Svenska bränslecellsutvecklaren PowerCell slutför utvecklingen av nästa generations bränslecellsstack

PowerCell, det nordiskt ledande miljöteknikbolaget inom bränslecellsteknik, är i slutfasen av utvecklingen av "nästa generations" bränslecellsstack, S2. S2 täcker ett större effektområde upp till 25 kW och håller samma tolerans mot CO som den nuvarande bränslecellsstacken, S1. Den nya bränslecellstacken kommer ha god stabilitet samt en kompakt och robust design för både mobila och stationära applikationer.

PowerCell, det ledande miljöteknikbolaget inom bränslecellsteknik, är i slutfasen av utvecklingen av "nästa generations" bränslecellsstack, S2. PowerCells bränslecellsstack är konstruerad för att fungera i en kraftaggregatsmiljö (APU) på reformatgas samt på en mängd olika system som körs på ren vätgas, både för mobila och stationära applikationer. Den använder tunna bipolära metallplattor och toppmodernmembranelektrodaggregat (MEA) för att ge en robust och högpresterande konstruktion förberedd för serieproduktion från början.

S2 kommer att komplettera PowerCells första generations bränslecellsstack, S1 (1-5 kW), eftersom den omfattar större effekter upp till 25 kW, fortfarande med samma höga tolerans mot CO. S2 använder protonutbytesmembran (PEM)-teknik och är valet för fordonsapplikationer. PEM är den vanligaste tekniken som används i dag, på grund av dess pålitliga och dynamiska egenskaper som möjliggör full effekt inom några sekunder.

En annan funktion är möjligheten för omfattande antal start och stopp, i hybridsystem ger denna funktion att tunga batteribuffertar kan hållas till ett minimum. PowerCells nya bränslecellsstack är effektiv, unik, patenterad och utformad för lågt tryckfall. Av central betydelse är det faktum att bränslecellsstacken S2 besitter en hög CO-tolerans, vilket är en nyckelfaktor för att kunna köras på reformatgas. Denna funktion har bevisats i omfattande labbtester samt tillsammans med PowerCells reformatorer i kompletta APUsystem.

- Efter tre år av utveckling är vi glada att kunna slutföra utvecklingen av vår andra bränslecellsstack, S2. Denna plattform kommer att komplettera den första generationens bränslecellsstack, S1 (1-5 kW), eftersom det omfattar ett större effektområde upp till 25 kW. Detta ger oss möjlighet att närma oss andra applikationsområden och bredda vår marknadspotential, säger Magnus Henell, VD på PowerCell.

- Intresset från bl a transport-, telekombranschen är enorm med tanke på dessa industriers behov av att minska driftskostnaderna samtidigt som man vill finna kraftlösningar som är rena, hållbara, lätta och uppfyller den allt strängare miljölagstiftningen. Vi befinner oss nu i en fas att välja ut vilka pilotkunder vi ska samarbeta med framöver för prototyptestning, avslutar Magnus Henell.

För mer information, vänligen kontakta
Magnus Henell
VD, PowerCell Sweden AB
Tel: +46 739 10 37 03
Email: [email protected]

Om PowerCell Sweden AB
PowerCell Sweden AB är ett ledande miljöteknikbolag som utvecklar miljövänliga kraftsystem med
unika bränsleceller och reformatorteknik som är lämplig för både existerande och framtida
bränslesystem.

PowerCell har utvecklat bränslecellsteknik i mer än ett decennium, och har fulländat en unik design som möjliggör produktion av en lätt, mångsidig och tillförlitlig kraftkälla för bil-, transport- och
stationära applikationer.

PowerCells bränslecellssystem omvandlar diesel till el på ett energieffektivt och miljövänligt sätt,
med minimala avgaser och tyst drift. Elen kan användas för klimatkontroll i lastbilar och andra
tunga fordon och eliminera tomgång vid vila och lastning/lossning.

PowerCell är en avknoppning från Volvokoncernen med målet att utveckla och producera
miljövänliga kraftsystem baserade på en unik bränslecells- och reformatorteknologi som matchar
befintlig infrastruktur för bränsle. PowerCell är baserat i Göteborg och ägs av Volvo Group Venture
Capital, Fouriertransform, Midroc New Technologies och Finindus. För ytterligare information,
vänligen besök: www.powercell.se

Bifogade filer

powercell_140203.pdf

Om PowerCell

PowerCell Sweden AB (publ) är Nordens ledande bränslecellsbolag, som utvecklar och producerar miljövänliga elkraftsystem för stationära och mobila kundapplikationer. 

Webbplats
www.powercell.se
Bransch
Industrivaror och -tjänster

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Stockholmsbörsen Kortnamn PCELL ISIN-kod SE0006425815 G&W Fondkommission