Xintela breddar klinisk utveckling av stamcellsprodukten XSTEM

Lund, Sverige, 30 september 2021 - Xintela meddelar att bolaget utökar det kliniska utvecklingsarbetet av sin stamcellsprodukt XSTEM till nästa valda indikation, venösa bensår, den vanligaste formen av svårläkta (kroniska) sår hos människor. Ett vetenskapligt rådgivningsmöte med Läkemedelsverket har framgångsrikt genomförts och arbetet med att ta fram dokumentation för en ansökan om klinisk studie på venösa bensår har initierats.

Xintela har tidigare rapporterat utmärkt sårläkningsförmåga av XSTEM i en preklinisk djurmodell som utfördes tillsammans med Prof. Folke Sjöberg och hans medarbetare vid Brännskadecentrum, universitetssjukhuset i Linköping. En klinisk studie på patienter med venösa bensår planeras nu i samarbete med Prof. Sjöberg och hans team.


"Venösa bensår representerar en stor och attraktiv marknad där det medicinska behovet av bättre behandling är mycket stort. Dessutom uppskattas tiden till marknaden för denna indikation vara snabb jämfört med många andra indikationer", säger Xintelas vd Evy Lundgren-Åkerlund.

Parallellt förbereder Xintela för att starta en klinisk studie med XSTEM på artrospatienter som ska genomföras i Australien. Produktionen av XSTEM pågår för närvarande i bolagets GMP- produktionsanläggning i Lund.


"Tiden är nu rätt för oss att utöka det kliniska utvecklingsprogrammet för XSTEM och aktivera nästa valda sjukdomsområde. Vi har tagit fram omfattande preklinisk dokumentation av XSTEM, som ger stark support för användningen av XSTEM för behandling av olika indikationer inklusive svårläkta sår och vi har ett godkännande från Läkedelsverket att tillverka XSTEM i vår egen GMP-anläggning. Dessutom har vi nyligen utökat och förstärkt vårt kliniska utvecklingsteam med en ny Director Clinical Development, Camilla Wennersten, ny Chief Medical Officer, Per Norlén och en nyrekryterad Senior Clinical Trial Manager som börjar i december", säger Xintelas vd Evy Lundgren- Åkerlund.

Xintela AB (publ)
Evy Lundgren-Åkerlund, vd
Tel: +46 46 275 65 00
E-post: [email protected]
Medicon Village
223 81 Lund
www.xintela.se

Om Xintela
Xintela utvecklar innovativa patentskyddade stamcellsterapier och riktade cancerterapier baserade på markörteknologiplattformen XINMARK. Plattformen bygger på specifika cellytproteiner (integriner) och mer än 25 års forskning och utveckling. Xintela använder markörteknologin för att selektera och kvalitetssäkra stamceller för utveckling av stamcellsprodukter (XSTEM) för sjukdomar som idag saknar effektiva behandlingsalternativ, som ledsjukdomen artros. Xintela har byggt en GMP-anläggning för produktion av stamceller och förbereder en First-in-Human studie på patienter med knäartros. I onkologiprogrammet utvecklar Xintela antikroppsbaserade terapier för behandling av aggressiva tumörer inklusive glioblastom och trippelnegativ bröstcancer. Xintela är noterat på Nasdaq First North Growth Market Stockholm sedan 22 mars 2016. Xintelas Certified Adviser på Nasdaq First North Growth Market är Erik Penser Bank AB, +46 8-463 80 00, [email protected].