Gesynta Pharma tar in 190 miljoner kronor i en av de största privata investeringarna inom biotech i Norden i år

Gesynta Pharma tar in 190 miljoner kronor i en av de största privata investeringarna inom biotech i Norden i år - finansieringsrundan leds av Hadean Ventures med stöd från Industrifonden

Det nya kapitalet möjliggör en fas 2-studie med Gesyntas first-in-class kandidat i patienter med systemisk skleros - ett tillstånd med stort medicinskt behov

Stockholm, 7 juli, 2020: Gesynta Pharma AB ("Gesynta" eller "företaget"), ett life science-företag som utvecklar läkemedel för behandling av patienter med systemisk skleros, en ovanlig autoimmun sjukdom som bl.a. leder till försämrad blodcirkulation och ökad bindvävsproduktion i hud och inre organ, meddelade idag att man framgångsrikt har rest 190 miljoner kronor i en av årets största riktade nyemissioner inom biotech i Norden. Investeringen leddes av den norsk-svenska life science-fondförvaltaren Hadean Ventures, tillsammans med den befintliga investeraren Industrifonden och privata investerare.

Investeringen gör det möjligt för Gesynta att finansiera fortsatt utveckling av den ledande läkemedelskandidaten GS-248 för behandling av patienter med systemisk skleros. Efter en framgångsrik fas I-studie som nyligen rapporterades vid EULAR2020 (Annual European Congress of Rheumatology) planeras nu en multicenter fas IIa-studie på patienter med start Q4 2020.

GS-248 har både antiinflammatoriska och kärlvidgande effekter och har potential att bli en ny effektiv behandling av inflammationen i de små kärlen som systemisk sklerospatienter lider av, och som leder till smärtsamma sår på grund av dåligt blodflöde.

Patric Stenberg, VD för Gesynta Pharma kommenterade: "Positiva resultat från vår fas I-studie visar att GS-248 har tydliga effekter på biomarkörer för inflammation och skydd mot kärlskada hos människor, och detta var grunden för att resa medel inför den fortsatta utvecklingen. Gensvaret från både befintliga och nya investerare har varit mycket positivt och vi kan nu snabbt arbeta vidare mot nästa milstolpe för GS-248 - att påbörja en konceptstudie för patienter med systemisk skleros."

Roger Franklin från Hadean Ventures, som kommer att ingå i Gesyntas styrelse, kommenterade: "Vi gläder oss över Gesyntas framgångsrikt genomförda fas I-studie och att man nu är redo för att starta en klinisk fas IIa-studie på patienter. I vår granskning av Gesynta har vi också blivit enormt imponerade av det erfarna teamet på Gesynta och vi ser fram emot att fortsätta samarbetet inom ramen för denna investering och under den fortsatta utvecklingsresan."

Bita Sehat från Industrifonden tillade: " Inom life science-området letar Industrifonden efter tillgångar som bygger på stark vetenskap och som kan translateras till kliniskt meningsfulla behandlingar. Med en evergreen fond tar vi alltid ett långsiktigt ansvar och backar upp våra vinnare och Gesynta tillhör denna grupp. Gesyntas huvudkandidat, GS-248, är idag färdig för klinisk fas II och avsikten är att utveckla en effektiv behandling för patienter med systemisk skleros med uttalad kärlinflammation för vilka det för närvarande inte finns några bra behandlingsalternativ. Vi ser fram emot att fortsätta stödja Gesynta och är glada över att Hadean Ventures kommer med oss på denna resa."

Kontakter:
GESYNTA - Patric Stenberg, VD
Tel: + 46 (0)733 836670
E-post: [email protected]

Hadean Ventures - Ingrid Beyer
Tel: +47 905 94882
E-post: [email protected]
Industrifonden -Wilhelmina Douglas
Tel: +46 (0) 704 46 11 76
E-post: [email protected]

Om Gesynta Pharma AB
Gesynta är ett privatägt svenskt företag etablerat 2017 och beläget i Stockholm. Gesynta är baserat
på världsledande forskning om arakidonsyra från Karolinska Institutet och använder sin vetenskapliga
expertis inom området för att utnyttja de antiinflammatoriska och kärlskyddande effekterna av
mPGES-1-hämning inom en rad indikationer inom inflammation, till exempel hjärt-kärlsjukdomar och
cancer. Den ledande läkemedelskandidaten, GS-248, är en oralt administrerad småmolekyl som
utvecklas för behandling av mikrovaskulär sjukdom i samband med kroniska inflammationstillstånd, i
första hand vid systemisk skleros. Gesynta Pharma har fått stöd från Karolinska Institutet Innovations
AB, NovoNordisk Foundation, Swelife och Vinnova. www.gesynta.se

Om Hadean Ventures
Hadean Ventures är en life science fondförvaltare som investerar i life science-företag över hela
Europa med särskilt fokus på Norden. Fonderna backas upp av ledande privata och institutionella
investerare. Hadean Ventures har kontor i Oslo och Stockholm och samarbetar med akademiska
institutioner i världsklass och start-up hubbar i helaregionen. www.hadeanventures.com

Om Industrifonden
Industrifonden är en Venture Capital-fond som investerar i tidiga bolag. Vi är baserade i Sverige men har en räckvidd över hela Norden. Vi letar efter genombrott som skapar morgondagens industrier. Våra kompetensområden är life science, högteknologi och innovativa affärsmodeller. Vår nuvarande portfölj omfattar bolag som Calliditas, Oncopeptides och Gesynta Pharma. Mer information finns på www.industrifonden.com

Om Gesynta

Prenumerera

Få löpande information från Gesynta via e-post.

Handelsinformation

Marknad Onoterad