Bergsstatens beslut rörande bearbetningskoncessioner för området Levi K nr 1 och Stekenjokk K nr 1 överklagas
Bluelake Mineral AB (publ) ("Bolaget" eller "Bluelake Mineral") har som tidigare meddelats via dotterbolaget Vilhelmina Mineral AB ansökt om bearbetningskoncessioner för fyndigheterna Stekenjokk K nr 1 beläget i Vilhelmina kommun i Västerbotten och Strömsunds kommun i Jämtland, samt Levi K nr 1 beläget i Vilhelmina kommun i Västerbotten. Som även tidigare meddelats beslutade Bergsstaten i dessa ärenden den 17 oktober 2024. Bergsstaten beslutade då att bevilja bearbetningskoncession för Levi med en giltighetstid av 25 år men med villkoret att rennäringen under vissa omständigheter ska kunna stoppa gruvverksamheten under april månad. Vad gäller ansökan om bearbetningskoncession för Stekenjokk avslog Bergsstaten Bolagets ansökan med hänvisning till att mineraliseringen anses för lite undersökt och att den s k malmbevisningen därför ej kan godkännas. Bolaget meddelar nu att bägge besluten överklagas enligt följande. Beslutet rörande Levi överklagas eftersom Bolaget anser att gruvverksamhet under april månad bör medges utan möjlighet för rennäringen att stoppa verksamheten (se bilaga 1). Beslutet rörande Stekenjokk överklagas då Bolaget bland annat anser att Bergsstaten redan tidigare godkänt malmbevisning för Stekenjokk och att detta beslut av förvaltningsrättsliga principer ej kan ändras. Bolaget ansöker om anstånd med två veckor för att komplettera med en fullständig utveckling av motiven till överklagandet.
Bergsstatens beslut den 17 oktober 2024 i ärende dnr BS 22-906-2011 rörande ansökan om bearbetningskoncession enligt minerallagen för området Stekenjokk K nr 1 i Strömsunds och Vilhelmina kommuner överklagas av sökande Vilhelmina Mineral AB som yrkar att regeringen, med ändring av Bergsstatens beslut, ska bevilja den ansökta koncessionen. Med hänsyn till behov av ytterligare avstämningar hemställer bolaget om anstånd med att precisera och utveckla yrkande och grunder för överklagandet till och med den 21 november 2024.
Bergsstatens beslut den 17 oktober 2024 i ärende dnr BS 22-907-2011 rörande ansökan om bearbetningskoncession enligt minerallagen för området Levi K nr 1 i Vilhelmina kommuner överklagas av sökande Vilhelmina Mineral AB som yrkar att villkoret om att samebyn ska få stoppa verksamheten i april varje år ska upphävas. Bolagets motivering bakom överklagan beskrivs närmare i bilaga 1. Bolaget framför bland annat följande argument. Villkor om möjlighet för rennäringen att stoppa gruvverksamheten under april månad innebär sannolikt att gruvan kommer att behöva vara stängd under hela april månad varje år, då en pågående gruvbrytning innebär risk för betydande merkostnader vid en abrupt stängning genom aktivering av villkoret. Vidare anser Bolaget att formulering av villkoret är otydligt och att det finns risk för problem vid tolkning och tillämpning av villkoret.
Offentliggörande av information
Denna information är sådan information som Bluelake Mineral AB (publ) är skyldig att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom nedanstående persons försorg, för offentliggörande den 6 november 2024 klockan 16.45 CET.
Ytterligare information
För ytterligare information, vänligen kontakta:
Peter Hjorth, verkställande direktör, Bluelake Mineral AB (publ), tel. +46-725 38 25 25
Email: [email protected]
Information om Bolaget
Bluelake Mineral AB (publ) är ett oberoende bolag verksamt inom prospektering och gruvutveckling av mineraliseringar innehållande koppar, zink, nickel och guld.
Bolaget äger ca 99% i dotterbolaget Vilhelmina Mineral AB som är ett gruvutvecklingsbolag med fokus på utveckling av koppar- och zinkfyndigheter i Norden. I Sverige innehar Bolaget projektet Stekenjokk-Levi där det mellan 1976 och 1988 bröts sammanlagt ca 7 miljoner ton malm med en genomsnittlig halt av 1,5 % Cu och 3,5 % Zn. Stekenjokk-Levi innehåller, enligt en nyligen genomförd mineralresursberäkning av SRK Consulting, antagna mineraltillgångar på cirka 6,7 miljoner ton med 0,9 % Cu, 2,7 % Zn, 0,6 % Pb, 55 Ag g/t och 0,2 g/t Au för Stekenjokk och antagna mineraltillgångar på 5,1 miljoner ton med 1 % Cu, 1,5 % Zn, 0,1 % Pb, 22 Ag g/t och 0,2 g/t Au för Levi (vid cut-off på 60 USD/ton). I Norge är Bolaget 100% ägare av Joma Gruver AS som äger Jomafältet där det mellan 1972 och 1998 bröts ca 11,5 miljoner ton malm med en genomsnittlig halt av 1,5 % Cu och 1,5 % Zn Jomafältet (exklusive Gjersvik) uppskattas enligt en ny beräkning av SRK innehålla en indikerad mineraltillgång om ca 6,0 miljoner ton med halter 1,00 % Cu och 1,66 % Zn, samt antagna mineraltillgångar om 1,2 miljoner ton med halter 1,2 % Cu och 0,7 % Zn (vid cut-off halt 50 USD/on).
Vidare innehar Bolaget nickelprojekten Rönnbäcken (som är en av Europas största kända outvecklade nickeltillgångar) och Orrbäcken i Sverige. Rönnbäckenprojektet omfattar enligt konsultbolaget SRK i en nyligen uppdaterad studie en mineraltillgång om 600 miljoner ton med halten 0,18% Ni, 0,003% Co och 5,7% Fe ("measured and indicated"). Enligt en preliminär ekonomisk studie färdigställd av SRK förutses en möjlig produktion om 23 000 ton nickel, 660 ton kobolt och 1,5 miljoner ton järn per år under 20 år, vilket skulle utgöra en betydande andel av Sveriges totala årliga användning av nickel och ha ett strategiskt värde. För Orrbäcken innehas ett undersökningstillstånd och projektet bedöms ha potential som nickelfyndighet.
Utöver detta innehar Bolaget projektet Kattisavan som bedöms ha potential som guldtillgång och som ligger inom den s k guldlinjen, i närheten av projekt som Svartliden, Fäboliden och Barsele.
Om Bluelake Mineral
Bolagets affärsidé är att identifiera, förvärva och utveckla intressanta mineralprojekt fram till gruvstart och att antingen driva gruvan i samarbete med större industriell partner eller sälja projekten till dylik partner. Fokus ligger på utveckling av basmetallprojekt i Norden.
Prenumerera
Få löpande information från Bluelake Mineral via e-post.