REGMAR

Xintela erhåller 4,8 miljoner kronor från Vinnova

Lund, Sverige, 18 januari 2022 - Xintela har beviljats 4,8 miljoner kronor från Vinnova inom utlysningen "Nya och förbättrade biologiska läkemedel i sjukvården". Bidraget avser finansiering av en klinisk fas I/IIa studie som ska utvärdera Bolagets stamcellsprodukt XSTEM® för behandling av svårläkta bensår.

Projektet som delfinansieras av Vinnova avser att utvärdera säkerhet och effekt av Xintelas stamcellsprodukt XSTEM i en klinisk fas I/IIa studie på patienter med svårläkta venösa bensår, en smärtsam sjukdom som drabbar ca 4% av befolkningen över 65 års ålder. Den kliniska studien kommer att utföras i samarbete med Professor Folke Sjöberg och hans team vid Brännskadecentrum vid Linköpings universitetssjukhus.

Xintelas ansökan fick maximal utdelning där totalt 9 ansökningar beviljades sammanlagt 45 miljoner kronor i bidrag.

-Det är fantastiskt glädjande att Vinnova har beviljat vår ansökan, vilket visar att vårt projekt håller hög kvalitet och är konkurrenskraftigt. Det medicinska behovet hos patienter med svårläkta venösa bensår är mycket stort och medför betydande kostnader för sjukvården. Det ekonomiska stödet från Vinnova hjälper oss att utveckla XSTEM till en effektiv och ny typ av behandling för denna stora patientgrupp, säger Xintelas vd Evy Lundgren-Åkerlund.

Xintela AB (publ)
Evy Lundgren-Åkerlund, vd
Tel: +46 46 275 65 00
E-post: [email protected]
Medicon Village
223 81 Lund
www.xintela.se

Denna information är sådan som Xintela AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 18 januari 2022 kl.23:00 CET.

Om Xintela
Xintela utvecklar medicinska produkter inom stamcellsterapi och målriktad cancerterapi baserade på bolagets cellytemarkör integrin α10β1 som finns på mesenkymala stamceller och på vissa aggressiva cancerceller. Inom stamcellsterapi används integrin α10β1 för att selektera och kvalitetssäkra stamceller i framställningen av den patentskyddade stamcellsprodukten XSTEM®, som nu går in i en klinisk utvecklingsfas för behandling av artros och svårläkta bensår. Bolaget producerar XSTEM för de kliniska studierna i den egna GMP-godkända produktionsanläggningen. Inom cancerterapi, som drivs av det helägda dotterbolaget Targinta AB, utvecklas riktade antikroppsbaserade behandlingar (First-in-Class) för aggressiv cancer som trippelnegativ bröstcancer och hjärntumören glioblastom. Xintela bedriver sin verksamhet på Medicon Village i Lund och är noterat på Nasdaq First North Growth Market Stockholm sedan 22 mars 2016. Xintelas Certified Adviser på Nasdaq First North Growth Market är Erik Penser Bank AB, +46 8-463 80 00, [email protected].