Nyhetsbrev 2, 2024: Förstärkt team och styrelse, framsteg med Lipisense®, nya forskningsinsikter

Lipigon Pharmaceuticals grundades av Gunilla Olivecrona och mig baserat på den kunskapsplattform som ackumulerats under 50 år och de nya upptäckter som gjordes under min doktorandperiod. Som virtuellt bolag ingick vi tidigt ett samarbetsavtal med AstraZeneca, vilket validerade vår spetskunskap och kvaliteten på våra projekt. Under de senaste tio åren har liknande avtal ytterligare stärkt vår position. De senaste månaderna har vi haft två stora nyheter på samma tema. Dels valdes Lipisense®-projektet ut till slutintervju för EIC:s Accelerator-program, dels sjösattes Marea Therapeutics, ett riskkapitalfinansierat bolag med en läkemedelskandidat mot samma målprotein som Lipisense®, ANGPTL4.

Att nå slutsteget i EIC:s rigorösa utvärderingsprocess är en stor framgång, då endast några få procent av ansökningarna tar sig hit. Utvärderingen genomförs av experter inom life science, entreprenörskap och finansiering. Detta är en trygghet för våra aktieägare och alla intressenter samt ett kvalitetsbetyg för Lipisense®-programmet. Besked om EIC-anslaget, som kan innebära 2,5 miljoner EUR i projektstöd och runt 10 miljoner EUR i investeringsstöd, väntas i juli. Håll tummarna för oss!

Den kanske viktigaste externa valideringen hittills är dock att Marea Therapeutics har sjösatts. Backat av stora riskkapitalbolag och med välkända ledare och vetenskapliga rådgivare, har Marea licensierat en monoklonal antikropp mot ANGPTL4 från Novartis och påbörjat en fas I/II-studie. Investeringen på 190 miljoner USD visar starkt förtroende för läkemedelskandidaten. Även om Marea är en konkurrent ser vi positivt på detta. Våra modaliteter - antikropp och ASO - skiljer sig åt och till exempel biverknings-profilerna kommer att vara olika. Om Marea levererar bra data kommer detta att stärka vårt case och öka intresset för vårt arbete. Mer om detta kan du höra i en intervju med Redeye.

Lipigon bygger på mer än 50 års forskning vid Umeå universitet. Vi är världsledande inom vårt fält och har bevisat det genom olika former av extern validering. Vi siktar mot att bli det ledande lipidbolaget i världen. På vägen dit strävar vi efter att leverera minst ett stort licensavtal och ta fler program till kliniska prövningar. Vi hoppas att du som aktieägare vill följa med oss på denna resa.

Många av er har varit med i Lipigon länge, och jag tackar för ert förtroende. Jag och mitt team kommer att göra allt för att din investering ska löna sig, både för dig och patienterna som behöver våra nya, innovativa behandlingar. Läkemedelsutveckling är en uthållighetsövning, likt ett maraton, inte en sprint, och vi uppskattar ert stöd på denna resa.

För en djupare inblick, läs gärna artiklarna under "Insikter & perspektiv" nedan, om samarbetet med Leaderna och intervjuerna med Isabelle Morin, vår nya Head of Clinical Operations, samt nya styrelseledamoten Fredrik Lindgren.

Med önskan om en trevlig sommar.

Stefan K. Nilsson, VD Lipigon
Umeå, 17 april 2024
E-post: [email protected]
Telefon: 0705-78 17 68
LinkedIn: Stefan K. Nilsson
X: StefanKNilsson

SENASTE HÄNDELSER OCH NYHETER

FINANSIELLA RAPPORTER

  • Delårsrapport januari-mars 2024
    Delårsrapport för årets första kvartal kan laddas ner här.
  • Årsredovisning 2023
    Årsredovisning 2023 kan laddas ner här.

ANALYSER

  • Flera uppdragsanalyser har publicerats de senaste månaderna. Läs de senaste här.

NYHETER

Juni

  • Lipigon förstärker sitt kliniska team med Head of Clinical Operations
    Lipigon välkomnar Isabelle Morin som Head of Clinical Operations. Med över tio års erfarenhet inom kliniska studier, kommer hon att stärka bolagets kapacitet inför de kommande kliniska prövningarna av Lipisense®. Isabelle anslöt den 1 juni 2024 och kommer senast från LINK Medical Research.

Maj

  • Lipigon höll digital investerarpresentation med Q&A
    I samband med nyttjandeperioden för teckningsoptionerna av serie TO3 höll Lipigon en digital investerarpresentation och Q&A-session. Vd Stefan K. Nilsson gav en uppdatering om bolagets nuvarande projekt och kommande milstolpar, inklusive planerna för fas II-studierna av Lipisense® och samarbetet med Leaderna Therapeutics.

  • Lipigon når finalsteg i EIC Accelerator-utvärdering
    Lipigon har kvalificerat sig för intervjusteget i EIC Accelerator-programmet, en del av EU:s stödsystem Horizon Europe. Vid positiv bedömning kan bolaget erhålla upp till €2,5 miljoner i forskningsstöd samt €15 miljoner i investeringsstöd för fas IIa/b-studier med Lipisense®.

