REGMAR

Unibap beslutar om en villkorad riktad nyemission om 30 MSEK

DETTA PRESSMEDDELANDE FÅR INTE OFFENTLIGGÖRAS, DISTRIBUERAS ELLER PUBLICERAS, VARKEN DIREKT ELLER INDIREKT, INOM ELLER TILL USA, AUSTRALIEN, BELARUS, HONGKONG, JAPAN, KANADA, NYA ZEELAND, RYSSLAND, SCHWEIZ, SINGAPORE, SYDAFRIKA, SYDKOREA, ELLER I NÅGON ANNAN JURISDIKTION DÄR OFFENTLIGGÖRANDE, DISTRIBUTION ELLER PUBLICERING AV DETTA PRESSMEDDELANDE SKULLE VARA OLAGLIG ELLER KRÄVA YTTERLIGARE REGISTRERINGS- ELLER ANDRA ÅTGÄRDER. SE AVSNITTET "VIKTIG INFORMATION" I SLUTET AV DETTA PRESSMEDDELANDE.

Styrelsen i Unibap AB (publ) ("Unibap" eller "Bolaget") har, i enlighet med vad som offentliggjordes genom pressmeddelande tidigare idag, beslutat att genomföra en riktad nyemission av högst 12 500 000 aktier till en teckningskurs om 2,40 SEK per aktie (den "Riktade Emissionen"), motsvarande en emissionslikvid om cirka 30 MSEK före avdrag av kostnader hänförliga till transaktionen. Ett av Neqst kontrollerat investeringsbolag ("Neqst") är ensam teckningsberättigad i den Riktade Emissionen. Neqst är ett investmentbolag som specialiserar sig på nordiska tillväxtbolag inom business-to-business- och teknologisektorn. Teckningskursen har fastställts av styrelsen i Bolaget baserat på förhandlingar med Neqst på armlängds avstånd. Den Riktade Emissionen är villkorad av extra bolagsstämmans efterföljande godkännande och att meddelande om att ansökan lämnas utan åtgärd eller godkännande har erhållits rörande investeringen från Inspektionen för strategiska produkter enligt lagen (2023:560) om granskning av utländska direktinvesteringar. Kallelse till extra bolagsstämma, som avses att hållas den 12 augusti 2024, kommer att offentliggöras genom ett separat pressmeddelande. Vidare har Bolaget informerats om att Neqst ingått avtal med styrelseledamoten Andras Vajlok (direkt och genom bolag) och Bolagets aktieägare Cidro Förvaltning AB om förvärv av sammanlagt 2 053 720 utestående teckningsoptioner av serie 2023/2024 i Bolaget. Andras Vajlok (direkt och genom bolag) och Cidro Förvaltning AB har även ingått åtaganden om att rösta för den Riktade Emissionen vid den extra bolagsstämman.

  • "Vi är mycket nöjda över att Neqst har valt att stödja Unibap i vår tillväxtresa. Neqst kommer utöver finansiellt stöd även bidra med värdefull erfarenhet inom skalbar tillväxt, B2B marknader, mjukvara samt expansion i USA, helt i linje med Unibaps strategi. Med detta finansiella tillskott, utöver det sedan tidigare beslutade optionsprogrammet, så står vi rustade för ett spännande 2025. Vår målsättning om 50% tillväxt under 2024 samt 30-50% årlig tillväxt på medellång sikt kvarstår. För att lyckas med detta behöver vi öka vår marknadsnärvaro, både geografiskt och applikationsmässigt. Vi ser USA och försvarprojekt som våra viktigaste tillväxtområden. Här är vårt projekt ihop med Svenska försvaret inom projektet Bifrost viktigt, liksom vårt nära samarbete med Moog Aerospace & Defence inom avancerade amerikanska projekt.", kommenterar Unibaps VD Johan Åman.

  • "Neqst är en investerare som specialiserat sig på nordiska tillväxtföretag inom tekniksektorn. Vi är aktiva ägare med ett långsiktigt investeringsperspektiv. Vi hoppas kunna hjälpa Unibap att dra nytta av deras tekniska ledarskap och starka kundrelationer för att bli en global ledare inom satellite edge computing." kommenterar Erik Fröberg Partner och co-founder på Neqst.

