REGMAR

Bokslutskommuniké 1 januari - 31 december 2023

Januari - december

  • Intäkterna uppgick till 589,7 mkr (501,6), en ökning med 18 procent jämfört med motsvarande period föregående år.
  • Driftnettot uppgick för perioden till 337,2 mkr (278,9), motsvarande en ökning med 21 procent jämfört med samma period föregående år.
  • Förvaltningsresultatet uppgick till 124,2 mkr (113,4), en ökning med 10 procent jämfört med motsvarande period föregående år.
  • Värdeförändringar för förvaltningsfastigheter uppgick till -439,9 mkr (-25,7) och för derivat till -139,8 mkr (95,9).
  • Resultatet uppgick till -381,5 mkr (125,1), motsvarande -2,91 kr per aktie (0,95).
  • Substansvärde per aktie uppgick till 32,0 kr (34,4).
  • Styrelsen föreslår till stämman att ingen utdelning lämnas för räkenskapsåret 2023, vilket är i linje med bolagets utdelningspolicy.

Oktober - december

  • Intäkterna uppgick till 149,4 mkr (139,4), en ökning med 7 procent jämfört med motsvarande kvartal föregående år.
  • Driftnettot uppgick till 76,9 mkr (75,5), motsvarande en ökning med 2 procent jämfört med samma kvartal föregående år.
  • Förvaltningsresultatet uppgick till 23,9 mkr (25,4), en minskning med 6 procent jämfört med motsvarande kvartal föregående år.
  • Värdeförändringar för förvaltningsfastigheter uppgick till -18,0 mkr (-147,7) och för derivat till -174,1 mkr (9,5).
  • Resultatet uppgick till -135,8 mkr (-96,2), motsvarande -1,04 kr per aktie (-0,73).
  • Belåningsgraden uppgick per 31 december till 52,2 procent (49,7). Bolaget finansieras endast med bankbelåning.

Väsentliga händelser             

  • Rekryterat Per Holmqvist som ny CFO. Per tillträder sin tjänst i mars innevarande år.
  • Tecknat ett femårigt hyresavtal omfattande 1 600 kvm till Malmö Stads verksamhet inom funktionsstödsavdelningen. Hyresvärdet uppgår årligen till 1,9 mkr.
  • Förlängt låneavtal med två nordiska banker med förfall 2026 och 2027 till en marginal som understiger bolagets genomsnittliga marginal.
  • Tecknat en femårig avtalsförlängning omfattande cirka 850 kvm med Systembolaget i Centrala Västervik. Hyresvärdet uppgår till cirka 1,8 mkr per år.

Ur Andreas Morfiadakis VD-ord

Finansiell utveckling

Den finansiella utvecklingen under året visar på finansiell stabilitet, trots det kärva marknadsklimatet, samt är ett styrkebesked och ett kvitto på att vi gör rätt saker. För helåret 2023 ökade våra intäkter med 18 procent och driftnettot med 21 procent. Vi redovisade även en ökning av förvaltningsresultatet med 10 procent jämfört med föregående år tack vare årets hyresökningar och uppgraderingar. Endast något lägre än nivån i vårt långsiktiga mål om tillväxt i förvaltningsresultat per aktie om 12 procent, mätt över en konjunkturcykel. Vi har även ökat räntesäkringsnivån till cirka 80 procent i låneportföljen vilket innebär att endast cirka 20 procent av de räntebärande skulderna har påverkats av de högre räntenivåerna med kort löptid. Den höga räntesäkringsgraden ger en stabilitet och förutsägbarhet i framtida finansieringskostnader, då vi endast nyttjar oss av banklån.  Efterfrågan på bostäder i landet är fortsatt stor, inte minst vad gäller hyresrätter och vi har en fortsatt god efterfrågan på våra bostäder. Under kvartalet var vår reella uthyrningsgrad fortsatt på en stabil och hög nivå om 97,8 procent.

Utsikter

Sammanfattningsvis kan jag konstatera att utvecklingen under det senaste kvartalet åter bekräftar styrkan i vår affärsmodell, vilken innefattar långsiktigt ägande, förvaltning och förädling av hyresfastigheter. Vår modell, som medför årliga hyreshöjningar över den allmänna nivån, skapar gynnsamma förutsättningar för ett successivt ökande värde på vår fastighetsportfölj och en gradvis ökning av kassaflödet per aktie över tid. En ytterligare faktor som bidrar till vår stabilitet är den höga andelen av finansiering, exklusivt genom banklån, som är räntesäkrad.

De flesta bedömare ser ett mer gynnsamt marknadsklimat för fastighetsbranschen, och inte minst bostäder, under 2024 jämfört med fjolåret. Det ger oss potential att dels växa vårt förvaltningsbestånd via förvärv, dels expandera via nyproduktion. Sammantaget ser vi framtiden an med tillförsikt. 

Telefonkonferens och webcast

KlaraBos VD Andreas Morfiadakis och Interim CFO Urban Ottosson kommer att presentera rapporten samt svara på frågor vid en webbsänd presentation och telefonkonferens i dag kl. 09:00. Presentationen hålls på svenska.

Tid: torsdag 15 februari 2024, kl. 09:00

Länk till webbsändningen nedan. Via webbsändningen finns möjlighet att ställa skriftliga frågor.

Klarabo Year End Report 2023 (financialhearings.com)

Om du önskar ställa muntliga frågor via telefonkonferens registrerar du dig via länken nedan. Efter registreringen får du telefonnummer och ett konferens-ID för att logga in till konferensen.

Call Access (financialhearings.com)

Presentationen och webbsändningen kommer att finnas tillgängliga på www.klarabo.se efter telekonferensen.

Denna information är sådan information som KlaraBo AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom nedanstående kontaktpersoners försorg, för offentliggörande den 15 februari 2024 klockan 08.00 CET.

För mer information:
Andreas Morfiadakis, VD KlaraBo
[email protected]
+46 76 133 16 61

Om KlaraBo
KlaraBo är ett fastighetsbolag som förvärvar, uppför, äger och förvaltar attraktiva bostäder. Företaget grundades 2017 och agerar över hela landet. Strategin är att i regioner med befolkningstillväxt och stark arbetsmarknad förvärva befintliga bostadsfastigheter liksom mark för nyproduktion. Våra nyproducerade bostäder är egenutvecklade och ytsmarta, vilket bidrar till rimliga hyror. Såväl lägenheter som husens gestaltning utformas efter lokala behov i samarbete med kommunen. Nyproduktionen håller hög hållbarhetsstandard, eftersom byggnation sker främst i trä. KlaraBo är en långsiktig fastighetsägare. KlaraBo är noterat på Nasdaq Stockholm och handlas under symbolen KLARA B.


Om KlaraBo

KlaraBo är ett fastighetsbolag som förvärvar, uppför, äger och förvaltar attraktiva bostäder. Företaget grundades 2017 och agerar över hela landet.

Webbplats
klarabo.se

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Stockholmsbörsen Kortnamn KLARA B ISIN-kod SE0010832287

IR-Kontakt

Andreas Morfiadakis IR-kontakt & VD [email protected] +46 76 133 16 61