Publicering av kompletterande utredning av konsekvenser för vattenmiljö som del av sakbehandling av reguleringsplan för Jomagruvan
Som tidigare meddelats har Bluelake Mineral AB (publ) ("Bolaget" eller "Bluelake") och dess norska dotterbolag Joma Gruver AS ("Joma Gruver") som en del av tillståndsprocessen i Norge anlitat teknik- och miljökonsulten Multiconsult Norge AS ("Multiconsult") för genomförande av s k planprocess, konsekvensutredning och reguleringsplan för Jomagruvan i Røyrviks kommun i Trøndelag, Norge. Som även tidigare meddelats fattade Røyrviks kommun beslut om att skicka ut Joma Gruvers förslag till detaljreglering av Jomagruvan för samråd. Remisstiden för de svarande parterna sattes till lägst 12 veckor och början av mars 2022. Beslutet innebar även att Joma Gruver ombads inkomma med en kompletterande konsekvensutredning rörande risker för negativ vattenpåverkan från gruvverksamheten ("Utredningen"). Utredningen skulle färdigställas senast fyra veckor före remisstidens utgång så att kommunen kunde distribuera den till remissinstanser utan påverkan på remisstiden. Bolaget publicerar idag Utredningen vilken är framtagen av Multiconsult. Den huvudsakliga slutsatsen i Utredningen är att planerad ny gruvdrift inte kommer leda leda till en försämring av vattenförekomsternas ekologiska och kemiska tillstånd och att gruvdriften inte bedöms hindra att vattenföreskrifternas miljömål nås. Utredningen är framtagen inom utsatt tidsplan på åtta veckor och beräknas ej påverka remisstiden negativt.
Bolagets koppar- och zinkprojekt ägs och drivs genom Bolagets svenska dotterbolag Vilhelmina Mineral AB och dess norska dotterbolag Joma Gruver. Huvudprojekt utgörs av svenska Stekenjokk och Levi i Västerbotten samt norska Jomafälten beläget i Trøndelag, varav samtliga ligger geografisk nära varandra och avses drivas som en enhet. För Stekenjokk och Levi finns en ansökan om bearbetningskoncession inlämnad hos svenska myndigheter. I fallet Jomafälten har det första steget i den norska motsvarigheten till bearbetningskoncession erhållits ("utvinningsrett"). Den norska tillståndsprocessen består av flera steg och under 2020 påbörjades arbetet med den s k reguleringsplanen som består av två delar. Den ena delen utgörs av en planbeskrivning som anger vilket industriområde som avses tas i bruk och bestämmelser för detta. Den andra delen består av ett antal socioekonomiska och miljömässiga konsekvensutredningar, bl a utredningar av påverkan på vatten, land, naturmångfald, samiska intressen och rennäring, kulturminnen och friluftsliv. Övergripande ansvarig för arbetet med reguleringsplanen är det norska konsultbolaget Multiconsult som har lång erfarenhet och expertkompetens inom dessa områden. I juni 2021 inlämnades ett 20-tal dokument i samband med att sakbehandlingen av ärendet påbörjades. I september 2021 kompletterades materialet ytterligare med utredningar av deponi av avgångsmassa. I samband med Røyrviks kommuns beslut att skicka ansökan på remiss efterfrågades ytterligare en kompletterande konsekvensutredning avseende gruvverksamhetens påverkan på vattenmiljön som angavs kunna inkomma under pågående remissrunda. Genom dagens publicering av Utredningen anser Bolaget att samtliga underlag som behövs för utvärdering och beslut kring reguleringsplan har inlämnats och att Røyrvik kommun därmed kan slutföra pågående offentliga remissrunda i ärendet. För vidare information och Utredningen i sin helhet se bilagor till detta pressmeddelande:
- Joma Gruver KU vannmiljø Multiconsult
- Vedlegg 6 SINTEF Notat Joma Gruver prosesskjemikalier
____________
Stockholm januari 2022
Bluelake Mineral AB (publ)
Styrelsen
Offentliggörande av information
Denna information är sådan information som Bluelake Mineral AB (publ) är skyldig att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående persons försorg, för offentliggörande den 31 januari 2022 klockan 08.40 CET.
