REGMAR

Beslut avseende klassning av strategiska projekt inom ramen för EU:s nya gruvlagstiftning CRMA

Bluelake Mineral AB (publ) ("Bluelake Mineral" eller "Bolaget") innehar bearbetningskoncessioner för nickel-koboltprojektet Rönnbäcken som är Europas största kända outvecklade nickelfyndighet och som enligt konsultbolaget SRK Consulting i en preliminär ekonomisk bedömning från 2022 beräknas innehålla en mineraltillgång om 600 miljoner ton med ett genomsnittligt halt på 0,18% Ni, 0,003% Co och 5,7% Fe ("känd och indikerad"). Enligt samma studie skulle Rönnbäckenprojektet i produktion kunna generera en årlig volym om 23 000 ton nickel, 660 ton kobolt och 1,5 miljoner ton järn per år i 20 år. Därmed skulle Rönnbäcken utgöra ett betydande del av den årliga produktionen av nickel inom EU och avsevärt förbättra EU:s självförsörjningsgrad. Efter att EU:s gruvlagstiftning Critical Raw Material Act ("CRMA") godkänts i maj 2024, öppnades ansökningsprocessen för klassning av mineraliseringar som s k strategiska projekt. Bluelake Mineral meddelade i augusti 2024 att bolaget ansökt om strategisk status för Rönnbäcken-projektet. I den utvärdering som genomförts av EU-kommissionen har Rönnbäcken i en första omgång inte valts ut som strategiskt projekt. Hur prioriteringen av projekt slutligen har gått till har inte kommunicerats, men leveranssäkerheten och förutsättningarna för att med stor sannolikhet kunna vara i att vara i produktion år 2030, bedöms vara en avgörande faktor. Det kommer finnas nya möjligheter att ansöka om status som strategiskt projekt för Rönnbäcken vilket Bolaget kommer att utvärdera. En sådan ansökan bör sannolikt baseras på att Rönnbäckenprojektet ytterligare anpassas specifikt mot den europeiska batterivärdekedjan och på så sätt att projektets storlek och kapitalbehov för att komma i produktion reduceras. 

Intresset för ansökningar om klassificering som strategiska projekt inom ramen för EU:s nya gruvlagstiftning CRMA har varit stort. Totalt har ca 170 ansökningar inkommit som avser olika delar av värdekedjan så som utvinning, process och återvinning. Ansökningar har även omfattat ett stort antal olika mineraler som bedöms som strategiska, bl a sällsynta jordartsmetaller, litium, koppar, nickel, kobolt. En grundläggande förutsättning för att kunna väljas som strategiskt projekt i denna process har varit sannolikheten att kunna komma i produktion år 2030. Bolaget har inte tagit del av en detaljerad motivering varför Rönnbäcken ej utsetts som strategiskt men då processen kring ansökan om miljötillstånd är tidskrävande och ännu ej inletts för Rönnbäcken kan detta haft betydelse för beslutet.

"Vi kan konstatera av EU-kommissionens i detta skede valt att prioritera andra projekt framför Rönnbäcken. Utvalda projekt har kommit längre i sina kvarvarande tillståndsprocesser och detta har antagligen spelat in. Vi har fortsatt stark tro på Rönnbäcken som långsiktigt viktigt för Europas  självförsörjningsgrad av nickel och kobolt och arbetar nu vidare med utvecklingen av projektet." säger Bolagets VD Peter Hjorth.

Offentliggörande av information

Denna information är sådan information som Bluelake Mineral AB (publ) är skyldig att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom nedanstående persons försorg, för offentliggörande den 25 mars 2025 klockan 11.40 CET.

Stockholm den 25 mars 2025 

Ytterligare information 

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Peter Hjorth, verkställande direktör, Bluelake Mineral AB (publ), tel. +46-725 38 25 25

Email: [email protected] 

Information om Bolaget

Bluelake Mineral AB (publ) är ett oberoende bolag verksamt inom prospektering och gruvutveckling av mineraliseringar innehållande koppar, zink, nickel och guld.

Bolaget äger ca 99% i dotterbolaget Vilhelmina Mineral AB som är ett gruvutvecklingsbolag med fokus på utveckling av koppar- och zinkfyndigheter i Norden. I Sverige innehar Bolaget projektet Stekenjokk-Levi där det mellan 1976 och 1988 bröts sammanlagt ca 7 miljoner ton malm med en genomsnittlig halt av 1,5 % Cu och 3,5 % Zn. Stekenjokk-Levi innehåller, enligt en nyligen genomförd mineralresursberäkning av SRK Consulting, antagna mineraltillgångar på cirka 6,7 miljoner ton med 0,9 % Cu, 2,7 % Zn, 0,6 % Pb, 55 Ag g/t och 0,2 g/t Au för Stekenjokk och antagna mineraltillgångar på 5,1 miljoner ton med 1 % Cu, 1,5 % Zn, 0,1 % Pb, 22 Ag g/t och 0,2 g/t Au för Levi (vid cut-off på 60 USD/ton). I Norge är Bolaget 100% ägare av Joma Gruver AS som äger Jomafältet där det mellan 1972 och 1998 bröts ca 11,5 miljoner ton malm med en genomsnittlig halt av 1,5 % Cu och 1,5 % Zn Jomafältet (exklusive Gjersvik) uppskattas enligt en ny beräkning av SRK innehålla en indikerad mineraltillgång om ca 6,0 miljoner ton med halter 1,00 % Cu och 1,66 % Zn, samt antagna mineraltillgångar om 1,2 miljoner ton med halter 1,2 % Cu och 0,7 % Zn (vid cut-off halt 50 USD/on).

Vidare innehar Bolaget nickelprojekten Rönnbäcken (som är en av Europas största kända outvecklade nickeltillgångar) och Orrbäcken i Sverige. Rönnbäckenprojektet omfattar enligt konsultbolaget SRK i en nyligen uppdaterad studie en mineraltillgång om 600 miljoner ton med halten 0,18% Ni, 0,003% Co och 5,7% Fe ("measured and indicated"). Enligt en preliminär ekonomisk studie färdigställd av SRK förutses en möjlig produktion om 23 000 ton nickel, 660 ton kobolt och 1,5 miljoner ton järn per år under 20 år, vilket skulle utgöra en betydande andel av Sveriges totala årliga användning av nickel och ha ett strategiskt värde. För Orrbäcken innehas ett undersökningstillstånd och projektet bedöms ha potential som nickelfyndighet.

Utöver detta innehar Bolaget projektet Kattisavan som bedöms ha potential som guldtillgång och som ligger inom den s k guldlinjen, i närheten av projekt som Svartliden, Fäboliden och Barsele.


Om Bluelake Mineral

Bolagets affärsidé är att identifiera, förvärva och utveckla intressanta mineralprojekt fram till gruvstart och att antingen driva gruvan i samarbete med större industriell partner eller sälja projekten till dylik partner. Fokus ligger på utveckling av basmetallprojekt i Norden.

Webbplats
www.bluelakemineral.se
Bransch
Basresurser

Prenumerera

Få löpande information från Bluelake Mineral via e-post.

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Nordic SME Kortnamn BLUE ISIN-kod SE0015382148

IR-Kontakt

Peter Hjorth VD [email protected] +46 (0)72-538 25 25