AAC Clyde Spaces dotterbolag Hyperion verifierar laserkommunikation i omloppsbana

2021-01-05 AAC Clyde Space AB (publ)
AAC Clyde Space AB (publ) ("AAC") dotterbolag Hyperion har vunnit en order om 0,15 MEUR (ca 1,5 MSEK) för att verifiera sin rymdbaserade laserkommunikationsterminal, CubeCAT, i omloppsbana. Terminalen är designad för nedlänkning av data i ultrahög hastighet, vilket avsevärt förbättrar och underlättar datakommunikation via småsatelliter.

Hyperion Technologies har utvecklat kommunikationsterminalen tillsammans med det nederländska oberoende forskningsinstitutet TNO. Terminalen kan, med en storlek på 1U, ett lågt effektbehov och en låg massa, nedlänka data från småsatelliter i hastigheter upp till maximalt 1 Gbps och upplänka i hastigheter upp till 200 Kbps. Terminalen är ett ESA ScyLight-projekt med stöd från det nederländska försvarsministeriet och den nederländska rymdmyndigheten. Terminalen är planerad att skjutas upp i början av 2022 ombord på NorSat-TD-satelliten.

Laserkommunikationsterminalen kommer att avsevärt förbättra och underlätta datakommunikation via småsatelliter. Idag använder småsatelliter radiokommunikation med begränsad bandbredd och höga effektbehov, en teknik som avsevärt begränsar förmågan att kommunicera den data som samlas in från moderna småsatelliter i rymden. Processen att skaffa en licens för att skicka och ta emot data på en dedikerad radiofrekvens tar dessutom ofta ett till två år. För laserkommunikation finns inga utrymmesbegränsningar eller licenskrav.

Med en storlek på 1U, lågt effektbehov och låg vikt kan CubeCAT enkelt integreras i en småsatellit. Terminalen har också ett inbyggt datahanteringssystem med en stor buffert för datalagring.

Verifieringen av terminalen genomförs med hjälp av ett nätverk av optiska markstationer, bland annat en station som TNO utvecklar i Haag, Nederländerna, och den europeiska rymdstyrelsen ESAs markstation på Teneriffa i Spanien. Hyperion och TNO ska därigenom kunna tillgodose behov av laserkommunikation för sändning och mottagning i rymden, i luften och på marken.

"Det här är bra nyheter för teamet i Delft, som visar en imponerande takt i att utveckla ett nytt laserbaserat kommunikationssystem för småsatelliter. Detta är en teknik som kommer att påskynda utbyggnaden av dataintensiva rymduppdrag, vilket banar väg för mer kapabla jordövervakningssatelliter och inom en snar framtid komplexa datakommunikationsnätverk i rymden", säger AAC Clyde Space VD Luis Gomes.

FÖR MER INFORMATION:
Vänligen besök: www.aac-clyde.space eller kontakta:
VD Luis Gomes [email protected]
CFO Mats Thideman, [email protected], mobil +46 70 556 09 73

OM AAC CLYDE SPACE
AAC Clyde Space-gruppen erbjuder kundanpassade, nyckelfärdiga tjänster från design till drift av satellitsystem i omloppsbana, inkluderande tillförlitliga satellitplattformar från 1 till 50 kg. Dessutom levererar vi ett komplett utbud av delsystem för kubsatelliter och småsatelliter. AAC Clyde Spaces oöverträffade "flight heritage" och helhetserbjudande gör det möjligt för kunderna att nå sina mål med en enda, pålitlig partner.

AAC Clyde Spaces aktie är upptagen till handel på Nasdaq First North Premier Growth Market. Erik Penser Bank AB, e-post [email protected], telefon 08-463 83 00, är bolagets Certified Adviser. Aktien är även upptagen för handel på amerikanska OTCQX-marknaden under symbolen ACCMF.


Om AAC Clyde Space

AAC Clyde Space erbjuder satellitmarknaden avionikprodukter (elektronik för rymd) med fokus på datahantering såsom omborddatorer och massminne samt strömförsörjning.

Webbplats
www.aac-clyde.space
Bransch
Industrivaror och -tjänster

Prenumerera

Få löpande information från AAC Clyde Space via e-post.

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Nasdaq First North Premier Growth Market Kortnamn AAC ISIN-kod SE0021020716 Certified Adviser Carnegie Investment Bank

IR-Kontakt

Mats Thideman CFO och vice VD [email protected] +46 70-556 09 73