REGMAR

Stabil utveckling och viktig italiensk marin OEM-order tecknades under kvartalet

Stabil utveckling och viktig italiensk marin OEM-order tecknades under kvartalet

Juli - september 2024

Januari - september 2024

Nettoomsättning 71,9 MSEK (69,9), en ökning med 3% jämfört med föregående år

Nettoomsättning 190,2 MSEK (182,8), en ökning med 4% jämfört med föregående år

Bruttoresultatet minskade till 23,1 MSEK (36,1) med en bruttomarginal på 32,1% (51,6)

Bruttoresultatet minskade till 58,6 MSEK (77,0) med en bruttomarginal på 30,8% (42,1)

Rörelseresultat före jämförelsestörande poster -15,7 MSEK (-6,5)

Jämförelsestörande poster uppgick till 0 MSEK

Rörelseresultat före jämförelsestörande poster -84,4 MSEK (-64,4)

Jämförelsestörande poster uppgick till +30 MSEK och relaterar till statligt lån som omvandlats till bidrag

Rörelseresultat -15,7 MSEK (-6,5)

Rörelseresultat -54,4 MSEK (-64,4)

Resultat efter skatt -15,9 MSEK (-6,6)

Resultat efter skatt -49,6 MSEK (-53,0)

Kassaflöde från den löpande verksamheten -7,4 MSEK (-51,9)

Kassaflöde från den löpande verksamheten -19,3 MSEK (-47,0)

Resultat per aktie (före och efter utspädning) -0,46 SEK (-0,22)

Resultat per aktie (före och efter utspädning) -1,45 SEK (-1,19)

Väsentliga händelser under tredje kvartalet

PowerCell tecknar order i juli med ledande europeisk marin OEM-tillverkare
PowerCell erhåller principgodkännande från Den Norske Veritas för en kombinerad metanolreformator och bränslecellssystem
PowerCell tecknar order i september för bränslecellssystem värd 165 MSEK till ledande italiensk marin OEM-tillverkare

Väsentliga händelser efter tredje kvartalet
PowerCell samarbetar med australiensisk flygproducent för konceptstudie på VTOL-flygplan

VD Richard Berkling kommenterar:

Betydande order från italienskt varv bekräftar övergången till OEM-driven försäljning

Under tredje kvartalet, med fortsatt svaga marknadsförutsättningar, såg vi en tydlig förbättring med nya ordrar inom den marina sektorn. Tack vare vår solida underliggande affär levererade vi en tillväxt på 3% jämfört med samma kvartal 2023. Framöver räknar vi med hög aktivitet under fjärde kvartalet, drivet av betydande framsteg i våra två stora marina projekt i Norge och med det italienska varvet.

Under kvartalet uppgick nettoomsättningen till 72 MSEK, en ökning med 3% jämfört med samma period föregående år. Tillväxten hittills under året uppgår till 4% med stabila bruttomarginaler och förbättrad EBIT. Bruttomarginalen var 32,1% under kvartalet, en förbättring från förra kvartalet och vi fortsätter vårt arbete med att stärka bruttomarginalen med en bättre produktmix med högre andel applikationsutveckling och tjänsteförsäljning som drivkrafter. Jämförelsen år mot år påverkas av en tillfällig intäkt förra året med exceptionellt hög lönsamhet.

Det operativa kassaflödet under kvartalet förbättrades till -7,4 MSEK (-51,9). Kassaflödet har påverkats av bryttidpunkten för kvartalet och kundbetalningar från ökad OEM-försäljning påverkar kassan positivt i början av fjärde kvartalet.

Intäkter från den italienska ordern i fjärde kvartalet

Det är uppmuntrande att se hur investeringarna i vätgaselektriska lösningar växer inom den marina industrin. Vi har startat produktionen för SEAM till de två fartyg som ska trafikera Norges längsta färjeförbindelse. Under fjärde kvartalet startar vi projektet för leveranser till den ledande italienska marina OEM-tillverkaren med ett totalt ordervärde på cirka 165 MSEK. Detta är en av branschens största marina ordrar hittills och ett resultat av en lång och mycket grundlig due diligence av vår teknologi och PowerCell som leverantör. Leveranser till kund kommer att ske under 2025, men ordern kommer att påverka nettoomsättningen under fjärde kvartalet 2024 då projektet startar nu.

Eftersom metanol finns tillgängligt i de flesta av världens stora hamnar har vi lagt till ett komplement till vår produktportfölj och fått principgodkännandet från DNV, Det Norske Veritas, för en ny Methanol-to-Power-lösning. Produkten är utvecklad tillsammans med RIX Industries. Genom att tillhandahålla denna lösning förenklar vi integrationen, förbättrar säkerheten och genererar högre värde för våra kunder genom att minimera time-to-market samt tekniska risker och investeringar.

Konceptstudie för vertikal start och landning

Parallellt med våra framsteg inom marinindustrin fortsätter vi att vinna mark inom flygindustrin. Under kvartalet tecknade vi avtal med en australiensisk flygproducent om en konceptstudie för ett vertikalt start- och landningsflygplan, ett så kallat VTOL-flygplan. Bränsleceller är mycket lämpliga för detta segment på grund av den höga energin i förhållande till vikten som en vätgaslösning kan uppnå. Med bränslecellsteknik kan ett VTOL-flygplan ha en god lastförmåga, imponerande räckvidd samt minimala utsläpp och låg ljudnivå. Konceptstudien kommer att resultera i en vätgasbränslecellsspecifikation som kommer att utgöra basen för flera prototyper med långsiktiga kommersiella planer.

