Årsredovisning 2023

Lipigon Pharmaceuticals AB ("Lipigon") meddelar att bolagets årsredovisning för 2023 har offentliggjorts och finns tillgänglig på bolagets webbplats. Årsredovisningen summerar ett år av framsteg i utvecklingen av bolagets blodfettssänkande läkemedelskandidat Lipisense®. Under året genomfördes fas I, och ansökan om prövning för fas II inlämnades.

Stefan K. Nilsson, VD, reflekterar över årets utveckling:
"2023 var ett betydelsefullt år för vår läkemedelskandidat Lipisense®, där goda resultat från fas I-studien och ett strategiskt samarbetsavtal med Leaderna stärkte vår position inför framtiden. Dessutom har beviljandet av ett amerikanskt patent för Lipisense® förbättrat skyddet av vår immateriella egendom, vilket är en viktig del av vår globala strategi. Dessa framsteg lägger en stark grund inför fas II."

Gällande partnerskapet med Leaderna, kommenterar Stefan K. Nilsson:
"Vårt avtal med Leaderna för utveckling och licensiering av Lipisense® i Storkinaregionen har möjliggjort betydande kapitaltillskott genom milstensbetalningar på upp till 91 miljoner USD och etablerat ett partnerskap för att dela framtida utvecklingskostnader. Avtalet innebär också en extern validering av Lipisense®-projektet, vilket ytterligare bekräftar dess vetenskapliga grund och globala potential." 

Viktiga händelser under året inkluderade:

  • Genomförd fas I för Lipisense®: Fas I-studien visade en gynnsam säkerhets- och farmakokinetisk profil i samtliga behandlingsgrupper och det observerades även minskade nivåer av målproteinet ANGPTL4 i plasma vid multipla stigande doser (MAD). Denna milstolpe stärker Lipisense® som en lovande behandling för lipidrelaterade kardiometabola sjukdomar.
  • Statistisk validering av Lipisense®: Fas I-studien visade även att Lipisense® med statistiskt säkerställd signifikans minskar koncentrationen av ANGPTL4 i blodet hos friska försökspersoner.
  • Strategiskt samarbetsavtal: Ett utvecklings- och licensavtal ingicks med Leaderna för Lipisense® i Storkinaregionen.
  • USA-patent beviljat: Lipigon beviljades ett amerikanskt patent för Lipisense® avseende behandling av kardiometabola sjukdomar.
  • Teckningsoptionsutnyttjande: I slutet av året utnyttjades cirka 91 procent av de utestående teckningsoptionerna i serie TO2.

Årsredovisningen bifogas i detta pressmeddelande och finns även tillgänglig på Lipigons webbplats.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Stefan K. Nilsson, VD, Lipigon
E-post: [email protected]
Telefon: 0705-78 17 68

Om Lipigon
Lipigon Pharmaceuticals AB är ett läkemedelsbolag i klinisk fas som utvecklar läkemedel med nya, unika verkningsmekanismer (first-in-class) för sjukdomar orsakade av rubbningar i kroppens hantering av fetter. Bolagets verksamhet bygger på över 50 års lipidforskning vid Umeå universitet. Lipigon fokuserar initialt på ovanliga sjukdomar som kan ge särläkemedelsstatus och på nischindikationer, men på sikt har bolaget möjlighet att rikta sig mot bredare indikationer inom området, som diabetes och hjärt-kärlsjukdom. Lipigons pipeline består av tre aktiva projekt: RNA-läkemedelskandidaten Lipisense® mot förhöjda triglycerider där fas II-studier godkändes i februari 2024, ett RNA-läkemedelsprojekt mot lungskada samt ett småmolekylsprojekt för behandling av dyslipidemi (allmänna blodfettsrubbningar) i samarbete med HitGen Inc. Läs mer på www.lipigon.se.

Bolagets aktie (LPGO) är föremål för handel på Nasdaq First North Growth Market. Certified Adviser är G&W Fondkommission.


Om Lipigon

Webbplats
www.lipigon.se
Bransch
Sjukvård

Prenumerera

Få löpande information från Lipigon via e-post.

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Nasdaq First North Growth Market Kortnamn LPGO ISIN-kod SE0015382072 Certified Adviser G&W Fondkommission

IR-Kontakt

Stefan K. Nilsson VD [email protected] +46 70 578 17 68