REGMAR

XP Chemistries AB säkerställer fullt nyttjande av teckningsoptioner av serie TO2 genom teckningsförbindelser och garantiåtaganden

DETTA PRESSMEDDELANDE FÅR INTE OFFENTLIGGÖRAS, PUBLICERAS ELLER DISTRIBUERAS, DIREKT ELLER INDIREKT, INOM ELLER TILL USA, AUSTRALIEN, BELARUS, HONGKONG, JAPAN, KANADA, NYA ZEELAND, SCHWEIZ, SINGAPORE, STORBRITANNIEN, SYDAFRIKA, SYDKOREA ELLER NÅGON ANNAN JURISDIKTION DÄR SÅDAN ÅTGÄRD SKULLE VARA OLAGLIG ELLER FÖREMÅL FÖR LEGALA RESTRIKTIONER.

XP Chemistries AB ("XPC" eller "Bolaget") har ingått avtal om säkerställande av teckningsoptioner av serie TO2 ("TO2") med nyttjandeperiod från och med 12 september 2024 till och med den 26 september 2024. Bolaget har erhållit vederlagsfria teckningsförbindelser om cirka 1,8 MSEK, motsvarande cirka 53,42 procent samt garantiåtaganden om cirka 1,6 MSEK, motsvarande cirka 46,58 procent av den emissionslikvid Bolaget kan tillföras genom nyttjande av TO2. Sammantaget har Bolaget därmed erhållit teckningsförbindelser och garantiåtaganden om cirka 3,4 MSEK, motsvarande 100 procent av emissionsvolymen för TO2.

  • Samtliga i Bolagets styrelse och ledning som innehar TO2 samt två av Bolagets större aktieägare har ingått teckningsförbindelser om cirka 1,8 MSEK, motsvarande cirka 53,42 procent av den emissionslikvid som Bolaget kan tillföras genom nyttjande av TO2.

  • Därtill har Bolaget ingått avtal om garantiåtagande med två av Bolagets större befintliga aktieägare, Mårten Karlsson och Tuvedalen Limited om totalt cirka 1,6 MSEK, motsvarande cirka 46,58 procent av den emissionslikvid som Bolaget kan tillföras genom nyttjande av TO2. Garantiåtagandet utgör en s.k. "top-down" eller "toppgaranti", innebärande att om TO2 nyttjas till exempelvis 90 procent verkställs garantiteckning av resterande 10 procent upp till fulltecknad nyttjandegrad. Garantiåtagandet adderas således till gällande teckningsnivå för TO2 och ämnar säkerställa den sista delen av teckningen i optionslösen för det fall samtliga TO2 inte nyttjas av befintliga innehavare.

 

  • För garantiåtaganden utgår ersättning om arton (18) procent av garanterat belopp i form av nyemitterade aktier i Bolaget. Ingen ersättning utgår för lämnande teckningsförbindelser.

 

  • Teckningsförbindelserna och garantiåtaganden är inte säkerställa genom bankgaranti, spärrmedel, pantsättning eller liknande arrangemang.

För det fall garantiåtagandet tas i anspråk görs det genom en riktad nyemission av aktier till garanterna till en teckningskurs motsvarande nyttjandekursen för TO2, d v s 0,07 SEK per aktie (den "Riktade Emissionen"). Beräkningsgrunden för teckningskursen har fastställts i garantiavtalen genom förhandling mellan garanterna och Bolaget på armlängds avstånd, i samråd med den finansiella rådgivaren och efter en analys av sedvanliga marknadsfaktorer. Motivet till den Riktade Emissionen tillika skälen till avvikelsen från aktieägarnas företrädesrätt är att uppfylla Bolagets avtalsförpliktelser gentemot garanterna för att säkerställa finansiering för outnyttjat emissionsutrymme i TO2.  Styrelsen anser att det är till fördel för Bolagets finansiella ställning och i aktieägarnas intresse att säkerställa nyttjande av TO2. Styrelsen har noga övervägt möjligheten att genomföra en företrädesemission, men kommit till slutsatsen att merkostnaden och tidsramen för en sådan transaktion blir oproportionerligt stor. Därtill finns det ingen garanti för att en företrädesemission skulle tecknas i en tillräcklig utsträckning för att täcka Bolagets kapitalbehov. Mot bakgrund av ovan har Bolaget gjort bedömningen att detta är det mest fördelaktiga alternativet för Bolaget och aktieägarna. Med anledning av att garanterna erhåller ersättning i form av nyemitterade aktier i Bolaget avser styrelsen att besluta om en efterföljande riktad nyemission till garanterna på samma villkor som i den Riktade Emissionen. Beslut om efterföljande riktad nyemission till garanter offentliggörs genom separat pressmeddelande.

Beroende på i vilken grad Tuvedalen Limiteds garantiåtagande tas i anspråk kan transaktionen vara anmälningspliktig enligt lag (2023:560) om granskning av utländska direktinvesteringar, innebärande att tilldelning till Tuvedalen Limited under vissa förutsättningar kan komma att fördröjas.