  • Life science-experten Fredrik Lindgren tar plats i Lipigons styrelse
    Fredrik Lindgren, en av Lipigons större aktieägare, har tagit plats i bolagets styrelse. Han har erfarenhet som vd för Karo Pharma och Hansa Biopharma samt ett decennium vid Larodan. "Bolaget har ett av de mest intressanta läkemedelsprojekten på börsen", menar han.

  • Framsteg i Lipigons och Leadernas samarbete kring Lipisense®
    Lipigon och Leaderna Therapeutics fortsätter att göra framsteg i sitt strategiska partnerskap kring utvecklingen av Lipisense®. Leaderna har nyligen fått godkännande att starta en fas I-studie i Kina, och samarbetet förväntas nå viktiga milstolpar under 2024 med potentiella betalningar på upp till 91 miljoner USD.

  • Lipigon inleder forskningsprojekt om lungskador med University of Washington
    Lipigon har ingått ett partnerskap med University of Washington för att genomföra avancerade studier i modeller för lungskador. Samarbetet rör Lipigons CAP-projekt (P4) och syftar till att verifiera fördelarna med att hämma proteinet ANGPTL4 i djurmodeller av lunginfektion samt att etablera inhalation som administreringssätt för att behandla allvarliga lungsjukdomar.

April

PÅ AGENDAN; KOMMANDE EVENAMANG

  • Kern Lipid Conference 2024, Aspen, 12-14 augusti
    Vd Stefan K. Nilsson kommer att delta på Kern Lipid Conference med temat "Lipids and Mitochondria in Metabolic Disease." Konferensen är ett forum där forskare från både akademi och industri kan mötas och dela kunskap om lipidmetabolism.

  • European Lipoprotein Club, Tutzing, 9-12 september
    Vd Stefan K. Nilsson kommer att presentera nya blodfettsbehandlingar under utveckling, inklusive Lipigons egna program, vid European Lipoprotein Clubs årliga möte. ELC är ett globalt nätverk av forskare och kliniker inom lipoproteinforskning som samlar över 500 deltagare från mer än 20 länder för att presentera de senaste forskningsframstegen.

 

  • NLS Days, Malmö, 18-19 september
    Vd Stefan K. Nilsson kommer att närvara vid Nordic Life Science Days, Nordens största partneringkonferens för life science-branschen. Här möts beslutsfattare från bioteknik, läkemedel och medicinteknik för att utforska samarbeten och innovationer inom sektorn.

     

    • BIO Europe, Stockholm, 4-6 november
      Vd Stefan K. Nilsson kommer att delta på BIO Europe, Europas ledande partneringkonferens för life science-branschen. Konferensen samlar experter och ledare för att diskutera de senaste innovationerna och trenderna inom bioteknik och läkemedel.

    INSIKTER & PERSPEKTIV

    • Möt Isabelle Morin - Head of Clinical Operations på Lipigon
      Intervju med vår nya kollega om hennes roll och perspektiv.
      I juni 2024 välkomnades Isabelle Morin som Head of Clinical Operations till Lipigon. Hon kommer senast från LINK Medical Research och har över tio års erfarenhet av ledande roller inom kliniska studier, inklusive arbete på sponsorsidan i en stor global studie. Under sin tid på LINK arbetade Isabelle med Lipisense®-projektet och ser nu fram emot att fortsätta detta arbete som en del av Lipigon-teamet.

     

    • Life science-experten Fredrik Lindgren tar plats i Lipigons styrelse
      Intervju med nya styrelseledamoten om hans syn på bolagets framtid.
      Fredrik Lindgren, en erfaren ledare inom life science-sektorn och en av Lipigons större aktieägare, valdes in i bolagets styrelse vid årsstämman i maj. Han har varit vd för Karo Pharma och Hansa Biopharma samt haft en tioårig ledarroll på Larodan, ett forskningsföretag specialiserat på lipider och glycerider - områden som är centrala för Lipigons verksamhet. Fredrik ser fram emot att använda sin erfarenhet och nätverk för att stödja Lipigons fortsatta tillväxt och framgång.

    • Framsteg i Lipigons och Leadernas samarbete kring Lipisense®
      Uppdatering av pågående arbete och framtidsutsikter.
      I juni 2023 inledde Lipigon och Leaderna Therapeutics ett strategiskt partnerskap för att utveckla och kommersialisera Lipisense®. Samarbetet utnyttjar båda bolagens styrkor för att främja den kliniska utvecklingen. Nyligen fick Leaderna godkännande att starta en fas I-studie i Kina, och samarbetet förväntas nå viktiga milstolpar under 2024.

    Nyhetsbrev varje kvartal
    Lipigon skickar kvartalsvisa nyhetsbrev till aktieägare, investerare och andra intressenter. Registrera dig här för att prenumerera.

    Lipigon finns på LinkedIn och X: Lipigon_Pharma. Följ oss gärna!


    Om Lipigon

    Webbplats
    www.lipigon.se
    Bransch
    Sjukvård

    Prenumerera

    Få löpande information från Lipigon via e-post.

    Handelsinformation

    Kurs ()
    Förändring ()
    Marknad Nasdaq First North Growth Market Kortnamn LPGO ISIN-kod SE0015382072 Certified Adviser G&W Fondkommission

    IR-Kontakt

    Stefan K. Nilsson VD [email protected] +46 70 578 17 68