Den Riktade Emissionen
Styrelsen i Unibap har idag beslutat, villkorat av extra bolagsstämmans efterföljande godkännande, att genomföra en nyemission av högst 12 500 000 aktier med avvikelse från befintliga aktieägares företrädesrätt. Teckningskursen om 2,40 SEK per aktie i den Riktade Emissionen ska betalas kontant. Teckningskursen innebär en rabatt om cirka 16,2 procent baserat den volymviktade genomsnittskursen (VWAP) under de 10 senaste handelsdagarna på Nasdaq First North Growth Market. Beräknat på VWAP under de 90 senaste handelsdagarna innebär teckningskursen i stället en rabatt om cirka 8,3 procent.

Tecknare i den Riktade Emissionen är Neqst. Neqst är ett investmentbolag som specialiserar sig på nordiska tillväxtbolag inom business-to-business- och teknologisektorn. Neqst har uttryckt ett långsiktigt intresse och engagemang för Bolaget och har ingått ett åtagande att inte sälja aktierna som förvärvas i den Riktade Emissionen under en period om 180 dagar (se särskild rubrik nedan).

Teckningskursen i den Riktade Emissionen har fastställts av styrelsen genom förhandlingar på armlängds avstånd med Neqst, varvid styrelsen har beaktat flera faktorer såsom marknadsläget, Bolagets finansieringsbehov, alternativkostnad för annan finansiering, sedvanlig rabatt vid riktade emissioner samt bedömt marknadsintresse för en investering i Bolaget. Det är styrelsens bedömning, utifrån ovanstående faktorer, att teckningskursen återspeglar aktuella marknadsförutsättningar och aktuell efterfrågan. Mot denna bakgrund bedömer styrelsen att teckningskursen är marknadsmässig.

Nettolikviden från den Riktade Emissionen ska användas för att finansiera Bolagets fortsatta tillväxt och marknadsexpansion främst inom USA. 60 procent av världsmarknaden för satelliter som skulle kunna ha nytta av Edge Computing finns i USA. Unibap satsar på att stärka sin närvaro och kundkännedom på marknaden. Ambitionen med stark tillväxt framöver underbyggs av Bolagets USA satsning. Utöver investeringar i marknadsnärvaro avser Unibap att utveckla mjukvaruerbjudandet samt fortsätta tekniksatsningar. Kapitalinjektionen skapar ännu bättre förutsättningar för vår ambition att växa Unibap.

Villkor för den Riktade Emissionen
Neqst har tecknat samtliga aktier i den Riktade Emissionen. Teckningen i den Riktade Emissionen är dock villkorad av att en extra bolagsstämma i Bolaget godkänner den Riktade Emissionen och att meddelande om att ansökan lämnas utan åtgärd eller godkännande har erhållits rörande investeringen från Inspektionen för strategiska produkter enligt lagen (2023:560) om granskning av utländska direktinvesteringar. Neqst kommer att erlägga betalning för de nya aktierna så snart som praktiskt möjligt efter att detta villkor har uppfyllts.

Lock-up och röstningsåtaganden
Neqst har åtagit sig att, med sedvanliga undantag, inte avyttra de aktier i Bolaget som tecknas i den Riktade Emissionen under en period om 180 dagar från dagen för leverans av de nya aktierna.

Andras Vajlok (direkt och genom bolag) och Cidro Förvaltning AB, som tillsammans kontrollerar cirka 39,3 procent av aktierna och rösterna i Bolaget (exkluderat aktier som ägs genom kapitalförsäkring) har åtagit sig att rösta för den Riktade Emissionen vid den extra bolagsstämman som avses att hållas den 12 augusti 2024 och har åtagit sig, med sedvanliga undantag, att inte avyttra några aktier i Bolaget fram till och med 180 dagar från dagen för leverans av de nya aktierna till Neqst.

