Infrea presenterar delårsrapport för andra kvartalet 2024

Andra kvartalet 2024

  • Koncernens nettoomsättning uppgick till 586,5 Mkr (568,8), en ökning med 3,1 procent. Förvärvad tillväxt utgjorde 1,3 procentenheter och den organiska tillväxten var 1,8 procentenheter.
  • EBITA för koncernen uppgick till 17,5 Mkr (15,3).
  • Kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick till -6,2 Mkr (8,3) för perioden.
  • Periodens resultat uppgick till 9,6 Mkr (8,1).
  • Resultat per aktie före och efter utspädning uppgick till 0,3 kr (0,4).
  • Den 10 april erhölls slutligt utfall i företrädesemissionen. Emissionen övertecknades med cirka 30 procent vilket innebär att inga garantiåtaganden togs i anspråk. Bolaget har tillförts en likvid om cirka 83 Mkr före emissionskostnader, vilka uppgick till cirka 1,1 Mkr.

Första halvåret 2024

  • Koncernens nettoomsättning uppgick till 905,6 Mkr (867,3), en ökning med 4,4 procent. Förvärvad tillväxt utgjorde 3,2 procentenheter och den organiska tillväxten var 1,2 procentenheter.
  • EBITA för koncernen uppgick till -26,1 Mkr (-30,0).
  • Kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick till -15,4 Mkr (-31,8) för perioden.
  • Periodens resultat uppgick till -29,2 Mkr (-31,4).
  • Resultat per aktie före och efter utspädning uppgick till -1,2 kr (-1,6).
  • Den 19 februari beslutade styrelsen om en fullt garanterad företrädesemission som godkändes på extra bolagsstämma den 13 mars.
  • I mars erhöll Scandinavian Roadconstruction uppdrag av Trafikverket att förstärka väg 57 mellan Gnesta och Järna. Projektet pågår under 30 månader med start i sommar och uppgår till 199 Mkr i utvärderad anbudssumma.

Rullande 12 månader (R12)

  • Koncernens nettoomsättning uppgick till 2 052,5 Mkr (2 014,2 per 31 december 2023), en ökning med 1,9 procent varav 1,4 procentenheter var förvärvad tillväxt.
  • EBITA för koncernen uppgick till 16,8 Mkr (12,9), motsvarande en marginal om 0,8 (0,6) procent.
  • Kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick till 46,8 Mkr (30,4).
  • Resultat per aktie före och efter utspädning uppgick till -0,2 kr (-0,4).

Väsentliga händelser efter periodens slut

  • Inga väsentliga händelser efter periodens utgång.

VD-ord: Något bättre än 2023 trots fortsatta omvärderingar av projekt

I skrivande stund har vi nu lämnat ett andra kvartal med successivt ökad produktion. Trots en något kall och försenad start kom kvartalet i gång bra på de flesta ställen och trenden mot gradvis förbättring håller i sig. Vi har under kvartalet startat upp väg 57 mellan Gnesta och Järna, vunnit ett större jobb åt Malmö stad samt långsamt börjat se ett ljus i mörkret för de verksamheter som haft bostadsbyggande som viktig del av kundunderlaget. Det flyttade asfaltsverket i Östergötland är i full gång sedan april och stärker bolagets konkurrenskraft. Samtidigt är det fortsatt ett utmanande klimat i branschen generellt, där vi påverkas genom omvärdering av enstaka längre projekt som löpt under åren med kraftiga kostnadsökningar. Huvudsakliga anledningarna till omvärderingarna har identifierats och adresserats och vi drar lärdom av detta för pågående och framtida projekt. Arbetet med genomlysning av projektportföljen och projektstyrningen kommer att fortsätta under hela 2024.

Den fulltecknade emissionen som annonserades i Q1 genomfördes till fullo i början av Q2. Denna innebar stärkt balansräkning om ca 82 Mkr och en högre beredskap för nya större projekt, vilka ofta binder kapital i uppstartskedet.

Strukturellt fortsätter vi med små men viktiga steg mot att gemensamt bygga värdeskapande förmågor inom koncernen. Rörelsekapitalbindning i projekt har nämnts tidigare som en del av detta. Ett ökat erfarenhetsutbyte mellan dotterbolagen pågår och ett antal kunddialoger har initierats för att förstå de långsiktiga behoven bättre.

