REGMAR

Eniro Group AB i strategiskt samarbete med Azerion Group N.V.

Eniro Group AB i strategiskt samarbete med Azerion Group N.V. i syfte att påskynda digital transformation, förenkla och öka lönsamheten. Eniro avseratt investera 3 miljoner euro i nyckelinitiativ för att förbättra digital annonsering och säkra operationella och teknologiska besparingar om cirka 50 miljoner kronor samt möjliggöra en intäktsökning på cirka 40 miljoner kronor.

Eniro Group AB, ledande leverantör av digitala marknadsföringslösningar i Norden, tillkännager härmed ett strategiskt samarbete med Azerion Group N.V., en digital underhållnings- och medieplattform. Detta partnerskap markerar en milstolpe i Eniros pågående transformations- och innovationsarbete, med syfte att optimera prestanda för digital annonsering och utvidga tjänsteutbudet.

Azerion, grundat 2014, är en av Europas största plattformar för digital annonsering och underhållningsmedia. Azerion attrahera globala publikmassor till annonsörer på ett enkelt och kostnadseffektivt sätt, levererat genom deras egenutvecklade teknologi i en säker, engagerande och högkvalitativ miljö, och nyttjar en strategisk portfölj av eget och opererat innehåll med underhållning och andra digitala publiceringspartners. Med rötterna i Europa och huvudkontor i Amsterdam, har Azerion kommersiella team baserade i 24 städer världen över i syfte att stödja kunder och partners att hitta och genomföra kreativa sätt att göra avtryck genom annonsering.

Eniro verkar som ett tjänsteföretag inom digital marknadsföring och tillhandahåller relevanta digitala marknadsföringstjänster anpassade för mikro-, små och medelstora företag i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Genom sina egna, effektivt utformade produkter och tjänster kopplar Eniro effektivt samman konsumenter med företag, vilket stärker närvaro online och tillgänglighet.

I detta strategiska partnerskap kommer Eniro och Azerion att fokusera på fem nyckelinitiativ för att förbättra digital annonsering och operationell effektivitet över hela linjen. Eniro kommer initialt att investera 3 miljoner euro för att säkra besparingar och möjliggöra intäktsökningstillfällen. 

  • Eniro kommer att överföra sina bokningar av Google Ads från nuvarande plattformar till Azerion. Detta drag förväntas öka lönsamheten genom att dra nytta av Azerions skalfördelar.
  • Azerion kommer att hantera återförsäljningen av Bing-annonsering, tidigare hanterat internt av Eniro. Denna strategi syftar till att avsevärt minska årliga kostnader, samtidigt som att potentiellt öka intäkterna.
  • Genom att utnyttja Azerions expertis och försäljningspersonal, planerar Eniro att öka sin försäljning av displayannonsering från nuvarande cirka 60 miljoner SEK årligen, vilket förbättrar intäkterna och ökar lönsamheten. Detta initiativ kommer att öka enkelheten i organisationen och minska personal- och overheadkostnader, då Azerion kommer att hantera försäljningsoperationerna.
  • Partnerskapet kommer att förbättra Eniros leadsgenerering genom att överlåta hanteringen av dess Google- och Meta-annonsering till Azerion, i syfte att sänka årliga utgifter och öka lönsamheten.
  • Eniro kommer att outsourca sina teknikoperationer och hosting till Azerion, i syfte att spara upp till hälften av dess nuvarande kostnader årligen. Denna övergång involverar flytt från egna servrar till en modern och mer skalbar molnlösning, vilket är ett stort steg i Eniros digitala transformationsstrategi.