Förändring i aktiekapitalet, antalet aktier och röster samt utspädning
Den Riktade Emissionen medför att Bolagets aktiekapital ökar med högst 1 690 297,696753 kronor från 5 555 561,208845 kronor till 7 245 858,905598 kronor. Antalet aktier och röster kommer totalt att öka med högst 12 500 000 från 41 084 192 till 53 584 192 aktier/röster. Genomförandet av den Riktade Emissionen innebär en utspädning om cirka 23,3 procent för befintliga aktieägare i förhållande till det totala antalet utestående aktier och röster i Bolaget.

Styrelsens övervägandenInför beslutet om den Riktade Emissionen har styrelsen noga övervägt alternativa finansieringsvägar, inklusive förutsättningarna för att genomföra en nyemission med företrädesrätt för Bolagets befintliga aktieägare. Styrelsen är medveten om att kontanta nyemissioner som huvudregel ska genomföras i enlighet med aktieägarnas företrädesrätt och har beaktat de regler som Aktiemarknadens självregleringskommitté (ASK) utfärdade i juli 2023. Av ASK:s regler framgår att det normalt får anses godtagbart att nyemissioner genomförs med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt om det utifrån omständigheterna på objektiva grunder kan anses ligga i aktieägarnas intresse att avvika från företrädesrätten. Efter en samlad bedömning av rådande marknadsläge och Unibaps finansiella situation är det styrelsens bedömning att det på objektiva grunder får anses ligga i aktieägarnas intresse att genomföra den Riktade Emissionen enligt de presenterade villkoren, som styrelsen anser vara balanserade och marknadsmässiga. Styrelsen utvecklar sina överväganden nedan.

  • Till skillnad från en företrädesemission förväntas den Riktade Emissionen stärka aktieägarbasen med en viktig strategisk institutionell investerare. Styrelsens bedömning är att Neqsts investering innebär en väsentlig förstärkning av Bolagets ägarstruktur och att detta kommer att vara till fördel för Bolagets befintliga aktieägare.
  • Den Riktade Emissionen tillgodoser Bolagets finansieringsbehov på ett mer effektivt sätt än en företrädesemission, som skulle vara betydligt mer tids- och resurskrävande jämfört med den Riktade Emissionen. Bland annat mot bakgrund av att den företrädesemission som Bolaget genomförde under hösten 2023 tecknades till cirka 53,4 procent med stöd av företrädesrätt, till cirka 0,8 procent utan stöd av företrädesrätt och till cirka 45,8 procent av garanter bedömer styrelsen att det är osäkert om en företrädesemission skulle bli fulltecknad och att upphandling av garantiåtaganden för en sådan företrädesemission skulle vara kostsam för Bolaget.

Mot bakgrund av ovanstående har styrelsen gjort bedömningen att en riktad emission på aktuella villkor är ett för aktieägarna bättre alternativ än en företrädesemission. Styrelsens samlade bedömning är således att de redovisade skälen för en riktad nyemission överväger skälen för en företrädesemission, och att den Riktade Emissionen således anses ligga i Bolagets och aktieägarnas intresse.

Due diligence
I samband med förhandlingarna avseende den Riktade Emissionen har Neqst genomfört en begränsad due diligence-undersökning av Bolaget. Under due diligence-undersökningen har ingen information som inte tidigare varit offentliggjord och som skulle kunna utgöra insiderinformation i förhållande till Bolaget lämnats utöver den finansiella information avseende det andra kvartalet 2024 som Bolaget offentliggjorde genom pressmeddelande tidigare idag.

Neqsts förvärv av utestående teckningsoptioner av serie 2023/2024
Bolaget har informerats om att Neqst har ingått avtal med styrelseledamoten Andras Vajlok (direkt och genom bolag) och Bolagets aktieägare Cidro Förvaltning AB avseende förvärv av sammanlagt 2 053 720 teckningsoptioner av serie 2023/2024 till ett pris om 0,3 kronor per teckningsoption. Neqsts förvärv av teckningsoptioner är villkorat av att den Riktade Emissionen genomförs. Förutsatt att den Riktade Emissionen genomförs och samtliga teckningsoptioner av serie 2023/2024 utnyttjas kommer Neqsts innehav i Bolaget att uppgå till 21,76 procent av det totala antalet aktier i Bolaget.[1]

Rådgivare
Advokatfirman Schjødt agerar legal rådgivare till Bolaget och Gernandt & Danielsson Advokatbyrå KB agerar legal rådgivare till Neqst i samband med den Riktade Emissionen.

