PowerCell får order på bränslecellsystem från amerikanska Amogy till ammoniakdriven arbetsbåt

PowerCell Sweden AB har fått en order på bränslecellsystem och relaterade tjänster från amerikanska Amogy som ska installeras i en arbetsbåt. Amogys mål är att omvandla ammoniak till en hållbar energikälla och på så sätt minska koldioxidutsläppen från transporter. Företaget har bland annat framgångsrikt konstruerat den första ammoniakdrivna utsläppsfria 5 kW-drönaren och visat en 100 kW-traktor.

När industrier söker efter sätt att minska sina koldioxidutsläpp har ammoniak kommit upp som en attraktiv energikälla med stor potential eftersom den möjliggör utsläppsfria, högpresterande transporter. Användningen av ammoniak omvandlad till väte är särskilt bra i industrier med långa drifttider, till exempel marinindustrin, på grund av den höga energidensiteten.

Bränslecellsystemen som PowerCell ska leverera kommer att integreras i Amogys lösning, där ammoniak omvandlas till väte. På så sätt är det möjligt att säkerställa kontinuerlig kraftförsörjning till en arbetsbåt under längre perioder. Arbetsbåten kommer att användas för att visa hur den marina industrin kan bygga ett komplett bränslesystem.

PowerCell kommer att leverera bränslecellssystem och relaterade tjänster under de kommande femton månaderna.

"Vi är stolta över att ha blivit valda av Amogy som är en av pionjärerna när det gäller att utforska ammoniak som en hållbar energikälla. Denna order är ännu ett bevis på vår ledande bränslecellsteknologi som vi har industrialiserat för krävande applikationer. En viktig styrka är vår förmåga att erbjuda bränslecellsystem som kan använda rent väte från komprimerad eller flytande lagring samt från omvandlad metanol eller ammoniak. Vi tror att omvandling av ammoniak till väte för användning i bränslecellsystem kommer att bli en viktig utsläppsfri energikälla i framtiden", säger Richard Berkling, vd för PowerCell Sverige.

"Vi är mycket glada över samarbetet med PowerCell som delar vår vision om att skapa en koldioxidfri framtid för transporter. PowerCell har tydligt visat att de har en kommersialiserad lösning och kapacitet att tillsammans med oss göra transportbranschens paradigmskifte till verklighet", säger Seonghoon Woo, vd för Amogy.

För mer information kontakta gärna:

Richard Berkling                   
VD                              
Tel: +46 31 720 36 20                
Email: [email protected]    

Om PowerCell Sweden AB (publ)
PowerCell Sweden AB (publ) utvecklar och tillverkar bränslecellsstackar och -system med en unikt hög effekttäthet, för stationära och mobila användningsområden. Bränslecellerna drivs av ren eller reformerad vätgas och genererar elektricitet och värme utan några andra utsläpp än vatten. Stackarna och systemen är kompakta, modulära och skalbara och därmed lätta att anpassa till kundernas behov.

PowerCell grundades 2008 som en industriell spin-out från Volvokoncernen. Bolagets aktie (PCELL) handlas sedan 2014 på Nasdaq First North Growth Market, Stockholm. G&W Fondkommission är Certified Adviser, e-post: [email protected], telefon: +46 8 503 000 50.

Om Amogy
Amogy erbjuder ammoniakbaserade, utsläppsfria bränslelösningar med hög energidensitet som minskar koldioxidutsläppen från transporter för en hållbar framtid. Amogy grundades 2020 av fyra MIT Ph.D. alumner med en gemensam vision - att Amogy ska göra det möjligt för den tunga transportsektorn att bli utsläppsfri och påskynda den globala resan mot Net Zero 2050. AP Ventures, Amazons Climate Pledge Fund och DCVC har investerat i bolaget. Hittills har Amogys skalbara ammoniakdrivna energisystem med nollutsläpp demonstrerats med framgång i en 5 kW-drönare och en 100 kW-traktor. Mer information finns på www.amogy.co


Om PowerCell

PowerCell Sweden AB (publ) är Nordens ledande bränslecellsbolag, som utvecklar och producerar miljövänliga elkraftsystem för stationära och mobila kundapplikationer. 

Webbplats
www.powercell.se
Bransch
Industrivaror och -tjänster

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Stockholmsbörsen Kortnamn PCELL ISIN-kod SE0006425815 G&W Fondkommission