Rapport kring arbetet med reguleringsplan för planerad gruva i Norge

Pressmeddelande Stockholm den 29 septemer 2020

Som tidigare meddelats har Nickel Mountain Resources AB (publ) ("Bolaget" eller "Nickel Mountain") och dess norska dotterbolag Joma Gruver AS fortsatt arbetet med tillståndsprocessen i Norge och anlitat teknik - och miljökonsulten Multiconsult AS för genomförande av s k planprocess, konsekvensutredning och reguleringsplan. Arbetet med ett flertal olika konsekvensutredningar fortlöper enligt plan liksom processen att förankra gruvprojektet med lokala och regionala intressenter. Utredningarna har bl a inneburit omfattande provtagning av vatten och provfiske för att etablera nuläge.

Bolagets koppar- och zinkprojekt har införlivats genom förvärvet av Vilhelmina Mineral med målsättningen att utveckla de nuvarande fyndigheterna och igångsätta produktion inom de närmaste åren. Huvudprojekt utgörs av svenska Stekenjokk och Levi i Västerbotten samt norska Jomafälten beläget i Trøndelag, varav samtliga ligger geografisk nära varandra och avses drivas som en enhet. För Stekenjokk och Levi finns en ansökan om bearbetningskoncession inlämnad hos svenska myndigheter. I fallet Jomafälten har det första steget i den norska motsvarigheten till bearbetningskoncession erhållits ("utvinningsrett"). Den norska tillståndsprocessen består av flera steg och total tidsåtgång är bl a beroende av om beslut överklagas. Bolagets ambition och nuvarande tidsplan innebär följande tidtabell (stegen i tillståndsprocessen och ansvarig beslutsfattare anges med dess namn på norska):

· Planprogrammet (inklusive utredningsprogram)

··· Formannskapet i Røyrvik kommun

··· 2019 (beslut redan fattat)

· Konsekvensutredning og reguleringsplan

··· Røyrvik kommun

··· 2020-2021

· Driftskonsesjon

··· Direktoratet for mineralforvaltning

··· 2022

· Utslippstillatelse

··· Miljødirektoratet

··· 2022

I samband med förvärvet av Vilhelmina Mineral och dess norska dotterbolag Joma Gruver igångsattes i juni arbete med den s k reguleringsplanen som består av två delar. Den ena delen utgörs av en planbeskrivning som anger vilket industriområde som avses tas i bruk och bestämmelser för detta. Den andra delen består av ett antal socioekonomiska och miljömässiga konsekvensutredningar. I detta fall uppgår antalet delutredningar till ca 15 stycken och inkluderar bl a utredningar av påverkan på vatten, land, naturmångfald, samiska intressen och rennäring, kulturminnen och friluftsliv. Övergripande ansvarig för arbetet med reguleringsplanen är det norska konsultbolaget Multiconsult som har lång erfarenhet och expertkompetens inom dessa områden. Arbetet med reguleringsplan förväntas pågå under hela 2020 och en stor del av 2021.

De konsekvensutredningar som fokuserats hittills under sommar och höst har varit studier kring påverkan genom utsläpp i vattensystem, frågor kring deponi av avgångsmassa, eventuella förekomster av miljöavfall från tidigare gruvverksamhet, naturmångfald, rennäring och trafik och transport. Utredningarna har bl a inneburit omfattande provtagning av vatten och provfiske för att etablera nuläge. Målsättningen är att utredningsarbetet kring reguleringsplanen ska färdigställas under 2020.

Parallellt med utredningsarbetet är förankring av gruvprojektet med olika parter en prioriterad aktivitet. Detta innebär att Joma Gruver har haft och kommer att ha löpande möten med representanter för Røyrvik kommun, invånare, landägare, rennäring, företag, myndigheter och andra intressenter. Bolaget räknar med att kunna fatta beslut om investering i återstart av gruva i Joma under 2023.

