Bluelake Mineral publicerar resultat från livscykelanalys av miljöeffekter från nickelprojektet Rönnbäcken
Bluelake Mineral AB (publ) ("Bluelake Mineral" och "Bolaget"), har som tidigare meddelats, via sitt svenska dotterbolag Nickel Mountain AB ("Nickel Mountain") ingått avtal med konsulten Minviro Ltd ("Minviro") för att genomföra en s k livscykelanalys ("Life Cycle Assessment" eller "LCA") inklusive analys av koldioxidavtryck och annan miljöpåverkan från Nickel Mountains nickelprojekt Rönnbäcken i Sverige ("Projektet"). Nu är LCA färdigställd och visar på en lovande potential för minskat koldioxidavtryck från den planerade gruvverksamheten genom användning av ny teknik, naturlig inbindning av koldioxid i deponerade restavfall och via andra åtgärder.
Minviro har genomfört en preliminär livscykelanalys ("LCA") för nickelprojektet Rönnbäcken för att kvantitativt kunna bedöma den globala uppvärmningspotentialen ("GWP") förknippad med den föreslagna gruvverksamheten. Huvudsyftet med LCA var att lyfta fram de viktigaste källorna till utsläpp av växthusgaser, huvudsakligen koldioxid ("CO2"), för att utveckla en strategi för minskat koldioxidavtryck för Projektet. Minviros tillvägagångssätt har varit att kvantifiera GWP (uttryckt i kilogram CO2-ekvivalent, "kg CO2-ekv.") i förhållande till 1 kg nickelmetall i koncentrat, i LCA benämnd "funktionell enhet". Omfattningen av LCA (i LCA-rapporten benämnd "systemgränsen"), begränsades till processen fram till försäljning av koncentrat från gruvan och inbegriper inte processer efter produktion av koncentrat (t.ex. koncentrattransport, smältverk, tillverkning och användning av produkter). GWP-beräkningarna begränsades till scope 1 (direkta anläggningsutsläpp från fordon och maskiner), scope 2 (utsläppsrelaterad energiförbrukning från det svenska nätet) och scope 3 (uppströms indirekta utsläpp relaterade till utvinning och produktion av inköpta material och bränslen). Förutom produktionen av utsläpp beaktades även potentialen för koldioxidinbindning hos gruvavfall (på engelska carbon sequestration). Detta beror på att materialets mineralogi är gynnsam för att binda koldioxid i fasta föreningar, där CO2 binds från atmosfären och reagerar med instabila mineral för att bilda stabila karbonatmineral; ytterligare information kring detta kommer att tillhandahållas i den preliminära ekonomiska bedömningen ("PEA") som beräknas slutföras senare i februari 2022.
Två huvudscenarier övervägdes i LCA, som också utvärderas i PEA:
- "Grundscenario" - förutsätter att nuvarande teknik används vid start av verksamheten (dieselbaserad transportflotta) innan övergången till elfordon efter 10 års drift; och
- "Elektrifieringsscenario" - förutsätter att elfordon kan utnyttjas från start av verksamhetens drift
Resultaten rapporterades enligt de internationella ISO 14040- och ISO 14044-standarderna. I detta skede har granskning via tredje part inte slutförts i syfte att jämföra resultaten med andra liknande verksamheter. Det noteras också att p g a den inneboende osäkerheten i indata i detta skede av studien, är resultaten preliminära och baserade på globala medelvärden och kan förfinas när detaljerade tekniska studier och direkta offerter från tillverkare kan användas.
Resultaten av LCA visade i Grundscenariot en förväntad GWP på 10,0 kg CO2-ekv. per kg nickel i koncentrat. Detta är uppdelat i tre huvudområden: 3,8 kg från gruvdrift, 6,4 kg från bearbetning och en minskning på -0,2 kg från kolbindning. I ett Elektrifieringsscenario reducerades GWP med 25 % till 7,5 kg CO2-ekv. per kg nickel i koncentrat enbart genom minskningen av utsläppen från diesel. Förutom diesel och elektricitet var de huvudsakliga bidragsgivarna till GWP från reagenser (såsom uppsamlare och medel för finfördelning) som användes i flotationsprocessen genom scope 3-utsläpp. Omfattning av scope 2-utsläppen relaterade till energiförbrukningen anses vara relativt låga p g a den höga andelen av nätet som förses av förnybara energikällor som vattenkraft och vindkraft.