Första 300 kW-plattformen testad

Vi gjorde betydande tekniska framsteg detta kvartal genom att bygga och testa den första produktplattformen på 300 kW. Utvecklingsarbetet är en del av Newborn-projektet, en del av EU:s Clean Aviation Joint Undertaking. EU-projektet fokuserar på att utveckla ett flygcertifierat megawatt-klass bränslecellsframdrivningssystem, som kommer att drivas av vätgas. Parallellt är vi också med i EU-projektet H2Marine för att säkerställa att denna kraftfulla plattform ska vara redo för industrialisering även i andra kundsegment med höga krav på robusthet. De interna testerna bekräftar en betydande förbättring av prestanda eftersom energitätheten når mer än 3kW/kg. Detta leder till förbättrat värde i alla kundapplikationer genom minskad vikt, volym och kostnad. Jag är mycket stolt över hur PowerCell lyckas fortsätta utveckla sitt erbjudande samtidigt som vi driver tillväxt från våra industrialiserade produkter med en tydlig väg till break-even.

Fler drivkrafter påskyndar energiomställningen

I slutet av september deltog jag i Climate Week i New York och jag kan bekräfta att det finns ett växande intresse för bränslecellsteknik över hela världen. Förutom strävan efter minskning av koldioxidutsläpp, gynnas energiomställningen nu också av ett ökat fokus på överhängande hälsoaspekter av farliga luftföroreningar relaterade till förbränningsmotorn. Enligt forskningsorganisationen Health Effects Institute andas nästan alla människor på jorden ohälsosamma nivåer av luftföroreningar varje dag. Vi ser också en ökande efterfrågan på el i takt med att samhället utvecklas och innovationer ser dagens ljus.

Följaktligen blir det allt viktigare att balansera elsystemet, ju mer sol- och vindkraft vi använder. Vätgas och bränsleceller kommer att ingå i det expanderande energisystemet. Det faktum att minskning av koldioxidutsläpp inte är den enda drivkraften är vad jag tror påskyndar energiomställningen mot ekonomiskt hållbara affärsmodeller. Våra avtal med stora OEM-tillverkare inom marin- och flygindustrin bidrar till att väcka uppmärksamhet och öka medvetenheten om att bränslecellsteknologin är i en kommersiell fas.

Det är en fantastisk utveckling som PowerCell har sett de senaste åren då vi gått från att vara ett forskningsföretag till att nu leverera kommersiella applikationer. Vi har förberett oss väl genom att öka kompetensen och leveransförmågan internt. Samtidigt är vi måna om vår förmåga att fortsätta utveckla våra produkter för att växa vår marknad ytterligare. Jag har daglig kontakt med företag som ser bränslecellsteknik som lösningen för att minska sina utsläpp. Jag är därför övertygad om vår förmåga att leverera långsiktig lönsam tillväxt, avslutar VD Richard Berkling.

Länk till rapporten: https://powercellgroup.com/investerare/rapporter/

Webcasted presentation: En onlinepresentation äger rum idag torsdag 17 oktober kl 10.00. Presentationen kan lyssnas på online eller genom att ringa in. Presentationen följs av en frågestund. Presentationen hålls på engelska.

Om du vill delta online, använd länken https://ir.financialhearings.com/powercell-group-q3-report-2024 . Du kan ställa frågor skriftligt vid onlinepresentationen.

Om du vill delta i telefonkonferensen anmäler du dig via länken https://conference.financialhearings.com/teleconference/?id=50048562. Efter registrering får du telefonnummer och ett konferens-ID för att logga in på konferensen. Du kan ställa frågor muntligt på telefonkonferensen.

Nästa rapport: Rapport för fjärde kvartalet 2024 torsdag 13 februari 2025

För mer information, vänligen kontakta:
Richard Berkling
VD
Telefon: +46 31 720 36 20
E-post: [email protected]

Torbjörn Gustafsson
CFO
Telefon: +46 701 86 69 86
E-post: [email protected]

Om PowerCell
PowerCell är en världsledare inom vätgaselektriska lösningar med unika bränslecellsstackar och system. Med årtionden av erfarenhet använder vi vårt kunnande för att accelerera övergången till en utsläppsfri, mer hållbar värld. Vi riktar oss till branscher som flyg, marin, off-road, on-road och stationär kraftproduktion. Med våra banbrytande produkter hjälper vi våra kunder att nå netto noll utsläpp redan idag.

Vi har huvudkontor i Göteborg och försäljning globalt. PowerCell är noterat på Nasdaq Stockholm.

Läs mer om våra produkter och tjänster på powercellgroup.com.

Denna information är sådan information som PowerCell Sweden AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersoners försorg, för offentliggörande den 2024-10-17 07:30 CEST.


Om PowerCell

PowerCell Sweden AB (publ) är Nordens ledande bränslecellsbolag, som utvecklar och producerar miljövänliga elkraftsystem för stationära och mobila kundapplikationer. 

Webbplats
www.powercell.se
Bransch
Industrivaror och -tjänster

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Stockholmsbörsen Kortnamn PCELL ISIN-kod SE0006425815 G&W Fondkommission