ENIRO FÖRST MED HISTORISKA FLYGFOTON PÅ KARTAN

Sverige var annorlunda på femtio- och sextiotalen. Vi var 3 miljoner färre invånare, miljonprogrammen var ännu inte byggda och Klarakvarteren i Stockholm inte rivna. De öppna landskapen var betydligt öppnare och på de färre och smalare motorvägarna kördes ännu på vänster sida. Allt detta och mycket mer kan från och med idag upplevas när Eniro som första söktjänst i Sverige har lagt ut historiska flygfoton från 1955-1967 över 1 730 tätorter.

De historiska flygfotografierna har publicerats på Eniro.se där besökaren med ett snabbt och enkelt gränssnitt i detalj kan se och jämföra vad som hänt på 60 år. Så här gör du:

 • Gå in på http://kartor.eniro.se och sök efter den plats du vill titta på
 • Välj "Flygfoto 1955-1967" i drop-downmenyn överst till höger
 • De historiska flygfotografierna kommer nu fram som ett extra lager. Du kan scrolla runt som vanligt och använda musen till att dra de historiska bilderna fram och tillbaka över de nyaste flygfotografierna från 2014 - och tydligt se skillnaderna.

- Eniro är känt för att ha en av Sveriges bästa karttjänst, därför är vi lika stolta som exalterade att som första aktör i Sverige kunna erbjuda våra användare denna extra funktion. Det är kul, spännande och fascinerande att se hur mycket som faktiskt har förändrats i det svenska landskapet de senaste sextio åren. Bara att undersöka sin egen adress och se vilka förändringar som har skett där, är väldigt intressant, säger Mattias Wedar, chef User & Customer Experience på Eniro.

Svartvita flygfotografier från 4 600 meters höjd

Fotografierna omfattar 1730 tätorter och kommer från Lantmäteriets historiska ortofoton. De är inskannade analoga flygbilder fotograferade med svartvit film från 4 600 meters höjd, anpassade till referenssystemet RT90 (ett rikstäckande rätvinkligt plant koordinatnät som svenska kartor baseras på) och geometriskt projicerade till en ortogonal, det vill säga en skalriktig kartprojektion. Blom Sweden AB har därefter omvandlat de inskannade fotografierna till Google projection, vilket har gjort det möjligt att publicera bilderna på Eniro.se.

Från IKEA i Kungens Kurva till Rosengård i Malmö

Med denna release finns bifogat några exempelfotografier som visar förändringar som har skett:

 • Kungens Kurva, Huddinge: Ikea Kungens kurva, utanför Stockholm, var det första möbelvaruhus som Ikea lät bygga i Sverige efter huset i Älmhult. Varuhuset öppnade 1965.
   
 • Landvetter Flygplats: Göteborg-Landvetter Airport är Sveriges näst största internationella flygplats och belägen i Härryda kommun utanför Göteborg. Flygplatsen invigdes 3 oktober 1977, och ersatte den gamla flygplatsen i Torslanda.
   
 • Norrmalm, Stockholm: Norrmalmsregleringen, under 1950-, 60- och 70-talen, är den mest omfattande stadssaneringen i svensk historia. Enligt en uppgift revs 700 byggnader i Klarakvarteren.
   
 • Rosengård, Malmö: Rosengård byggdes som en del av det så kallade miljonprogrammet mellan 1967 och 1972. Platsen där bostadsområdet Rosengård är belägen var fram till 1960-talet ett jordbruksområde och namnet kommer från en lantegendom, Rosengårds herrgård som byggdes 1817.
   
 • Älvsborgsbron, Göteborg: Då Älvsborgsbron invigdes 8 november 1966 hade den det längsta brospannet i Sverige med sina 900,6 meter och 417,6 meters spännvidd. det första privata fordonet på bron, blev en mindre japansk motorcykel som trängde sig förbi avspärrningarna och snabbt accelererade ut på bron.

För mer information, vänligen kontakta:
Mattias Wedar, chef User & Customer Experience, 070-555 22 16, [email protected]
Bernd Schmitz, kommunikationschef, 070-931 40 50, [email protected]

Eniro är ett ledande sökföretag för personer och företag i Norden. Med kvalitetsäkrat innehåll och bästa användarupplevelse inspirerar Eniro till lokala upptäckter och bidrar till levande närområden. Eniros innehåll är tillgängligt genom internet- och mobiltjänster, tryckta kataloger samt nummerupplysnings- och sms-tjänster. I Sverige erbjuder Eniro tjänsterna Eniro.se, DinDel, Proff.se och 118 118 samt apparna Eniro, Eniro Navigation och Eniro på sjön. Varje månad har Eniro Sveriges digitala tjänster i genomsnitt 7,5 miljoner unika besökare som gör 26 miljoner sökningar. Eniro Group har omkring 1 900 anställda och verksamhet i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Polen. Bolaget är noterat på Nasdaq OMX Stockholm [ENRO] och har sitt huvudkontor i Stockholm. Mer om Eniro på enirogroup.comtwitter.com/enirotwitter.com/eniropressfacebook.com/eniro.

Bifogade filer

Eniro_Pressmeddelande.pdf

Om Eniro Group

Eniro Group är ett nordiskt bolag som hjälper små och medelstora företag med digital marknadsföring.

Webbplats
www.enirogroup.com
Bransch
Media

Prenumerera

Få löpande information från Eniro Group via e-post.

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Stockholmsbörsen Kortnamn ENRO ISIN-kod SE0011256312

IR-Kontakt

Johanna Engelbrekt Interim CFO [email protected]