REGMAR

Archelon Natural Resources presenterar insikter och planer för ett utökat strategiskt Gladhammarprojekt

Archelon Natural Resources AB (publ) ("ANR" eller "Bolaget") tillkännager nya framsteg och planer för sitt helägda dotterbolag Arc Gladhammar K AB ("Arc Gladhammar") och guldprojektet Gladhammar i Västerviks kommun, Kalmar län ("Gladhammar" eller "Projektet"). Gladhammar är en historisk fyndighet med en väldokumenterad guldmineralisering samt nu med tydliga expansionsmöjligheter för att även innefatta betydande strategiska råmaterial som koppar och vismut. Bolaget har därför valt att ansöka om ytterligare undersökningstillstånd i anslutning till tidigare projekt.

Gladhammar har varit ett fokus för gruvverksamhet i över 1 000 år, med produktion av guld, koppar och kobolt. Senaste decenniernas undersökningar har resulterat i en väldokumenterad guldfyndighet med en beräknad mineralresurs i den så kallade "A-linsen" omfattande cirka 156 000 ton med en guldhalt om 5,5 gram per ton, 14 gram silver per ton och 0,25% koppar. Dessutom har djupare borrningar indikerat ytterligare guld- och kopparmineralisering i "B-linsen" samt sydväst om A-linsen. Analys av dessa borresultat utanför A- och B-linsen har belyst betydande intervall av koppar-, guld, och vismutmineralisering på djupet som till synes existerar i både djup- och strykningsriktningarna som motiverar fortsatta undersökningsarbeten.

För illustration se bifogad fil.

Tvärsnitt som visar historiska borrhål med analysresultat filtrerade på minst 0,3% koppar-ekvivalenter ("CuEq"). För beräkning av CuEq-halter har följande priser använts: $85/g Au, $1/g Ag, $13'000/ton Bi, $24'000/ton Co, $9'000/ton Cu samt $45'000/ton Mo. Vidare i detta initiala skede har 100% utbyte för samtliga metaller använts. För ytterligare information om intervallen ovan, se Tabell 1.

Efter att ha slutfört förvärvet av bearbetningskoncessionen för guldprojektet Gladhammar under 2024 har ANR genomfört en omfattande analys av historiska data och insikter som tillkommit sedan Projektet senast aktivt undersöktes. Historiskt har Gladhammar betraktats som en fyndighet bildad i sedimentära bergarter innehållande koppar, kobolt och guld, där mineraliseringarna varit kopplade till geokemiska processer i slutskedet av sedimentationen. Modern kunskap om mineraliserande system och områdets geologi har ändrat denna tolkning. Den nuvarande tolkningen av mineraliseringarna i Västervik - Gamlebyområdet är att de är relaterade till hypersalina hydrotermala vätskor (vätskor med mycket hög salthalt), dvs att de generellt faller inom en bred klass av fyndigheter som kallas IOCG-typ.

De geologiska enheterna i Västerviksområdet består av äldre metasedimentära kvartsiter, som bildades under tidiga delar av den Svecofenniska orogenesen genom sedimentära avsättningar och senare deformation. Dessa kvartsiter har även påverkats av graniter som intruderade under den huvuddelen av den Svecofenniska orogenesen, en period av intensiv regional metamorfos och deformation mellan 2.0 och 1.8 miljarder år sedan. Slutligen inträngde yngre graniter under bildandet av det så kallade transskandinaviska magmatiska bältet (TIB), vilket kan ha varit källan till de hypersalina hydrotermala flöden som har givit upphov till de flesta mineraliseringar i området.

Kända mineraliseringar kring Gladhammar är tydligt kopplade till de geologiska strukturer som bildades under deformationerna, inklusive veckning och skjuvning. Dessa strukturer har kanaliserat de hydrotermala vätskorna till platser som har varit gynnsamma för deposition av metaller. Särskilt betydelsefullt är att mineraliseringar identifierats i både breccior och skarn, vilket är typiska miljöer för malmbildning i IOCG-system.