Ytterligare information
För ytterligare information, vänligen kontakta:
Peter Hjorth, verkställande direktör, Bluelake Mineral AB (publ), tel. +46-725 38 25 25
Email: [email protected]
Ytterligare information om Bolaget
Bluelake Mineral AB (publ) är ett oberoende bolag verksamt inom prospektering och gruvutveckling av mineraliseringar innehållande koppar, zink, nickel och guld.
Bolaget äger ca 99% i dotterbolaget Vilhelmina Mineral AB som är ett gruvutvecklingsbolag med fokus på utveckling av koppar- och zinkfyndigheter i Norden. I Sverige innehar Bolaget Stekenjokk där det mellan 1976 och 1988 bröts sammanlagt ca 7 miljoner ton malm. Enligt tidigare beräkning finns där kvarvarande indikerad mineraltillgång om ca 7,4 miljoner ton med halter om 1,17 % Cu, 3,01 % Zn och 47 g/ton Ag (vid cut-off halt 0,9 % Cu). I Norge är Bolaget delägare i Joma Gruver AS som äger Jomafältet där det mellan 1972 och 1998 bröts ca 11,5 miljoner ton malm med en genomsnittlig halt av 1,5 % Cu och 1,5 % Zn. Jomafältet (exklusive Gjersvik) uppskattas enligt en ny beräkning av SRK innehålla en indikerad mineraltillgång om ca 6,0 miljoner ton med halter 1,00 % Cu och 1,66 % Zn, samt antagna mineraltillgångar om 1,2 miljoner ton med halter 1,2 % Cu och 0,7 % Zn (vid cut-off halt 50 USD/on).
Vidare äger Bolaget nickelprojekten Rönnbäcken (som är en av Europas största kända outvecklade nickeltillgångar) och Orrbäcken i Sverige. Rönnbäckenprojektet omfattar enligt konsultbolaget SRK en mineraltillgång om 668 miljoner ton med halten 0,176% nickel ("measured and indicated"). Enligt en tidigare preliminär ekonomisk studie färdigställd av SRK förutses en möjlig produktion om 26 000 ton höggradigt nickelkoncentrat per år under 20 år, vilket skulle vara en betydande andel av Sveriges totala årliga användning av nickel och ha ett strategiskt värde. Orrbäcken är en prospekteringslicens som bedöms ha potential som nickelfyndighet.
Bolaget äger även guldprojektet Haveri som ligger i dotterbolaget Palmex Mining Oy. 2014 genomförde konsultbolaget SRK Consulting en preliminär lönsamhetsbedömning (Preliminary Economic Assessment). I denna rapport anges en beräkning om 1,56 miljoner oz. historisk antagen mineraltillgång i form av guldekvivalenter med halten 0,93 g/t guld. Utöver detta innehar Bolaget projektet Kattisavan som bedöms ha potential som guldtillgång och som ligger inom den s k guldlinjen, i närheten av projekt som Svartliden, Fäboliden och Barsele.
Bifogade filer
Bluelake_Mineral_Pressrelease_2022-01-31.pdfBluelake_Mineral_Joma_Gruver_KU_vannmiljø_Multiconsult.pdf
Bluelake_Mineral_Vedlegg_6_SINTEF_Notat_Joma_Gruver.pdf
Om Bluelake Mineral
Bolagets affärsidé är att identifiera, förvärva och utveckla intressanta mineralprojekt fram till gruvstart och att antingen driva gruvan i samarbete med större industriell partner eller sälja projekten till dylik partner. Fokus ligger på utveckling av basmetallprojekt i Norden.
Prenumerera
Få löpande information från Bluelake Mineral via e-post.