 

Fullt implementerade  förväntas dessa initiativ ha en ekonomisk inverkan av ökade intäkter om cirka 40 miljoner kronor samt besparingar inom fokusområdena på cirka 50 miljoner kronor. Samarbetsområdena är ett strategiskt åtagande för att förbättra operationell effektivitet och lönsamhet, och i linje med Eniros pågående engagemang för innovation samt att erbjuda överlägsna digitala marknadsföringslösningar. Den tidigare annonserade transformationen från ett försäljnings- till ett produktorienterat företag accelereras av samarbetet med Azerion. Genom detta partnerskap nyttjar Eniro Azerions omfattande räckvidd och teknologiska expertis, vilket säkerställer att små och medelstora företag får de bästa verktygen för framgång i den digitala sfären.

Tack vare detta samarbete kommer Azerion att expandera sitt avtryck på de nordiska marknaderna, visa sin plattforms kapaciteter och främja djupare engagemang inom det digitala annonseringsområdet. Detta partnerskap exemplifierar även Azerions åtagande att stödja partners inom IYP-industrin genom transformativa digitala lösningar.

"Vi är entusiastiska över detta partnerskap med Azerion, vilket representerar en strategisk anpassning med vår vision att ge små och medelstora företag avancerade digitala marknadsföringsverktyg", säger Hosni Teque-Omeirat, VD och koncernchef för Eniro. "Detta samarbete förbättrar inte bara vårt tjänsteutbud utan också vår åtagande att driva innovation och effektivitet över det digitala landskapet."

"Detta samarbete med Eniro betonar vårt åtagande att utnyttja vår teknologi och skala för att stödja företag i att maximera sin digitala strategi", kommenterar Alexander Hannerland, chef för Norden på Azerion. "Genom att integrera våra plattformar och expertis, siktar vi på att leverera betydande värde och tillväxtmöjligheter för Eniro och dess kunder, vilket markerar ett betydande steg framåt i vår expansion på de nordiska marknaderna."

Eniro och Azerion ser fram emot potentialen i detta partnerskap och att sätta nya standarder inom digital marknadsföring och annonsering. Initiativen är utformade för att främja tillväxt, effektivitet och innovation, och driva båda företagen mot en framtid av digital excellens.

Det har kommit till Eniros kännedom att Azerion avser att förvärva aktier i Eniro. Avtalet mellan parterna är därför villkorat av godkännande från Eniros årsstämma som planeras att hållas den 29 maj 2024.

För mer information, vänligen kontakta:

Hosni Teque-Omeirat, verkställande direktör och koncernchef Eniro Group AB (publ)
Tel: +46 (0)70-225 18 77
E-post: [email protected]

 

Eniro finns till för företag som vill nå framgång och tillväxt på sin marknad. Idag optimerar Eniro möjligheten för företag att skapa lokal närvaro, sökbarhet och marknadsföring digitalt. Detta gör Eniro till en viktig samarbetspartner för små och medelstora företag. Bolagets tydliga mål är att ge små och medelstora företag samma förutsättningar och resurser som stora företag har tillgång till. Eniro erbjuder en plattform som optimerar den lokala marknadsföringen genom intelligens, automatisering och effektivisering av kommunikationen. I det digitala landskapet samarbetar Eniro med de största mediekoncernerna i världen.

Eniro Group AB (publ) är noterat på Nasdaq Stockholm (ENRO) och bedriver verksamhet i Sverige, Danmark, Finland och Norge. Under 2023 omsatte Eniro-koncernen cirka 960 MSEK och hade cirka 900 anställda med huvudkontor i Stockholm. I koncernen ingår även Dynava som erbjuder kundtjänst och svarsservice för större bolag i Norden samt nummerupplysningstjänster.

Denna information är sådan information som Eniro är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 2024-04-26 16:10 CET.


Om Eniro Group

Eniro Group är ett nordiskt bolag som hjälper små och medelstora företag med digital marknadsföring.

Webbplats
www.enirogroup.com
Bransch
Media

Prenumerera

Få löpande information från Eniro Group via e-post.

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Stockholmsbörsen Kortnamn ENRO ISIN-kod SE0011256312

IR-Kontakt

Johanna Engelbrekt Interim CFO [email protected]