Avsalt Group gör framsteg i tillverkningen av bolagets elektroder

Avsalt Group AB (publ) ("Bolaget" eller "Avsalt") meddelar att tillverkningen av Bolagets unika elektroder har förbättrats och att Bolaget undersöker möjligheter för legotillverkning för att öka kapaciteten att producera sin skalbara teknik.

Under 2023 tog Avsalt fram en skalbar modul för avjonisering/avsaltning av vatten. I år arbetar Bolaget med att bygga den första maskinen för ett småskaligt pilotprojekt för att visa på att produkten fungerar ute hos kund. Maskinen som byggs innehåller fem moduler, och varje modul kan innehålla flera hundra elektroder som var och en är tunnare än tidningspapper. Elektroderna drivs med spänning och ström för att avlägsna salt från vattnet.

Det är Bolagets strategi att legotillverka delarna i modulen, medan assembleringen och testningen av modulerna ska ske hos Bolaget för att skydda kunskap och immaterialrätt från att läcka till konkurrenter. All tillverkning av elektroder sker dock med handkraft i Bolagets lab eftersom produktionen har varit svår att kvalitetssäkra. Nu har tillverkningsmetoden av elektroderna har förfinats, bland annat tack vare tillgången till lab och kvalificerad personal, och Bolaget har börjat undersöka möjligheterna att flytta ut tillverkningen till legotillverkare.

En legotillverkning av Bolagets elektroder förväntas innebära att tillverkningen av en modul går från månader till dagar, samtidigt som tillverkningspriset minskar. Det är sannolikt så att vissa investeringar kommer att behövas för att möjliggöra legotillverkning, men priset per elektrod minskar varför sådana investeringar återbetalas efterhand som fler elektroder produceras.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Anders Sjögren, VD
Telefon: +46 733 451175
E-post: [email protected]

Kort om Avsalt

Avsalt är ett svenskt miljöteknikbolag som tillverkar avsaltningsmaskiner för att rena vatten. Bolagets patenterade teknologi medför minimalt underhåll och låg energiförbrukning samt möjliggör ett kontinuerligt vattenflöde renat från joner och laddade småmolekyler. Teknologin är baserad på tunna kolbaserade elektroder som, med omväxlande spänningssättning, avlägsnar joner och laddade småmolekyler från vattnet. Bolagets avsaltningsmaskin ger full kontroll över allt ifrån flöde till energiförbrukning samt salthalt, och styrs av ett flertal parametrar som kan optimeras i realtid med hjälp av AI. Ambitionen är att ersätta konkurrerande teknologier genom en mer kostnadseffektiv och kvalitativ teknologi. För mer information, se Avsalts hemsida avsalt.com.

Om Avsalt Group

Webbplats
avsalt.com

Prenumerera

Få löpande information från Avsalt Group via e-post.

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad NGM Nordic SME Kortnamn AVSALT ISIN-kod SE0022242681