Geofysiska data har dessutom visat tydliga anomalier som stärker teorin om ett större mineraliserat system. Kaliumomvandling och närvaro av sulfidrika zoner kring magnetitförande stråk är bekräftande observationer, och historiska borrningar visar höga halter av koppar, guld samt element som vismut, molybden samt både järnoxider i form magnetit och underordnade mängder pyrit (järnsulfid).

Koppar och vismut, som ingår i Gladhammars mineraliseringar, är klassade som strategiska råmaterial av EU. Detta skapar en unik möjlighet för Projektet att uppnå strategisk status, vilket kan underlätta finansiering och tillståndsprocesser genom olika mekanismer under European Critical Raw Materials Act som trädde i kraft under 2024.

För illustration se bifogad fil.

För att verifiera och utveckla Projektets potential utvärderar Bolaget vilka geofysiska metoder som är mest tids- och kostnadslämpliga för att kartlägga den antagna fortsättningen av mineraliseringar mellan redan borrade hål, på djupet och längs strykningsriktningarna. Dessutom kommer historiska borrkärnor att granskas utifrån den nya synen på Projektet för att eventuellt identifiera tidigare förbisedda och ej analyserade zoner. Dessa data kommer att integreras med de geofysiska resultaten för att stärka hypoteserna om systemets storlek och potential samt identifiera borrmål.

I december 2024 beviljades Bolaget undersökningstillståndet Gladhammar nr 101 vilket med en yta om 152,4 hektar omgärdar bearbetningskoncessionen Gladhammar K nr 1. Bolaget har nu ansökt om att utöka tillståndsområdena med ansökan för undersökningstillståndet Gladhammar nr 102 med en yta om 535,48 hektar för att undersöka magnetiska anomalier som följer tydliga strukturella trender i området. Dessa anomalier pekar på en potentiell fortsättning av mineraliseringar längs identifierade geologiska strukturer. Vidare stödjer kända bergarter, geokemiska prover och dokumenterade alterationsmönster denna hypotes genom att bekräfta förekomsten av sulfider och andra mineraliseringar, vilket stärker antagandet om ett större mineraliserat system.

ANR ser fram emot att få verifiera Gladhammarprojektets potential som en viktig resurs för både guld och strategiska råmaterial. Projektet passar väl in i EU:s satsning på att säkra tillgång till kritiska och strategiska råmaterial som stödjer gröna och digitala omställningar. Genom noggrann planering och strategiskt utförda arbeten är målet att skapa värde för både aktieägare och samhälle.

Tabell 1:

För illustration se bifogad fil.

Urval av intressanta analysintervall från historiska borresultat som visar på potentialen för en utökad storlek av det mineraliserade systemet på både djupet och i strykningsriktningen.

Offentliggörande av information

Denna information utgör insiderinformation som Archelon Natural Resources AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen i detta pressmeddelande har offentliggjorts genom nedanstående ansvarig persons försorg för offentliggörande vid den tidpunkt som är angiven av Archelon Natural Resources AB (publ)s nyhetsdistributör beQuoted vid publiceringen av detta pressmeddelande. Nedanstående person kan också kontaktas för ytterligare information.

Ytterligare information

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Tore Hallberg, VD Archelon Natural Resources AB (publ)
Telefon: 031-131190
E-post: [email protected]

Archelon Natural Resources AB (publ)
Södra Allégatan 13
413 01 Göteborg
Tel: +46 70 62 37 390
www.archelon.se 


Om Archelon Natural Resources

Övergripande affärsidé är att exploatera georesurser genom att identifiera, förädla och skapa mervärden i råvarubaserade projekt, företrädesvis inom gruv- och mineralsektorn. Syftet är att genom prospektering i egen regi och i samarbete med andra aktörer upparbeta mineralfyndigheter med potential att utvecklas till ekonomiskt bärkraftiga gruvprojekt.

Webbplats
archelon.se
Bransch
Råvaror

Prenumerera

Få löpande information från Archelon Natural Resources via e-post.

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Nordic SME Kortnamn ALONNR-B ISIN-kod SE0020355188