ÅAC Microtec levererar första satelliten i Catapultprogrammet

ÅAC Microtec AB ÅAC Microtec AB:s dotterbolag Clyde Space har levererat den första "In Orbit Demonstration" (IOD) satelliten till Nanoracks som ansvarar för satellitens uppskjutning. Missionen är en del av det så kallade IOD-programmet som finansieras av Innovate UK samt UK Space Agency och som leds av Satellite Applications Catapult.

3U-satelliten, som kallas IOD-1 GEMS (Global Environmental Monitoring Satellite), planeras att skjutas upp via den obemannade rymdfarkosten Cygnus som angör den internationella rymdstationen ISS via en Antares-raket. Första möjliga uppskjutningsdatum från NASA Wallops (Virginia, USA) är den 17 april 2019.

På kortare tid än sex månader har Clyde Space tillhandahållit satellitplattformen, integrerat nyttolasten och testat satelliten. Clyde Spaces satellitplattform utnyttjar nästa generations kraftsystem, höghastighetssändare för s-bandet och en kraftfull omborddator som möter de krav kundens nyttolast ställer.

Missionen ska demonstrera Orbital Micro Systems (OMS) miniatyriserade väderobservationsteknik och förväntas leverera detaljerad väderinformation som kompletterar data från befintliga stora institutionella satelliter.

"Vi är glada att tillhandahålla vår tekniska lösning till samverkansmissionen som är en viktig milstolpe både för Catapult- och OMS-programmen. IOD-1 GEMS är en banbrytande mission som visar att väsentligt mindre och billigare satelliter kan samla in detaljerade data om jorden. Våra beprövade satelliter och avancerade hårdvara möjliggör en ny våg av innovativ rymdteknologi som demonstrerar både missionskonceptet och nanosatelliternas roll på den nya rymdbaserade tjänstemarknaden", säger Craig Clark grundare och CSO på Clyde Space.

När IOD-1 GEMS visat sig fungera, planerar OMS att som en del av GEMS-programmet (Global Environmental Monitoring Satellite) bilda en konstellation av småsatelliter som var 15e minut genererar mätningar av temperatur, luftfuktighet och nederbörd på olika nivåer i atmosfären över hela jorden. OMS räknar med att leverera väderdata till försäkrings-, rymd-, maritim-, energi- och jordbruksmarknaden. Denna data ger bolag som behöver exakt och aktuell väderinformation ett bättre informationsunderlag.

"Teamwork, innovativa design- och integrationsprocesser från våra och Clyde Space-teamets ingenjörer möjliggjorde att programmet klarade satellitprogrammets tuffa tidschema. IOD-1 GEMS-satelliten är det första kommersiellt drivna mikrovågsradiometriska väderobservationsinstrumentet och det är värt att notera att OMS uttryckligen utvecklade GEMS för kommersiella marknadsbehov. Detta projekt markerar starten för en ny generation av marknadsdriven tillgång till och analys av väderdata som direkt möjliggör affärsbeslut på flera marknader och ökar säkerheten, tryggheten och välståndet för alla", säger William Hosack, VD för Orbital Micro Systems.

The Satellite Application Catapult är ett initiativ från den brittiska regeringen för att främja nya bolag i rymdindustrin och erbjuder företag totalt sex satelliter på vilka de kan demonstrera teknik i omloppsbana, varav fem satelliter tillverkas av Clyde Space.

"Vi är mycket glada att ha levererat den första missionen i IOD-programmet. Vårt mål är att stödja nya företag i rymdsektorn genom att ge dem billig och snabb tillgång till rymden. Genom vårt samarbete med Clyde Space, Nanoracks och OMS har IOD-1 GEMS-missionen visat hur Catapult skapar möjligheter som är av avgörande betydelse för våra partners framgång i Storbritanniens rymdindustri", säger Chris Brunskill, Head of Access to Space vid Satellite Application Catapult.

2019-03-08

FÖR MER INFORMATION:
Vänligen besök: www.aacmicrotec.com och www.clyde.space eller kontakta:
Tf VD Mats Thideman, [email protected]
Styrelsens ordförande Rolf Hallencreutz, [email protected]

OM ÅAC MICROTEC
ÅAC och dess dotterbolag Clyde Space erbjuder kundanpassade, nyckelfärdiga tjänster från design till drift av satellitsystem i omloppsbana, inkluderande tillförlitliga satellitplattformar från 1 till 50 kg. Plattformarna går att anpassa efter kundernas behov. Vårt helhets erbjudande gör det möjligt för kunderna att nå sina mål med en enda, pålitlig partner. Dessutom levererar vi ett komplett utbud av delsystem för kubsatelliters och småsatelliter.

ÅAC Microtecs aktier är upptagna till handel på Nasdaq First North. G&W Fondkommission, e-post [email protected], telefon 08-503 000 50, är Bolagets Certified Adviser.

För ytterligare information, se: https://sa.catapult.org.uk/news/uk-to-send-new-paradigm-in-weather-forecasting-into-space/


Om AAC Clyde Space

AAC Clyde Space erbjuder satellitmarknaden avionikprodukter (elektronik för rymd) med fokus på datahantering såsom omborddatorer och massminne samt strömförsörjning.

Webbplats
www.aac-clyde.space
Bransch
Industrivaror och -tjänster

Prenumerera

Få löpande information från AAC Clyde Space via e-post.

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Nasdaq First North Premier Growth Market Kortnamn AAC ISIN-kod SE0021020716 Certified Adviser Carnegie Investment Bank

IR-Kontakt

Mats Thideman CFO och vice VD [email protected] +46 70-556 09 73