ÅAC Microtec levererar förbättrad AIS-data via satellit exklusivt till ORBCOMM

ÅAC Microtec AB ÅAC Microtec AB:s dotterbolag, Clyde Space har idag ingått avtal med ORBCOMM Inc. (Nasdaq: ORBC), ett machine-to-machine och IoT-företag, att via två nästa generations "Automatic Identification Systems" (AIS) satelliter förbättra ORBCOMM:s branschledande AIS-erbjudande.

Som en del av projektet kommer Clyde Space att bygga och skjuta upp två 3U AIS-satelliter där varje satellit är utrustad med tre dedikerade AIS-mottagare, samt en mycket mångsidig mjukvarubaserad (SDR) mottagare. Satelliterna väger endast 4 kg vardera och har ett antennkoncept för att maximera AIS-detektering av alla meddelandetyper. ORBCOMM har en exklusiv licens för den AIS-data som tillhandahålls av Clyde Space via de två satelliterna. ORBCOMM kan därmed långsiktigt erbjuda sina globala kunder, såsom fraktbolag och sjösäkerhetsmyndigheter, en högre servicenivå. De två satelliterna kommer att skjutas upp i låg omloppsbana (LEO) under 2020 på separata raketer.

Ordern, som representerar ett totalt värde på ca 54 MSEK (5,9 MUSD) över fem år, kommer att levereras enligt "Space-as-a-Service" konceptet där Clyde Space äger och driver satelliterna för att leverera AIS-data exklusivt till ORBCOMM och dess kunder. Konceptet är grunden i ÅAC Microtecs strategi att på ett kostnadseffektivt sätt underlätta åtkomst till rymddata för befintliga och framtida kunder.

"Kontraktet med ORBCOMM är en strategisk milstolpe för ÅAC Microtec och Clyde Space, inte bara för att det är ett samarbete med ett etablerat ledande datatjänstföretag utan också på grund av vår möjlighet att leverera en Satellite-as-a Service modell", säger Rolf Hallencreutz, Ordförande i ÅAC Microtec. "Dessa satelliter visar på mognaden och prestandan hos vår kubsatellitteknik som idag används i hundratals framgångsrika rymdmissioner. Vi ser fram emot ett tätt samarbete med ORBCOMM för att leverera denna tjänst och tackar dem för att ha valt Clyde Space för detta spännande nästa steg i deras AIS-verksamhet."

"Vi är glada att samarbeta med ÅAC Microtec och Clyde Space för att förbättra vår befintliga AIS-tjänst med två toppmoderna satelliter av nästa generation då vi fortsätter att erbjuda våra kunder runt om i världen det bästa serviceutbudet för AIS-data, säger John Stolte, ORBCOMM:s Executive Vice President of Technology & Operation. "ORBCOMM:s kunder kommer att dra nytta av mer omfattande global täckning, förbättrad prestanda samt den högsta förväntade fartygsdetekteringstakten i branschen på lång sikt."

ORBCOMM:s AIS-tjänst erbjuder omfattande och tillförlitlig global täckning, även över öppna hav, och hanterar dagligen över 30 miljoner meddelanden från drygt 200 000 unika fartyg åt offentliga och kommersiella kunder världen över. ORBCOMM:s satellit-AIS-tjänst stöder många applikationer, inklusive maritim medvetenhet och säkerhet, miljöövervakning och maritim informationsinsamling.

2019-04-09

FÖR MER INFORMATION:
Vänligen besök: www.aacmicrotec.com och www.clyde.space eller kontakta:
Tf VD Mats Thideman, [email protected]
styrelsens ordförande Rolf Hallencreutz, [email protected] 

Informationen i detta pressmeddelande är sådan som ÅAC Microtec AB (publ) ska offentliggöra enligt EU:s förordning nr 596/2014 om marknadsmissbruk (MAR). Informationen lämnades genom ovanstående kontaktpersons försorg för offentliggörande den 9 april 2019 kl. 16:00 CET.

OM ORBCOMM
ORBCOMM Inc., (Nasdaq: ORBC) är en global ledare och innovatör inom industriell sakernas internet (IoT), som erbjuder lösningar som kopplar företag till sina tillgångar för att ge ökad synlighet och operationell effektivitet. Företaget erbjuder ett brett spektrum av lösningar för att övervaka och kontrollera tillgångar, inklusive sömlös satellit- och mobilanslutning, unik hårdvara och kraftfulla applikationer, allt med stöd av en heltäckande kundsupport. ORBCOMM har en mångsidig kundbas, inklusive ledande OEM:s, lösningsorienterade kunder, transportföretag, distributionsföretag, lagerhållningsföretag, maskinleverantörer, sjöfart, naturresurser och myndigheter. För mer information, besök www.orbcomm.com

OM ÅAC MICROTEC
ÅAC och dess dotterbolag Clyde Space erbjuder kundanpassade, nyckelfärdiga tjänster från design till drift av satellitsystem i omloppsbana, inkluderande tillförlitliga satellitplattformar från 1 till 50 kg. Plattformarna går att anpassa efter kundernas behov. Vårt helhetserbjudande gör det möjligt för kunderna att nå sina mål med en enda, pålitlig partner. Dessutom levererar vi ett komplett utbud av delsystem för kubsatelliter och småsatelliter.

ÅAC Microtecs aktie är upptagen till handel på Nasdaq First North. G&W Fondkommission, e-post [email protected], telefon 08-503 000 50, är bolagets Certified Adviser.


Om AAC Clyde Space

AAC Clyde Space erbjuder satellitmarknaden avionikprodukter (elektronik för rymd) med fokus på datahantering såsom omborddatorer och massminne samt strömförsörjning.

Webbplats
www.aac-clyde.space
Bransch
Industrivaror och -tjänster

Prenumerera

Få löpande information från AAC Clyde Space via e-post.

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Nasdaq First North Premier Growth Market Kortnamn AAC ISIN-kod SE0021020716 Certified Adviser Carnegie Investment Bank

IR-Kontakt

Mats Thideman CFO och vice VD [email protected] +46 70-556 09 73