PowerCell Sweden och Hitachi ABB Power Grids fördjupar samarbetet kring stationära kraftlösningar

PowerCell Sweden AB (publ) och Hitachi ABB Power Grids har undertecknat ett avtal avseende ett fördjupat samarbete kring bränslecellsbaserade stationära kraftsystem. Avsikten är att kombinera de båda bolagens teknologi för att kunna paketera och marknadsföra kompletta bränslecellsbaserade stationära kraftlösningar som underlättar omställningen till en mer hållbar energiproduktion.

Initialt kommer bolagen fokusera på kompletta flyttbara containerbaserade lösningar med effekt upp till 600 kW och stationära modulbaserade lösningar med en kapacitet i megawatt-klassen, dvs, med en total effekt på mer än 1 000 kW. De bränslecellsbaserade helhetslösningarna samt serviceerbjudanden kommer att säljas och marknadsföras gemensamt.

PowerCell Sweden AB och Hitachi ABB Power Grids undertecknade i juni förra året en avsiktsförklaring avseende ett samarbete kring bränslecellsbaserade stationära kraftsystem. Bakgrunden är den ökade efterfrågan på vätgaselektriska stationära kraftlösningar som kan komplettera förnyelsebara och volatila energikällor.

Parterna har sedan dess utvärderat hur respektive bolags teknologi bäst skall kombineras i attraktiva helhetslösningar inom bränslecellsbaserad stationär kraft. Stommen utgörs av PowerCells bränslecellssystem och Hitachi ABB Power Grids helhetslösning för nätanslutning

I slutet av januari fick PowerCell en order på ett MS-100 bränslecellssystem för stationär kraft från Texas Advanced Computing Center, TACC, vid universitetet i Texas. Systemet kommer att vara del av en lösning för bränslecellsbaserad stationär kraft vid TACC som tagits fram av PowerCell Sweden och Hitachi ABB Power Grids, och var de båda bolagens första gemensamma projekt.

"Det här upplägget innebär en optimal kombination av respektive bolags kunnande och resurser. För PowerCells del innebär det att vi både får tillgång till Hitachi ABB Power Grids stora expertis inom kraftområdet och kan dra nytta av deras stora geografiska täckning," säger Richard Berkling, vd för PowerCell Sweden AB.

"Vi ser fram emot att fördjupa samarbetet med PowerCell för att tillsammans bidra till den gröna energiomställningen genom innovativa lösningar som både stärker elnätet och möjliggör en snabbare elektrifiering av samhället", säger Jenny Larsson, vd på Hitachi ABB Power Grids. "Jag är stolt över att vårt inledande samarbete resulterat i att vi redan nu kan erbjuda dessa banbrytande tekniska lösningar till marknaden", tillägger hon.

Göteborg 2021-05-06

För mer information, vänligen kontakta:
Richard Berkling VD, PowerCell Sweden AB (publ)
Tel: +46 (0) 31 720 36 20
Email: [email protected] 

Om PowerCell Sweden AB (publ)
PowerCell Sweden AB (publ) utvecklar och tillverkar bränslecellsstackar och -system med en unikt hög effekttäthet, för stationära och mobila användningsområden. Bränslecellerna drivs av ren eller reformerad vätgas och genererar elektricitet och värme utan några andra utsläpp än vatten. Stackarna och systemen är kompakta, modulära och skalbara, och därmed lätta att anpassa till kundernas behov

PowerCell grundades 2008 som en industriell spin-out från Volvokoncernen. Bolagets aktie (PCELL) är sedan 2014 föremål för handel på Nasdaq First North Growth Market, Stockholm. G&W Fondkommission är Certified Adviser, e-post: [email protected], telefon: 08-503 000 50.

Om Hitachi ABB Power Grids
Hitachi ABB Power Grids är en global teknikledare med en samlad historia på närmare 250 år och cirka 36 000 medarbetare i 90 länder med huvudkontor i Schweiz. Verksamheten hjälper kunder inom energi, industri och infrastruktur genom hela värdekedjan och inom tillväxtområden som hållbar mobilitet, smarta städer, energilagring och datacenter. Med en gedigen erfarenhet, global närvaro och en enastående installerad bas, balanserar Hitachi ABB Power Grids sociala, miljömässiga och ekonomiska värden. Verksamheten är engagerad i att skapa en hållbar energiframtid, med banbrytande och digital teknik som den valda partnern för att möjliggöra ett starkare, smartare och grönare elnät.


Om PowerCell

PowerCell Sweden AB (publ) är Nordens ledande bränslecellsbolag, som utvecklar och producerar miljövänliga elkraftsystem för stationära och mobila kundapplikationer. 

Webbplats
www.powercell.se
Bransch
Industrivaror och -tjänster

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Stockholmsbörsen Kortnamn PCELL ISIN-kod SE0006425815 G&W Fondkommission