De kan bli årets HR-chef

Juryn i Human Growth Award har utsett 2015 års fyra toppkandidater bland femtio nominerade

Charlotte Wernros, K-rauta, Mattias Segelmark, 3, Paulina Ekvall, Arla och Sofia Birk, Solna Stad är de fyra som efter ett gediget juryarbete, imponerade allra mest.

- Det var ett väldigt starkt startfält. Av de 50 nominerade valde 42 personer att gå vidare och svara på våra kompletterande frågor om till exempel nyckeltal och visionsarbete. Bland dem poängsatte juryn ett antal olika parametrar i jakt på ett mänskligt, modigt och affärsorienterat HR-arbete som varit avgörande för att uppnå ett välmående lönsamt bolag. Juryn var också noga med att en konkret förändringsresa från just föregående år kunde påvisas, förklarar Roland Gustavsson, koncernchef på Wise Group som står bakom den nya utmärkelsen.

- När Wise Group utlyste Human Growth Award var huvudsyftet att uppmärksamma HR-chefer som vågar tänka nytt och stort, som inspirerar och är förebilder för oss alla. Vi i juryn är glada över att vi kunnat bidra till just detta. Kvaliteten bland de nominerade har på många håll varit mycket hög och de fyra som nu har chans att kamma hem 2015 års utmärkelse har visat ett ledarskap vi som yrkeskår tillsammans kan vara stolta över. De har alla utfört ett arbete och skapat resultat att inspireras av, säger Katarina Berg, jurymedlem och Global HR-chef Spotify.

Juryn som utöver Katarina Berg, Global HR-chef på Spotify, består av Anne-Marie Andric, Chief HR Officer, Bisnode, Fredrik Johnson, grundare av HR Sverige och head of Global Talent Management på Spotify, samt Lena Noaksson, vd, Wise Consulting, pekar ut ett antal gemensamma nämnare bland de fyra toppkandidaterna.

- Alla fyra har påvisat en en mätbar turnaroundresa med tydligt ökad lönsamhet under perioden. Samtidigt som nöjdheten hos kunder, medarbetare och medborgare har ökat. Genom en stark position i ledningsgruppen och ett personligt ledarskap har toppkandidaterna kunnat driva framgångsrika kulturförändringar, förklarar Katarina Berg.

Vinnaren utses under festliga former på Passion HR på Rival den 3 november 2015. Såhär lyder nomineringarna i sin helhet:

Charlotte Wernros - K-rauta
För ett målinriktat, kraftfullt arbete med värdegrund, utbildning, hälsa och ledarskap. Charlotte har starkt bidragit till en framgångsrik kultur och stora resultatförbättringar inom K-rauta. Hon har tillsammans med en ny ledningsgrupp skapat tydliga mål och satt HR som en central kraft i förbättringsarbetet. Charlotte har ett tydligt affärsfokus, enligt filosofin att nöjda medarbetare ger nöjda kunder och ökad lönsamhet, som idag genomsyrar hela organisationen.

Fakta: HR-chef på K-rauta sedan 3,5 år. Närmast kommer hon från Coop Sverige där hon var HR manager HR-support och dessförinnan har hon haft olika chefspositioner inom Coop bland annat som personalchef på Coop Extra. Utbildad vid Stockholms Universitet.

Mattias Segelmark, 3
För sin självklara roll i ledningsgruppen, sin uthållighet och sitt skickliga företagskulturbyggande. En kultur som attraherar och behåller unga talanger, motiverar medarbetare att bidra till att vända röda siffror till svarta och som bidrar till företagets fortsatta framgång. För sitt nytänkande arbete med Mångfaldskalendern och sitt innovativa sätt att möta och rekrytera nya talanger. Slutligen och inte minst för utvecklingen av den interna utbildningsorganisationen 3Academy och för sin starka tro på kraften hos medarbetarna.

Fakta: HR Director på 3 sedan drygt tre år. Närmast kommer han från Swedbank där han var Head of People and Leadership, dessförinnan har han haft olika chefspositioner inom HR på 3 (2006-2010), SAS och Pysslingen. Utbildad vid Stockholm Universitet.

Paulina Ekvall, Arla Foods
För sitt starka intresse för affären och människor, sin unika energi och framförallt företagets förbättrade resultat. Paulina har genom sitt tydliga engagemang, som är grundat på gedigen erfarenhet, målmedvetet stärkt organisationens medarbetar, kund- och konsumentfokus. Hon har drivit ett framgångsrikt förändringsarbete som på kort tid lett till tydliga ekonomiska resultat. Viktigt i Paulinas förändringsarbete av kulturen har bland annat varit fokus på kompetens, ledarskapsfrågor och införandet av talangprogrammet "Guldkalven". Arla Foods har gått från att vara ett lokalt mejeriföretag till nordens största FMCG företag, där Paulina har haft en betydande roll.

Fakta: Senior HR Director på Arla Foods sedan 1,5 år. Senast kommer hon från Unilever där hon var HR VP Nordic och dessförinnan i liknande positioner på Johnson&Johnson, Pfizer Consumer Healthcare och Kriminalvården. Utbildad vid Lunds Universitet samt Universitetet i Kapstaden.

Sofia Birk, Solna Stad
För sitt arbete med att lägga en förtroendegrund för HR på Solna Stad. För sitt långsiktiga och framgångsrika arbete med att omförhandla arbetstidsavtal, införa en ny rekryteringsstrategi samt att sänka kostnader genom minskad sjukfrånvaro. För sin ledarskapssatsning som skapar samförstånd och en gemensam målbild i en komplex organisation. Sofia har dessutom bidragit till att HR-mål blivit en del av Solna Stads årliga verksamhetsplan och budget.

Fakta: Personalchef på Solna Stad sedan 4,5 år. Senast kommer hon från Posten AB där hon hade olika chefsroller inom HR. Utbildad vid Linköpings Universitet.

Kontakt
Roland Gustavsson, koncernchef, Wise Group AB, [email protected], 070-4312906

Elisabet Wohlfahrt, kulturchef, Wise Group AB, [email protected], 0705-246544

Om Wise Group
Vi brinner för försprång genom människor. Just därför startar och utvecklar vi specialistbolag inom HR- och personaltjänster, rekrytering och konsultuthyrning.

Vår vision är att Wise Group ska vara en global koncern där varje medarbetare har den roligaste tiden i sin karriär och varje dotterbolag är kundernas självklara val.


Om Wise Group

Wise Group är moderbolag i en koncern som äger, startar och utvecklar specialistbolag inom rekrytering, konsultuthyrning och HR/personalområdet.

Webbplats
www.wisegroup.se
Bransch
Industrivaror och -tjänster

Prenumerera

Få löpande information från Wise Group via e-post.

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Stockholmsbörsen Kortnamn WISE ISIN-kod SE0007277876

IR-Kontakt

Tobias Berglund VD Wise Group AB och VD Wise Consulting AB [email protected]
Elisabet Jarnbring CFO [email protected]