ÅAC Microtec levererar sin första 6U kubsatellit, NSLSat-1

ÅAC Microtec ABs dotterbolag, Clyde Space, har levererat sin första 6U kubsatellit, NSLSat-1, för uppskjutning. Denna banbrytande kommunikationssatellit är en del av "space-as-a-service"-kontraktet med NSLComm där AAC Clyde Space designar, tillverkar, skjuter upp och driftar satelliten för NSLComms vägnar. Syftet med missionen är att revolutionera kommunikationsnätverket i rymden med ett innovativt, högpresterande, utfällningsbart antenn- och reflektorsystem. Satelliten är avsedd att vara den första i en framtida konstellation av cirka 80 satelliter.

NSLSat-1 planeras att skjutas upp i juni 2019 på en Soyuz-raket från Vostochny Cosmodrome i östra Ryssland. Leveransen är en viktig milstolpe för AAC Clyde Space där NSLSat-1-missionen representerar ett komplett "end-to-end"-paket, från design av satellit till leverans av data till NSLComm.

Den avancerade 6U kubsatelliten kommer att demonstrera en banbrytande kommunikationsteknik via Ka-bandet från Low Earth Orbit (LEO). Satelliten har en innovativ parabolantenn, som kommer att vecklas ut när satelliten är i omloppsbana, vilken möjliggör ett brett utbud av nya applikationer samt prisvärd rymdbaserad, snabb dataöverföring med förväntade hastighet på upp till 3 Gbps.

"Den här missionen förflyttar gränserna framåt för dataöverföringshastiget från mycket små satelliter, vilket traditionella telekomföretag kommer att lägga märke till. Vi är väldigt stolta över att vara en del av detta banbrytande projekt", säger Craig Clark, Chief Strategy Officer.

Satellitens antenn- och reflektorsystem har inbyggd smart teknik som kan anpassa strålen från antennen efter aktuella markförhållanden. Anpassningsförmågan gör det möjligt att koncentrera data till specifika platser på marken och därmed uppnå oöverträffade dataöverföringshastigheter.

"NSLSat-1 påbörjades för 4 år sedan. Satelliten kommer att ge en aldrig tidigare skådad dataöverförings-hastighet på över 1Gbps vilket är 100 gånger mer än liknande satelliter. Det framgångsrika samarbetet med Clyde Space är avgörande för en planerad konstellation av kommunikationssatelliter", säger Dr. Raz Itzhaki, VD för NSLComm.

NSLComm utvecklar satellitteknologi som möjliggör snabb dataöverföring för offentliga, kommersiella och privata applikationer. Den långsiktiga visionen för NSLComm är att tillhandahålla ett världsomspännande kommunikationsnätverk via en konstellation av cirka 80 satelliter för leverans av data och applikationer för media.

2019-05-31

FÖR MER INFORMATION:
Vänligen besök: www.aacmicrotec.com och www.clyde.space eller kontakta:

VD Luis Gomes, [email protected] 
Styrelsens ordförande Rolf Hallencreutz, [email protected] 

OM ÅAC MICROTEC
ÅAC och dess dotterbolag Clyde Space erbjuder kundanpassade, nyckelfärdiga tjänster från design till drift av satellitsystem i omloppsbana, inkluderande tillförlitliga satellitplattformar från 1 till 50 kg. Plattformarna går att anpassa efter kundernas behov. Vårt helhetserbjudande gör det möjligt för kunderna att nå sina mål med en enda, pålitlig partner. Dessutom levererar vi ett komplett utbud av delsystem för kubsatelliter och småsatelliter.

ÅAC Microtecs aktie är upptagen till handel på Nasdaq First North Premier. G&W Fondkommission, e-post [email protected], telefon 08-503 000 50, är bolagets Certified Adviser.


Om AAC Clyde Space

AAC Clyde Space erbjuder satellitmarknaden avionikprodukter (elektronik för rymd) med fokus på datahantering såsom omborddatorer och massminne samt strömförsörjning.

Webbplats
www.aac-clyde.space
Bransch
Industrivaror och -tjänster

Prenumerera

Få löpande information från AAC Clyde Space via e-post.

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Nasdaq First North Premier Growth Market Kortnamn AAC ISIN-kod SE0021020716 Certified Adviser Carnegie Investment Bank

IR-Kontakt

Mats Thideman CFO och vice VD [email protected] +46 70-556 09 73