"Denna studie har gett värdefull insikt om den globala uppvärmningspotentialen för gruv- och bearbetningsaktiviteterna i den föreslagna verksamheten och hur vi kan utveckla strategier för minskade utsläpp av koldioxid. Som en del av ytterligare detaljerade tekniska studier kommer elektrifiering av fordons- och maskinparken tillsammans med inköp av förbrukningsvaror med låga utsläpp att undersökas", säger VD för Bluelake Mineral Peter Hjorth.
Se bilaga: "Minviro Prospective LCA Rönnbäcken".
Stockholm februari 2022
Bluelake Mineral AB (publ)
Styrelsen
Offentliggörande av information
Denna information är sådan information som Bluelake Mineral AB (publ) är skyldig att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående persons försorg, för offentliggörande den 11 februari 2022 klockan 08.40 CET.
Stockholm den 11 februari 2022
Ytterligare information
För ytterligare information, vänligen kontakta:
Peter Hjorth, verkställande direktör, Bluelake Mineral AB (publ), tel. +46-725 38 25 25
Email: [email protected]
Ytterligare information om Bolaget
Bluelake Mineral AB (publ) är ett oberoende bolag verksamt inom prospektering och gruvutveckling av mineraliseringar innehållande koppar, zink, nickel och guld.
Bolaget äger ca 99% i dotterbolaget Vilhelmina Mineral AB som är ett gruvutvecklingsbolag med fokus på utveckling av koppar- och zinkfyndigheter i Norden. I Sverige innehar Bolaget Stekenjokk där det mellan 1976 och 1988 bröts sammanlagt ca 7 miljoner ton malm. Enligt tidigare beräkning finns där kvarvarande indikerad mineraltillgång om ca 7,4 miljoner ton med halter om 1,17 % Cu, 3,01 % Zn och 47 g/ton Ag (vid cut-off halt 0,9 % Cu). I Norge är Bolaget delägare i Joma Gruver AS som äger Jomafältet där det mellan 1972 och 1998 bröts ca 11,5 miljoner ton malm med en genomsnittlig halt av 1,5 % Cu och 1,5 % Zn. Jomafältet (exklusive Gjersvik) uppskattas enligt en ny beräkning av SRK innehålla en indikerad mineraltillgång om ca 6,0 miljoner ton med halter 1,00 % Cu och 1,66 % Zn, samt antagna mineraltillgångar om 1,2 miljoner ton med halter 1,2 % Cu och 0,7 % Zn (vid cut-off halt 50 USD/on).
Vidare äger Bolaget nickelprojekten Rönnbäcken (som är en av Europas största kända outvecklade nickeltillgångar) och Orrbäcken i Sverige. Rönnbäckenprojektet omfattar enligt konsultbolaget SRK en mineraltillgång om 668 miljoner ton med halten 0,176% nickel ("measured and indicated"). Enligt en tidigare preliminär ekonomisk studie färdigställd av SRK förutses en möjlig produktion om 26 000 ton höggradigt nickelkoncentrat per år under 20 år, vilket skulle vara en betydande andel av Sveriges totala årliga användning av nickel och ha ett strategiskt värde. Orrbäcken är en prospekteringslicens som bedöms ha potential som nickelfyndighet.
Bolaget äger även guldprojektet Haveri som ligger i dotterbolaget Palmex Mining Oy. 2014 genomförde konsultbolaget SRK Consulting en preliminär lönsamhetsbedömning (Preliminary Economic Assessment). I denna rapport anges en beräkning om 1,56 miljoner oz. historisk antagen mineraltillgång i form av guldekvivalenter med halten 0,93 g/t guld. Utöver detta innehar Bolaget projektet Kattisavan som bedöms ha potential som guldtillgång och som ligger inom den s k guldlinjen, i närheten av projekt som Svartliden, Fäboliden och Barsele.
Om Bluelake Mineral
Bolagets affärsidé är att identifiera, förvärva och utveckla intressanta mineralprojekt fram till gruvstart och att antingen driva gruvan i samarbete med större industriell partner eller sälja projekten till dylik partner. Fokus ligger på utveckling av basmetallprojekt i Norden.
Prenumerera
Få löpande information från Bluelake Mineral via e-post.