ÅAC Microtec ingår den första skotsk-irländska rymdförbindelsen via EIRSAT-1

ÅAC Mictrotec medverkar i den första skotsk-irländska förbindelsen i rymden genom att Clyde Space, Skottlands största rymdbolag och dotterbolag till ÅAC Microtec AB, ingår avtal med University College Dublin. Avtalet, som har ett mindre värde, innebär att Clyde Space tillhandahåller delsystemen till plattformen för Irlands första satellit, EIRSAT-1, som är en 2Us kubsatellit. EIRSAT-1 är ett samarbetsprojekt som utvecklats av studenter och anställda på universitetet och kommer att innehålla ny irländsk teknik. EIRSAT-1 är planerad att skjutas upp 2020.

EIRSAT-1 designas, monteras, testas och driftas på Irland av personal och studenter vid University College Dublin. Satelliten är huvudsakligen en demonstrations- och vetenskapsmission med tre nyttolaster, en gammastrålningsdetektor, ett materialvetenskapligt experiment och en ny algoritm för styrning av rymdfarkoster. Den kommer också att demonstrera en UHF/VHF-antennutfällningsmekanism. Clyde Space förser universitetet med en komplett uppsättning delsystem för kubsatelliter, inklusive en flygbeprövad omborddator, ett styrsystem och världsledande högpresterande kraftsystem.

"För knappt ett decennium sedan designade och tillverkade vi Skottlands första satellit, UKube-1. Ukube-1 är fortfarande i drift efter uppskjutningen från Baikonur i Kazakstan 2014. Jag kan inte nog framhålla hur viktig Ukube-1 var inte bara för Clyde Space, utan för den skotska rymdindustrin. Jag anser att satelliten var en av de viktigaste katalysatorerna för den fantastiska tillväxten för den skotska rymdindustrin sedan dess - för 13 år sedan fanns det praktiskt taget ingen bransch och nu har vi en av världens snabbast växande rymdindustrier. Vi är superstolta över att University College Dublin har valt Clyde Space som stöd i Irlands första mission. Jag önskar University College Dublin allt gott och hoppas att EIRSAT-1 omfamnas både av regeringen och näringslivet för att stimulera en betydande och uthållig rymdindustri på Irland," säger Craig Clark MBE, grundare av Clyde Space och CSO.

EIRSAT-1-projektet genomförs med stöd av Irlands näringsdepartement, Enterprise Ireland och Irländska forskningsrådet, Vetenskapsstiftelsen Irland, utbildningsavdelningen inom Europeiska Rymdstyrelsen (ESA), ESA Science och ESA PRODEX. Projektet utvecklar detaljerad kompetens och kunnande inom rymdvetenskap och teknik för missioner, nyttolast och teknikutveckling i den irländska rymdbranschen.

"Genom EIRSAT-1 utvecklar University College Dublin den första fullständiga rymdmissionen och nyttolaster till gagn för irländsk forskning och näringsliv. Det är en utmaning att utveckla nyttolasttekniken samtidigt som vi gör oss redo för leverans, uppskjutning och drift av rymdfarkosten. Vi är mycket tacksamma att Clyde Space förser oss med beprövade delsystem så att vi kan fokusera på att kvalificera vår teknik för rymden och på att för första gången på Irland utveckla heltäckande kunnande för satellitdrift. Vi ser fram emot att utforska andra potentiella samarbeten i framtiden," säger dr Ronan Wall, Space Program Manager vid University College Dublin.

2019-05-23

FÖR MER INFORMATION:

Vänligen besök: www.aacmicrotec.com och www.clyde.space eller kontakta:
VD Luis Gomes [email protected]
Styrelsens ordförande Rolf Hallencreutz, [email protected] 

OM ÅAC MICROTEC
ÅAC och dess dotterbolag Clyde Space erbjuder kundanpassade, nyckelfärdiga tjänster från design till drift av satellitsystem i omloppsbana, inkluderande tillförlitliga satellitplattformar från 1 till 50 kg. Plattformarna går att anpassa efter kundernas behov. Vårt helhetserbjudande gör det möjligt för kunderna att nå sina mål med en enda, pålitlig partner. Dessutom levererar vi ett komplett utbud av delsystem för kubsatelliter och småsatelliter.

ÅAC Microtecs aktie är upptagen till handel på Nasdaq First North. G&W Fondkommission, e-post [email protected], telefon 08-503 000 50, är bolagets Certified Adviser.

Om EIRSAT-1

EIRSAT-1 är Irlands första satellit och är designad, byggd och opereras från University College Dublin med stöd från Enterprise Ireland, the Irish Research Council och Science Foundation Ireland. Projektet är ett samarbete mellan institutionerna för fysik, ingenjörsvetenskap, matematik och datavetenskap.

https://www.eirsat1.ie/  

https://twitter.com/eirsat1?lang=en

Om kubsatelliter

Kubsatelliter är fullt fungerande satelliter. Kubsatelliter har dimensioner som mäts i standardenheter "Units" eller "U" där en 1U kubsatellit mäter 100mm x 100mm x 110mm och väger ca 1,1kg, en 3U kubsatetllit mäter 100mm x 100mm x 330mm och väger ca 4kg, och så vidare. Kubsatelliter är vanligtvis medpassagerare vid andra uppskjutningar. Tillämpningarna för kubsatelliter ökar snabbt allteftersom tekniken och kapaciteten hos dessa små rymdfarkoster fortsätter att förbättras.

Ytterligare källor

https://www.eirsat1.ie/subsystems 


Om AAC Clyde Space

AAC Clyde Space erbjuder satellitmarknaden avionikprodukter (elektronik för rymd) med fokus på datahantering såsom omborddatorer och massminne samt strömförsörjning.

Webbplats
www.aac-clyde.space
Bransch
Industrivaror och -tjänster

Prenumerera

Få löpande information från AAC Clyde Space via e-post.

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Nasdaq First North Premier Growth Market Kortnamn AAC ISIN-kod SE0021020716 Certified Adviser Carnegie Investment Bank

IR-Kontakt

Mats Thideman CFO och vice VD [email protected] +46 70-556 09 73