kostnader för att kommersialisera produkten och inkluderar bland annat personalkostnader.
· Vid periodens utgång uppgick de aktiverade utvecklingskostnaderna till 93 415 449 kr (86 895 356 kr). Därtill kommer aktiverade kostnader för patent om 1 582 804 kr (1 582 804 kr).
· Periodens kassaflöde uppgår till -2 952 128 kr (1 346 587 kr). Likvida medel uppgick på balansdagen till 46 298 246 kr (74 588 450 kr).
· Bolagets egna kapital uppgick på balansdagen till 130 290 863 kr (147 676 642 kr) varav periodens resultat utgjorde -2 442 825 kr (-3 684 852 kr).
Finansiell utveckling under perioden (2024-01-01 - 2024-12-31)
· Nettoomsättningen uppgår till 0 kr (51 620 kr) och rörelseresultatet till -20 572 780 kr (-18 930 769 kr).
· Det negativa resultatet är hänförligt till utvecklingskostnader och till kostnader för att kommersialisera produkten och inkluderar bland annat personalkostnader.
· Vid periodens utgång uppgick de aktiverade utvecklingskostnaderna till 93 415 449 kr (86 895 356 kr). Därtill kommer aktiverade kostnader för patent om 1 582 804 kr (1 582 804 kr).
· Periodens kassaflöde uppgår till -28 290 204 (51 591 496 kr). Likvida medel uppgick på balansdagen till 46 295 246 kr (74 588 450 kr).
· Bolagets egna kapital uppgick på balansdagen till 130 290 863 kr (147 676 642 kr) varav periodens resultat utgjorde -18 396 135 kr (-17 030 628 kr).
Kommentar från VD
Det är välkänt att marknaden för flytande vindkraft i stor skala har stått inför betydande utmaningar under de senaste åren med höga räntor, svårigheter i leveranskedjan och politisk osäkerhet på många marknader. Samtidigt ser vi allt fler möjligheter i den småskaliga marknaden med ökat tryck på bland annat oljebolagen att reducera sina utsläpp och elektrifiera sin verksamhet. Det andra halvåret 2024 och särskilt det fjärde kvartalet har vi gått igenom en krävande omställning med två syften. Vi har transformerat oss för att möta framtiden som en ny, starkare organisation med fokus på att dra nytta av flera års tekniskt utvecklingsarbete, och reducerat våra löpande kostnader för att ge stabilitet och trovärdighet kring vår uthållighet. Det fjärde kvartalet har präglats av ett fortsatt fokus på affärsutveckling samt kommersiell utveckling, med flera samarbetsavtal till grund. Särskilt samarbetet med Serica Energy och Sumitomo har varit synnerligen givande och med de insikter vi skaffat oss, har vi nu fått en större förståelse för kundernas krav och förväntningar. Med denna kunskap har vi kunnat skräddarsy våra erbjudanden och marknadsföringsstrategier samt vår övergripande affärsstrategi. Vi har även observerat flera förändringar sett till marknadens attityder till SeaTwirl, där vi tidigare själva aktivt sökte efter möjligheter medan vi nu blir kontaktade av kunder på regelbunden basis. Kunddialogerna är många och vi kommer fortsätta bygga och stärka befintliga kundrelationer baserat på vårt unika erbjudande.
Möjligheter i marknaden
Medan de stora, väletablerade vindturbintillverkarna har fokuserat på omfattande projekt som vindkraftparker i GW-skala, har de sällan bandbredd för att utveckla projekt i mindre skala. Detta skapar en betydande möjlighet för SeaTwirl som vi avser att ta vara på. Den globala marknadens efterfrågan på elektrifiering av avlägsna öar och offshore olja och gas är betydande och vi har ett strukturerat tillvägagångssätt för att identifiera och prioritera möjligheter. Olje- och gasindustrin är under mycket stark press att minska koldioxidutsläppen i sin verksamhet, och den är särskilt stark i Nordsjön. Därför har vi det senaste året varit särskilt fokuserade på Norge, Skottland och Sydeuropa, vilket även kommer vara fortsatt fokus för 2025. Vi ser även att de asiatiska marknaderna är mycket lovande, inte minst vårt samarbete med Sumitomo i Japan och olje- och gasoperatörer i Sydostasien.