____________

Stockholm september 2020

Nickel Mountain Resources AB (publ)

Styrelsen

Ytterligare information

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Peter Hjorth, verkställande direktör, Nickel Mountain Resources AB (publ), tel. +46-725 38 25 25

Email: [email protected]

Ytterligare information om Bolaget

Nickel Mountain Resources är ett oberoende bolag verksamt inom gruvutveckling avseende koppar och zink samt prospektering av primärt olja, gas, nickel och guld.

Bolaget äger ca 95% i dotterbolaget Vilhelmina Mineral som är ett gruvutvecklingsbolag med fokus på utveckling av koppar- och zinkfyndigheter i Norden. I Sverige innehar Bolaget Stekenjokk där det mellan 1976 och 1988 bröts sammanlagt ca 7 miljoner ton malm. Enligt tidigare beräkning finns kvarvarande indikerad mineraltillgång om ca 7,4 miljoner ton med halter om 1,17 % Cu, 3,01 % Zn och 47 g/ton Ag (vid cut-off halt 0,9 % Cu). I Norge är Bolaget delägare i Jomafältet där det mellan 1972 och 1998 producerades ca 11,5 miljoner ton malm med en genomsnittlig halt av 1,5 % Cu och 1,5 % Zn. Jomafältet (exklusive Gjersvik) uppskattas innehålla ytterligare indikerad mineraltillgång om ca 5,7 miljoner ton med halter 1,55 % Cu och 0,82 % Zn (vid cut-off halt 0,8 % Cu).

Bolaget förvärvade under 2017 det cypriotiska bolaget Mezhlisa Resources Cyprus Ltd ("Mezhlisa"). Mezhlisa kontrollerar genom det ryska dotterbolaget OOO Bakcharneftegaz (BNG) prospekterings- och produktionslicens 71-1 i Tomskregionen i Ryssland. Mezhlisa är per idag registrerad som ägare av 72,3809 procent av BNG. Mezhlisa har därmed tillgång till det prospekterings- och utvärderingsprojekt som BNG förvärvade på publik auktion i augusti 2010, licens 71-1 "Ellej-Igajskoje" i Tomsk Oblast, Ryssland. Bolaget bedriver ett prospekteringsprogram av olja - och gastillgångar på licens 71-1 inom vilket Bolaget visat på en betydande potential.

Vidare äger Bolaget nickelprojekten Rönnbäcken (som är Europas största kända outvecklade nickeltillgång) och Orrbäcken samt guldprojekten Haveri i Finland samt Kattisavan i Sverige. Rönnbäckenprojektet omfattar enligt konsultbolaget SRK en mineraltillgång om ca 574 miljoner ton med halten 0,0174% nickel ("measured and indicated"). Den preliminära ekonomiska studie som SRK färdigställt förutser en produktion om 26 000 ton höggradigt nickelkoncentrat per år under 20 år, vilket skulle vara en betydande andel av Sveriges totala årliga användning av nickel och ha ett strategiskt värde. Orrbäcken är en prospekteringslicens som bedöms ha potential som nickelfyndighet.

Bolaget äger även guldprojektet Haveri som ligger i dotterbolaget Palmex Mineral AB, som 2014 genomförde via konsultbolaget SRK Consulting en s k Preliminary Economic Assessment (PEA). I denna rapport anges en beräkning om 1,56 miljoner oz. historisk antagen mineraltillgång i form av guldekvivalenter med halten 0,93 g/t guld.) Kattisavan bedöms främst ha potential som guldtillgång och ligger inom den s k guldlinjen, i närheten av projekt som Svartliden och Fäboliden samt Barsele.


Om Bluelake Mineral

Bolagets affärsidé är att identifiera, förvärva och utveckla intressanta mineralprojekt fram till gruvstart och att antingen driva gruvan i samarbete med större industriell partner eller sälja projekten till dylik partner. Fokus ligger på utveckling av basmetallprojekt i Norden.

Webbplats
www.bluelakemineral.se
Bransch
Basresurser

Prenumerera

Få löpande information från Bluelake Mineral via e-post.

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Nordic SME Kortnamn BLUE ISIN-kod SE0015382148

IR-Kontakt

Peter Hjorth VD [email protected] +46 (0)72-538 25 25