REGMAR

Händelserika månader i Demokratiska Republiken Kongo för Africa Resources AB

De alluviala tillgångarna av diamanter i södra Demokratiska Republiken Kongo (DRC) är bland de största i Afrika. Affärslandskapet för utländska investerare och företag har varit svårorienterat samt erbjudit diverse utmaningar och motstånd längs vägen. Inför 2024 så känner vi oss stolta över de framsteg vi gjort - från förhandlingar med byhövdingar i Katanga till hantering av utmaningar i arbetet med stora banker i Europa relaterade till pengatransfereringar. Vi har en logistik och struktur som gör oss unika i området - bolaget och vår verksamhet är mycket uppskattade av lokalbefolkningen samt lokala myndigheter.

Kvartära (nuvarande geologisk tidsperiod, från ca 2,5 miljoner år sedan fram till idag) klimatförändringar och utvecklingen av floderna i södra DRC under de senaste 2,5 miljoner åren bedöms ha gjort Kasai-provinsen till ett område innehållande en av de största och viktigaste mineraltillgångarna i DRC, med totalt över 200 miljoner carat utvunna diamanter hittills i området. DRC är känt för att producera industriella diamanter s k "bort", som ofta är svartaktiga och mindre till storlek. De används huvudsakligen till borrkronor i industrier. Mbuji Mayi är huvudstaden i provinsen i Kasai och producerar stora delar av världens totala utbud av naturliga industriella diamanter (ca 75%). Africa Resources är i samtal med det statliga diamantbolaget MIBA om ett potentiellt samarbete i Mbuji Mayi. MIBA har historiskt sett varit världens största diamantproducent i termer av antal carat utvunna från den omfattande fyndigheten i Mbuji Mayi.

Höjdpunkter:

  • Africa Resources har i början av Q4 2023 flyttat båda sina mudderverk till de sydligaste delarna av Longatshimo-floden, nära den angolanska gränsen.
  • Bolaget är idag det enda producerande bolaget i Kasai-provinsen.
  • Rekord avseende daglig produktion, 133 ct på en dag i januari 2024
  • Rekord avseende den största diamanten utvunnen i bolagets historia på 7,93 ct (finns på bolagets instagram-sida), beräknas vara värd uppemot 13 000 USD.
  • Samtal har initierats om JV med MIBA i Mbuji Mayi.
  • Bolaget ser över möjligheten att driftsätta även bolagets elektriska mudderverk vilket har hyrts ut till ett amerikanskt/kongolesiskt bolag under drygt ett år men nu återlämnats

Africa Resources har kontinuerligt spännande möten och samtal om partnerskap, såväl i DRC som i Angola. Det är ett intressant år bolaget har framför sig. Vi har ökat den geologiska och datadrivna kompetensen, vilket resulterar i att vi avser att uppdatera sättet vi samlar data på. Ny hemsida förväntas även att lanseras under året, med mer information om diamanter, diamantindustri och vår verksamhet.

Kontakter

Thomas Häggkvist, VD, Africa Resources AB (publ)

Mobnr: +46 70 552 26 22

DRC mob: +243 974 364 746

e-post: [email protected]

Instagram: africanresources

Om oss

Africa Resources AB (publ) fokuserar på prospektering och utvinning av mineraler, främst diamanter i Afrika. Bolagets affärsidé är att med fokus på kostnadseffektivitet, ny teknik samt socialt ansvarstagande kommersialisera afrikanska råvarutillgångar i nära samarbete med lokala partners. Bolagets vision är att vara en aktiv och långsiktig aktör inom utvinning och handel med afrikanska råvaror och naturtillgångar.


Om Africa Resources

Africa Resources AB (Publ) is a company focusing on exploration and extraction of minerals in Africa. The company is developing projects based on collaborations with local expertise and partners.

Webbplats
africaresources.se

Prenumerera

Få löpande information från Africa Resources via e-post.

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Nordic SME Kortnamn AFRI ISIN-kod SE0009496482