AAC Clyde Space designar satellit till Space Forge, som ska tillverka i rymden och återvända till jorden

2020-12-18 AAC Clyde Space AB (publ)
AAC Clyde Space har fått i uppdrag av British Space Forge att designa en satellitplattform som ska användas för att utnyttja rymdmiljön för tillverkning. Satelliten ska utformas för att befinna sig i omloppsbana under sex månader och därefter återvända till jorden för att leverera produkten till kunderna. Ordern för denna första fas av ett potentiellt större projekt har ett värde av 0,1 miljoner GBP (ca 1,3 MSEK) och planeras att levereras i mars 2021.

AAC Clyde Space ska utveckla en satellitdesign som utgår från bolagets befintliga standardplattform och som anpassas för återinträde i atmosfären och landning på jorden. Normalt brinner små satelliter upp när de återinträder i atmosfären vilket minimerar nedskräpningen i rymden, men Space Forge utvecklar teknologi som gör det möjligt för satelliter att återvända från rymden till jorden för att återvinnas, renoveras och skjutas upp igen.

Den preliminära designen (preliminary design review, PDR) planeras vara klar i mars 2021. Värdet av denna första fas, som också inkluderar design av missionen, är 0,1 miljoner GBP (ca 1,3 MSEK), finansieras av UK Space Agency via brittiska National Innovation Programme (NSIP).

Fas två i projektet blir demonstration av tillverkning i omloppsbana, med slutmålet att etablera kontinuerlig tillverkning i rymden med månatliga satellituppskjutningar. För att kommersialisera tjänsten planeras en testkampanj med flera satelliter som AAC Clyde Space ska understödja.

"Tillverkning i rymden är den enskilt största möjligheten att använda rymden för att skapa nytta på jorden. Vår teknik möjliggör storskalig produktion i rymden och att ta produkterna tillbaka till jorden. Vi är glada att samarbeta med AAC Clyde Space för utveckling av vår plattform. De ger oss en perfekt blandning av innovativ ingenjörskonst och erfarenhet från satelliter i rymden", säger Space Forges VD Joshua Western.

"Rymdbaserad tillverkning är inte längre science fiction. Det är spjutspetsteknik men väl inom räckhåll och med standardiserad småsatellitteknologi till och med attraktivt ur affärsperspektiv. Vi är stolta över att tillsammans med Space Forge flytta fram gränserna för rymdtekniken när den nu rör sig tillbaka mot jorden", säger AAC Clyde Space VD Luis Gomes.

FÖR MER INFORMATION:
Vänligen besök: www.aac-clyde.space eller kontakta:
VD Luis Gomes [email protected]
CFO Mats Thideman, [email protected], mobil +46 70 556 09 73

OM AAC CLYDE SPACE
AAC Clyde Space-gruppen erbjuder kundanpassade, nyckelfärdiga tjänster från design till drift av satellitsystem i omloppsbana, inkluderande tillförlitliga satellitplattformar från 1 till 50 kg. Dessutom levererar vi ett komplett utbud av delsystem för kubsatelliter och småsatelliter. AAC Clyde Spaces oöverträffade "flight heritage" och helhetserbjudande gör det möjligt för kunderna att nå sina mål med en enda, pålitlig partner.

AAC Clyde Spaces aktie är upptagen till handel på Nasdaq First North Premier Growth Market. Erik Penser Bank AB, e-post [email protected], telefon 08-463 83 00, är bolagets Certified Adviser. Aktien är även upptagen för handel på amerikanska OTCQX-marknaden under symbolen ACCMF.


Om AAC Clyde Space

AAC Clyde Space erbjuder satellitmarknaden avionikprodukter (elektronik för rymd) med fokus på datahantering såsom omborddatorer och massminne samt strömförsörjning.

Webbplats
www.aac-clyde.space
Bransch
Industrivaror och -tjänster

Prenumerera

Få löpande information från AAC Clyde Space via e-post.

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Nasdaq First North Premier Growth Market Kortnamn AAC ISIN-kod SE0021020716 Certified Adviser Carnegie Investment Bank

IR-Kontakt

Mats Thideman CFO och vice VD [email protected] +46 70-556 09 73