Erik Nelsson, verkställande direktör, kommenterar:

"Jag är mycket stolt att kunna meddela att XP Chemistries har säkrat fullt nyttjande av teckningsoptioner av serie TO2 genom teckningsförbindelser och garantiåtaganden. Detta är en betydelsefull milstolpe för bolaget, då det tryggar vår likviditet i enlighet med den plan som upprättades i samband med företrädesemissionen som genomfördes under q4 2023, när TO2 gavs ut. Med den säkrade likviditeten kan vi nu fortsätta med godkännandeprocessen för vårt kapsaicin inom djurfoder och driva våra marknadsförberedelser framåt enligt plan. Jag vill rikta ett stort tack till våra aktieägare och partners för ert fortsatta förtroende och engagemang i XP Chemistries. Jag ser fram emot att fortsätta vår framgångsresa tillsammans."

Fullständiga villkor för teckningsoptionerna finns att tillgå på Bolagets hemsida: https://investor.xpchemistries.com/

Rådgivare

Mangold Fondkommission AB är finansiell rådgivare och Eversheds Sutherland Advokatbyrå AB är legal rådgivare till Bolaget i samband med nyttjandet av Teckningsoptionerna.

För mer information, vänligen kontakta:

Erik Nelsson, VD på XP Chemistries AB
[email protected]
+46 72 25 00 415
Bolagets Certified Adviser är Mangold Fondkommission AB

Om XP Chemistries

XP Chemistries är ett svenskt bioteknikbolag med patenterade teknologier för att framställa kapsaicin från hållbara skogsråvaror, något som traditionellt har skett från chilifrukter. Bolagets teknologi medför en rad fördelar, bland annat att processen är hållbar, kapsaicinet får en mycket högre renhet, processen är kostnadseffektiv och enkel att skala upp. Kapsaicin är ett fettlösligt, färg- och doftlöst, vaxartat ämne och är orsaken till den upplevda hettan i växtarter tillhörande släktet chilipeppar. Kapsaicin används i dag i flertalet produkter, bland annat i djurfoder, skadedjursbekämpning, kosmetika och medicinska produkter. Bolagets verksamhet är inriktad på att utveckla produkter baserade på kapsaicin som är producerat med Bolagets patenterade process och är i linje med FN:s globala mål för hållbar utveckling. Bolaget är idag uppdelat i fyra marknadsområden som alla kommer producera och marknadsföra produkter innehållande kapsaicin. De fyra marknadsområdena heter Feed, Cosmetics, Life och Protect. Bolagets verksamhet bidrar till hållbar produktion och konsumtion genom att bland annat motverka överanvändning av antibiotika. Mer info på https://www.xpchemistries.com/.

Viktig information

Publicering, offentliggörande eller distribution av detta pressmeddelande kan i vissa jurisdiktioner vara föremål för restriktioner. Mottagare av detta pressmeddelande i de jurisdiktioner där detta pressmeddelande har publicerats, offentliggjorts eller distribuerats bör informera sig om och följa sådana restriktioner. Detta pressmeddelande utgör inte ett erbjudande om, eller inbjudan att, förvärva eller teckna några värdepapper i XP Chemistries i någon jurisdiktion.

Detta pressmeddelande utgör inte ett erbjudande om eller inbjudan avseende att förvärva eller teckna värdepapper i USA. Värdepapperna som omnämns häri får inte säljas i USA utan registrering, eller utan tillämpning av ett undantag från registrering, enligt den vid var tid gällande U.S. Securities Act från 1933. Informationen i detta pressmeddelande får inte offentliggöras, publiceras, kopieras, reproduceras eller distribueras, direkt eller indirekt, helt eller delvis, i eller till USA, Australien, Belarus, Hongkong, Japan, Kanada, Nya Zeeland, Schweiz, Singapore, Storbritannien, Sydafrika, Sydkorea eller någon annan jurisdiktion där sådant offentliggörande, publicering eller distribution av denna information skulle stå i strid med gällande lagar och regler. Åtgärder i strid med denna anvisning kan utgöra brott mot tillämplig värdepapperslagstiftning.

Denna information är sådan information som XP Chemistries AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 16 september 2024 kl. 08:30 CEST.


Om XP Chemistries

XP Chemistries är ett världsledande innovativt företag som har en omfattande, internationell patentportfölj som täcker effektiv och hållbar naturinspirerad teknik baserad på optimala kombinationer av nya katalytiska processer för produktion av biobaserade kemikalier. Företaget är den första producenten av hållbara och högkvalitativa skogsbaserade kapsaicin och analoger.

Webbplats
sv.xpchemistries.com
Bransch
Kemikalier

Prenumerera

Få löpande information från XP Chemistries via e-post.

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Nasdaq First North Growth Market Kortnamn XPC ISIN-kod SE0016787279 Certified Adviser Mangold Fondkomission

IR-Kontakt

Erik Nelsson VD [email protected] 072–2500415