 [1] Baserat på nuvarande antal aktier i Bolaget med tillägg av de aktier som tillkommer genom den Riktade Emissionen samt de aktier som tillkommer genom utnyttjande av samtliga utestående teckningsoptioner av serie 2023/2024.

För mer information, vänligen kontakta:

Johan Åman
VD

[email protected]

+46 70 821 00 51

VIKTIG INFORMATION
Publicering, offentliggörande eller distribution av detta pressmeddelande kan i vissa jurisdiktioner vara föremål för restriktioner enligt lag och personer i de jurisdiktioner där detta pressmeddelande har offentliggjorts eller distribuerats bör informera sig om och följa sådana legala restriktioner. Mottagaren av detta pressmeddelande ansvarar för att använda detta pressmeddelande och informationen häri i enlighet med tillämpliga regler i respektive jurisdiktion. Detta pressmeddelande utgör inte ett erbjudande om, eller inbjudan att, förvärva eller teckna några värdepapper i Unibap i någon jurisdiktion, varken från Unibap eller från någon annan.

Detta pressmeddelande är inte ett prospekt enligt betydelsen i förordning (EU) 2017/1129 ("Prospektförordningen") och har inte blivit godkänt av någon regulatorisk myndighet i någon jurisdiktion. Ett prospekt kommer inte att upprättas med anledning av den Riktade Emissionen.

Detta pressmeddelande varken identifierar eller utger sig för att identifiera risker (direkta eller indirekta) som kan vara hänförliga till en investering i Bolaget. Informationen i detta pressmeddelande är endast till för att beskriva bakgrunden till Riktade Emissionen och gör inget anspråk på att vara fullständigt eller uttömmande

Detta pressmeddelande utgör inte ett erbjudande om eller inbjudan avseende att förvärva eller teckna värdepapper i USA. Värdepapperna som omnämns häri får inte säljas i USA utan registrering, eller utan tillämpning av ett undantag från registrering, enligt den vid var tid gällande U. S. Securities Act från 1933 ("Securities Act"), och får inte erbjudas eller säljas i USA utan att de registreras, omfattas av ett undantag från, eller i en transaktion som inte omfattas av registreringskraven enligt Securities Act. Det finns ingen avsikt att registrera några värdepapper som omnämns häri i USA eller att lämna ett offentligt erbjudande avseende sådana värdepapper i USA. Informationen i detta pressmeddelande får inte offentliggöras, publiceras, kopieras, reproduceras eller distribueras, direkt eller indirekt, helt eller delvis, i eller till USA, Australien, Belarus, Hongkong, Japan, Kanada, Nya Zeeland, Ryssland, Schweiz, Singapore, Sydafrika, Sydkorea eller någon annan jurisdiktion där sådant offentliggörande, publicering eller distribution av denna information skulle stå i strid med gällande regler eller där en sådan åtgärd är föremål för legala restriktioner eller skulle kräva ytterligare registrering eller andra åtgärder än vad som följer av svensk rätt. Åtgärder i strid med denna anvisning kan utgöra brott mot tillämplig värdepapperslagstiftning.

Framåtriktade uttalanden
Detta pressmeddelande kan innehålla viss framåtriktad information som återspeglar Unibaps aktuella syn på framtida händelser samt finansiell och operativ utveckling. Ord som "avses", " kommer", "bedöms", "förväntas", "kan", "planerar", "uppskattar" och andra uttryck som innebär indikationer eller förutsägelser avseende framtida utveckling eller trender, utgör framåtriktad information. Framåtriktad information är till sin natur förenad med såväl kända som okända risker och osäkerhetsfaktorer eftersom den är avhängig framtida händelser och omständigheter. Framåtriktad information utgör inte någon garanti avseende framtida resultat eller utveckling och verkligt utfall kan komma att väsentligen skilja sig från vad som uttalas i framåtriktad information.

