EU presenterar lagförslag om kritiska och strategiska råmaterial (European Critical Raw Materials Act)

Bluelake Mineral AB (publ) ("Bolaget" eller "Bluelake Mineral") noterar att EU i Bryssel under torsdagen den 16 mars presenterade ett förslag till lagstiftning kring kritiska råmaterial kallad European Critical Raw Materials Act ("CRMA"). Lagförslaget om kritiska råmaterial läggs fram av EU för att stödja den inhemska kapaciteten och stärka hållbarhetsarbetet kring värdekedjor som bygger på kritiska råmaterial inom EU. Det handlar om att möjliggöra grön omställning, att säkra digitalisering, samt att trygga försvars- och rymdindustri i Europa. Enligt förslaget krävs ökad europeisk tillgång till metaller och mineraler för att klara klimatomställningen och stärka EU:s grad av självförsörjning. I förslaget finns krav på betydligt snabbare tillståndsprocesser, något som varit ett problem i bl a Sverige. I CRMA identifieras 34 så kallade kritiska råmaterial och av dessa bedöms 16 vara av särskild strategisk betydelse. Bland de av strategisk betydelse återfinns koppar som förekommer i Bluelake Minerals projekt Stekenjokk-Levi och Joma, samt nickel och kobolt som förekommer Bolagets projekt Rönnbäcken. När det gäller de strategiska råmaterialen sätter EU upp flera mål, t ex att minst 10 % av EU:s årliga konsumtion av strategiska råmaterial ska brytas inom EU år 2030.

Elfordon, batterier, solpaneler, vindkraftverk och annan klimatteknik gör att efterfrågan på metaller och mineral kommer att öka kraftigt över lång tid. I dag är dock den gröna omställningen starkt beroende av framförallt Kina. Kina kontrollerar mineralfyndigheter över hela världen och kan styra marknaden för vissa råmaterial. EU vill nu vidta kraftfulla åtgärder för att öka den europeiska självförsörjningsgraden av metaller och mineral.

CRMA innehåller bl a en lista över 34 så kallade kritiska råmaterial och av dessa bedöms 16 vara av särskild strategisk betydelse. När det gäller de strategiska råmaterialen, bl a koppar, nickel och kobolt, sätter EU upp flera mål, t ex att minst 10 % av EU:s årliga konsumtion av strategiska råmaterial ska brytas inom EU år 2030.

EU sätter också fokus på effektivare tillståndsprocesser och föreslår att det ska skapas ett särskilt tillståndssystem för strategiska projekt. Det ska ta maximalt 24 månader att få tillstånden på plats för gruvor avseende strategiska råmaterial.

"Lagförslaget om kritiska och strategiska råmaterial är mycket goda nyheter för hela den europeiska gruvbranschen. Arbetet med att utveckla gruvor kommer förhoppningsvis att väsentligt förenklas genom snabbare tillståndsprocesser och ökad tillgång till både privat och offentlig finansiering. Trycket kommer att bli stort på att konflikter mellan olika intressen rörande markanvändning löses så att gruvdrift kan möjliggöras. Detta måste ske om den gröna omställningen ska vara möjlig", säger Peter Hjorth som är VD i Bluelake Mineral.

Stockholm mars 2023

Bluelake Mineral AB (publ)

Styrelsen

Stockholm den 17 mars 2023

Ytterligare information

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Peter Hjorth, verkställande direktör, Bluelake Mineral AB (publ), tel. +46-725 38 25 25

Email: [email protected]

Ytterligare information om Bolaget

Bluelake Mineral AB (publ) är ett oberoende bolag verksamt inom prospektering och gruvutveckling av mineraliseringar innehållande koppar, zink, nickel och guld.

Bolaget äger ca 99% i dotterbolaget Vilhelmina Mineral AB som är ett gruvutvecklingsbolag med fokus på utveckling av koppar- och zinkfyndigheter i Norden. I Sverige innehar Bolaget projektet Stekenjokk-Levi där det mellan 1976 och 1988 bröts sammanlagt ca 7 miljoner ton malm med en genomsnittlig halt av 1,5 % Cu och 3,5 % Zn. Stekenjokk-Levi innehåller, enligt en nyligen genomförd mineralresursberäkning av SRK Consulting, antagna mineraltillgångar på cirka 6,7 miljoner ton med 0,9 % Cu, 2,7 % Zn, 0,6 % Pb, 55 Ag g/t och 0,2 g/t Au för Stekenjokk och antagna mineraltillgångar på 5,1 miljoner ton med 1 % Cu, 1,5 % Zn, 0,1 % Pb, 22 Ag g/t och 0,2 g/t Au för Levi (vid cut-off på 60 USD/ton). I Norge är Bolaget delägare i Joma Gruver AS som äger Jomafältet där det mellan 1972 och 1998 bröts ca 11,5 miljoner ton malm med en genomsnittlig halt av 1,5 % Cu och 1,5 % Zn. Jomafältet (exklusive Gjersvik) uppskattas enligt en ny beräkning av SRK innehålla en indikerad mineraltillgång om ca 6,0 miljoner ton med halter 1,00 % Cu och 1,66 % Zn, samt antagna mineraltillgångar om 1,2 miljoner ton med halter 1,2 % Cu och 0,7 % Zn (vid cut-off halt 50 USD/on).

Vidare innehar Bolaget nickelprojekten Rönnbäcken (som är en av Europas största kända outvecklade nickeltillgångar) och Orrbäcken i Sverige. Rönnbäckenprojektet omfattar enligt konsultbolaget SRK i en nyligen uppdaterad studie en mineraltillgång om 600 miljoner ton med halten 0,18% Ni, 0,003% Co och 5,7% Fe ("measured and indicated"). Enligt en ny preliminär ekonomisk studie färdigställd av SRK förutses en möjlig produktion om 23 000 ton nickel, 660 ton kobolt och 1,5 miljoner ton järn per år under 20 år, vilket skulle utgöra en betydande andel av Sveriges totala årliga användning av nickel och ha ett strategiskt värde. För Orrbäcken innehas ett undersökningstillstånd och projektet bedöms ha potential som nickelfyndighet. 

Utöver detta innehar Bolaget projektet Kattisavan som bedöms ha potential som guldtillgång och som ligger inom den s k guldlinjen, i närheten av projekt som Svartliden, Fäboliden och Barsele.


Om Bluelake Mineral

Bolagets affärsidé är att identifiera, förvärva och utveckla intressanta mineralprojekt fram till gruvstart och att antingen driva gruvan i samarbete med större industriell partner eller sälja projekten till dylik partner. Fokus ligger på utveckling av basmetallprojekt i Norden.

Webbplats
www.bluelakemineral.se
Bransch
Basresurser

Prenumerera

Få löpande information från Bluelake Mineral via e-post.

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Nordic SME Kortnamn BLUE ISIN-kod SE0015382148

IR-Kontakt

Peter Hjorth VD [email protected] +46 (0)72-538 25 25