Disruptiv innovation
Det blir allt tydligare att flytande vindkraft behöver disruptiv innovation för att snabbare nå en konkurrenskraftig kostnad, en uppfattning som också delas med EU-kommissionen och inte minst det norska energidepartementet och dess avdelning Enova som finansierar energiprojekt. Så sent som i januari delade Enova ut över 1 miljard kronor till det innovativa konceptet Wind Catching Systems. I EU:s senaste "Horizon Europe" utlysning till innovativa koncept för flytande vindkraft anges det uttryckligen att syftet är att demonstrera innovativa flytande havsbaserade vindkrafts plattformar- vertikala eller horisontella, vilket är en signal om en liknande åsikt även i Bryssel.
På SeaTwirl tror vi att ren och prisvärd energi är avgörande för att vårt samhälle ska kunna blomstra, och vi försöker skapa en teknologi som har en förlösande effekt på utbyggnaden av vindkraft på djupt vatten. Vägen dit handlar om att demonstrera och att skala upp. Vi har genom åratal av arbete med simuleringar utvecklat världsledande modeller och verktyg som nu gör att vi väljer att fortsätta utveckla en ny version av vår turbin. Den ena utesluter inte den andra, men vi ser stor potential i en turbin som är både lättare i vikt, och mer kostnadseffektiv sett till tillverkning, transport, installation och service. Under 2025 kommer vi presentera mer information kring turbinen och även bilder.
Rätt positionerat för 2025
I en krävande tid med mycket osäkerhet på det geopolitiska och makroekonomiska planet är det svårt att komma med säkra utfästelser om framtiden. Men med en solid produkt- och systemportfölj på plats, starka och lovande kundrelationer, ett etablerat varumärke och en kraftfull makrotrend som arbetar för oss, är jag övertygad om att SeaTwirl är mycket bra positionerat inför 2025. Jag ser fram emot att kunna kommunicera mer kring teknik, projekt och mjuk finansiering under året, då en rad möjligheter erbjuds där vi avser att bygga starka konsortier för framgångsrika ansökningar.
Johan Sandberg, VD.
För mer information, vänligen kontakta:
Johan Sandberg, VD
Telefon: +46 72 174 85 27
E-post: [email protected]
Dan Friberg, Styrelseordförande
Telefon: +46 70 788 75 44
E-post: [email protected]
Om SeaTwirl
SeaTwirl AB (publ) är ett svenskt energiteknikbolag inom havsbaserad vindkraft med visionen att bli en världsledande leverantör till flytande vindkraftsparker. SeaTwirls unika flytande vertikalaxlade turbin har låg tyngdpunkt och använder därför mindre stål i flytaren än konventionella flytande lösningar. Därutöver är ambitionen att kunna använda en mer lokal leverantörskedja, ha lägre underhållskostnader, större svängmassa, lägre bladerosion och kunna placera verken tätare ihop, vilket bidrar till en bättre ekonomi för vindkraftsparken. Bolagets första prototyp installerades i havet år 2015. Utveckling sker nu på framtida flytande vindkraftverk. Sedan 2016 är bolaget noterat på Nasdaq First North Growth Market. Läs mer på: https://seatwirl.com.
Bolagets Certified Adviser är Vator Securities AB.
Denna information är sådan information som SeaTwirl AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades för offentliggörande den 21 februari 2025 kl. 08:30.
Om SeaTwirl
SeaTwirl är ett svenskt utvecklingsbolag inom vindkraft med visionen att bli en ledande aktör inom den nya och snabbt växande marknaden för havsbaserad flytande vindkraft.
Prenumerera
Få löpande information från SeaTwirl via e-post.