Resultatmässigt har koncernen sakta börjat sin återhämtning från 2023. Både kvartalet och halvåret är något starkare än föregående år avseende såväl resultat som kassaflöde. Nettoomsättning i kvartalet uppgick till 586 MSEK (569) med EBITA på 18 MSEK (15) och ett kassaflöde första halvåret från den löpande verksamheten på -15 Mkr (-32 Mkr).

Ökad produktion innebär ökad kapitalbindning i vår bransch och just kapitalbindning är därför ett av de områden vi fokuserar utvecklingsarbetet på. Vi gör framsteg i våra processer och rutiner, men det återstår att se ett kvantitativt kvitto på effekten av insatserna. Sammantaget ser vi en tydlig förbättringspotential gällande såväl resultat som kassaflöde.

Segment Mark och Anläggning har haft ett mycket intensivt kvartal och flertalet bolag förbättrar resultatet jämfört med föregående år. EBITA för kvartalet uppgick till 14 Mkr och första halvåret -29 Mkr vilket är i nivå med 2023. Trots förbättrat resultat i mer än hälften av bolagen gör omvärderingar av projekt i främst Upplands Markentreprenader samt Jonab att resultatet på totalen tyvärr inte får det uppsving vi önskat oss.

Segment Vatten och Avlopp har haft ett stabilt kvartal med sedvanligt högt tryck in i sommaren. EBITA blev 5 Mkr och för halvåret 4 Mkr vilket är en klar förbättring mot 1,4 Mkr första halvåret 2023.

Vi går ur kvartalet med en orderbok som under andra kvartalet har ökat. Jämfört med samma period förra året är orderboken väsentligt större vilket är en styrka inför höst och vinter.

Summa summarum, trots ett svagt resultat innebär det andra kvartalet steg framåt i enlighet med den interna utvecklingsplanen och även om genomlysningen av projektportföljen fortgår så bedöms möjligheterna vara större än riskerna. Behoven i marknaden finns där och vår egen återhämtning pågår. Vi går in i sommarperioden med höga förväntningar på hösten.

Tack till kunder och medarbetare för era insatser under det första halvåret - önskar er alla en härlig sommar.

Martin Reinholdsson
Verkställande direktör och koncernchef, Infrea

För mer information:

Johan Garmstedt, CFO och IR, +46 (0)8 401 01 80, [email protected]

Detta pressmeddelande, tillhörande rapport samt tidigare ekonomiska rapporter finns på bolagets hemsida infrea.se. Fullständig rapport bifogas till detta pressmeddelande.

Denna information är sådan som Infrea AB är skyldig att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning 596/2014 och enligt lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden. Informationen i detta pressmeddelande har publicerats genom nedanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 19 juli 2024 kl. 08.30 CEST.

Om Infrea:

Vi är en industrigrupp som underhåller, förbättrar och bygger ut Sveriges infrastruktur. Med verksamheter inom affärsområdena Mark & Anläggning samt Vatten & Avlopp förvaltar och utvecklar vi bolag med lokal närvaro och stark entreprenörskraft. Inom Infrea står dotterbolagen i fokus med rätt förutsättningar att växa och fortsätta utvecklas.

Bolagets aktie är noterad på Nasdaq Stockholm under kortnamn INFREA. Mer information: infrea.se.

Infrea AB

_________________________________________________________________________________________

Kungsgatan 35

Telefon: +46 (0)8 401 01 80        

Org.nr: 556556-5289

SE- 111 56 Stockholm

E-post: [email protected]                 

Styrelsens säte: Stockholm

www.infrea.se

 

 

                            


Om Infrea

Infrea investerar i bolag och engagerar sig därefter aktivt i bolagets utveckling. Värdetillväxten gynnas och mindre entreprenörer får hjälp att ta nästa steg i sin affärsutveckling. Affärsområdena är Mark och Anläggning, VA (Vatten, avlopp) och Brandskydd.

Webbplats
www.infrea.se
Bransch
Industrivaror och -tjänster

Prenumerera

Få löpande information från Infrea via e-post.

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Stockholmsbörsen Kortnamn INFREA ISIN-kod SE0010600106

IR-Kontakt

Johan Garmstedt CFO och IR-kontakt [email protected] 08-401 01 80