Detta pressmeddelande innehåller framåtriktade uttalanden som avser Bolagets avsikter, bedömningar eller förväntningar avseende Bolagets framtida resultat, finansiella ställning, likviditet, utveckling, utsikter, förväntad tillväxt, strategier och möjligheter samt de marknader inom vilka Bolaget är verksamt. Framåtriktade uttalanden är uttalanden som inte avser historiska fakta och kan identifieras av att de innehåller uttryck som "anser", "förväntar", "förutser", "avser", "uppskattar", "kommer", "kan", "förutsätter", "bör" "skulle kunna" och, i varje fall, negationer därav, eller liknande uttryck. De framåtriktade uttalandena i detta pressmeddelande är baserade på olika antaganden, vilka i flera fall baseras på ytterligare antaganden. Även om Bolaget anser att de antaganden som reflekteras i dessa framåtriktade uttalanden är rimliga, kan det inte garanteras att de kommer att infalla eller att de är korrekta. Då dessa antaganden baseras på antaganden eller uppskattningar och är föremål för risker och osäkerheter kan det faktiska resultatet eller utfallet, av många olika anledningar, komma att avvika väsentligt från vad som framgår av de framåtriktade uttalandena. Sådana risker, osäkerheter, eventualiteter och andra väsentliga faktorer kan medföra att den faktiska händelseutvecklingen avviker väsentligt från de förväntningar som uttryckligen eller underförstått anges i detta pressmeddelande genom de framåtriktade uttalandena. Bolaget garanterar inte att de antaganden som ligger till grund för de framåtriktade uttalandena i detta pressmeddelande är korrekta och varje läsare av pressmeddelandet bör inte opåkallat förlita dig på de framåtriktade uttalandena i detta pressmeddelande. Den information, de uppfattningar och framåtriktade uttalanden som uttryckligen eller underförstått framgår häri lämnas endast per dagen för detta pressmeddelande och kan komma att förändras. Varken Bolaget eller någon annan åtar sig att se över, uppdatera, bekräfta eller offentligt meddela någon revidering av något framåtriktat uttalande för att återspegla händelser som inträffar eller omständigheter som förekommer avseende innehållet i detta pressmeddelande, såtillvida det inte krävs enligt lag eller Nasdaq First North Growth Markets regelverk för emittenter.

Denna information är sådan information som Unibap AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersoners försorg, för offentliggörande den 15 juli 2024 kl. 07:30 (CEST). 

Kort om Unibap

Unibap är ett högteknologiskt företag som erbjuder avancerade lösningar för Edge Computing och Cloud Computing i rymden. Vårt SpaceCloud® erbjudande består av hårdvara, mjukvara samt tjänster som transformerar rymdindustrin genom att etablera en ny standard för AI- och molnlösningar i satelliter. Bolagets kvalitetsledningssystem är certifierat enligt SS-EN ISO 9001:2015. Bolaget är noterat vid Nasdaq First North Growth Market.

För mer information, vänligen besök Bolagets hemsida unibap.com.

FNCA Sweden AB är Bolagets Certified Adviser.


Om Unibap

Bolaget är ett modernt IT-bolag som ligger i framkant med integration av AI-lösningar och robotik. Unibap digitaliserar industrins produktion och tillverkning genom att göra blinda robotar seende i kombination med mänskliga förmågor för kvalitetsavsyning och automatisering. Bakgrunden till Unibap är erfarenheter från mångårig utforskning av rymden, av tillverkning av ruggade industridatorlösningar och robotiklösningar.

Webbplats
www.unibap.com

Prenumerera

Få löpande information från Unibap via e-post.

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Nasdaq First North Growth Market Kortnamn UNIBAP ISIN-kod SE0009606809 Certified Adviser FNCA