Operativ uppdatering från Smokvica Winery

Tidigare i våras stärkte Zhoda Investments sin position på den kroatiska vinmarknaden genom ett kompletteringsförvärv för vita premiumviner på den dalmatinska ön Korcula. Bolaget har sedan dess tagit stora steg under en relativt kort tid och kan därför framställa cirka 40 000 flaskor av vin från druvan posip från årets skörd.

Bolaget har rekryterat Dalmatiens prisbelönte och ledande vinmakare av posip-viner Igor Radovanovic som ansvarig för Smokvica Winery. Under loppet av bara några månader har bolaget framgångsrikt byggt om delar av vineriet, installerat utrustning och valt ut och köpt druvor från de lokala druvbönderna. Detta har gett bolaget möjlighet att producera cirka 40 000 flaskor som kommer att vara redo för marknaden redan nästa år.

- Jag är mycket nöjd med utvecklingen i Smokvica Winery. Vi har gjort stora framsteg under en kort tid. Igor, som kommer från byn Smokvica, är den främste framställaren av posip-viner. Att vineriet är beläget i den by där posip-druvan upptäcktes för cirka 150 år sedan är fantastiskt för vårt varumärke. Det blir inte mer posip än så här, säger Robert Karlsson, vd Zhoda Investments.

Druvan Posip - en vitvinsfavorit från Dalmatien

Posip-druvan är en genuin dalmatinsk vitvinsfavorit. Smokvica Winery är beläget i posips ursprung och hjärta, vilket ger bolaget en klar styrka i marknadspositionering och marknadsföring jämfört med andra posip-producenter. Bolaget utvecklar nu en varumärkesstrategi så att vinberättelsen och den visuella identiteten kan lanseras inför säsongen 2019.

Smokvica Winery i posips hjärta

Smokvica Winery har en unik position i Kroatiens vinhistoria. Det var tidigare ett jugoslaviskt kooperativ där lokala druvbönder producerade vin under en uppsjö av varumärken. Kapaciteten var som högst 3 miljoner flaskor per år. Zhoda Investments förvärvade mark, byggnader och utrustning på en auktion tidigare i år. Bolaget har efter förvärvet förberett en av byggnaderna för vinframställning genom att byta tak, isolera väggar samt reparera och installera utrustning. Byggnaderna är på totalt 2,500 kvadratmeter, vilket ger utrymme inte bara för framställning av vin utan även för andra intäktsströmmar från gårdsförsäljning, vinprovningar och turism.

Dalmatiens ledande och prisbelönta vinmakare

Zhoda Investments har rekryterat några av Dalmatiens ledande vinmakare från den nya generationen som fokuserar på lokala druvor, en modern framställning och utmärkande vinstilar. Ett posip-vin framställt av Smokvica Winerys Igor Radovanovic vann i våras en guldmedalj vid 2018 Decanter World Wine Awards, världens största och mest inflytelserika vintävling. Nikola Mirosevic som arbetar tillsammans i vinkällaren med Igor fick nyligen utmärkelsen Årets Unga Vinmakare av Föreningen Dalmatiens Vinmakare, grundat 1907, för sitt arbete med lokala druvsorter.

Zhoda Investments två vinerier utgör basen för att nå visionen om en årlig produktion på 1 miljon flaskor per år. Testament Winerys ekologiska vingård på den dalmatinska kusten kommer främst att producera röda viner från druvan babic. Smokvica Winery på den dalmatinska ön Korcula kommer att fokusera på vita viner från druvan posip. Vinerierna framställer viner från lokala druvor, men mer än så, är båda belägna i dessa två vindruvors hjärta och ursprung.

Bilder från Smokvica Winery

Bifogat detta pressmeddelande finns bilder från Smokvica Winery.

  1. Smokvica Winery huvudbyggnad
  2. 30 000 liter under jäsning
  3. Handskördade posip-druvor
  4. Smokvica by

Stockholm, 24 oktober 2018

For mer information, vänligen kontakta:
Robert Karlsson, vd Zhoda Investments AB
+46 709 565 141, [email protected]
www.zhodainvestments.com 

Fakta om Zhoda Investments
Zhoda Investments investerar i utvalda europeiska onoterade bolag och utvecklar dem mot ökad tillväxt och lönsamhet genom aktivt ägande och entreprenörskap. I Dalmatien äger Zhoda en vinproducent med en 47 hektar ekologisk vingård med främst den röda lokala druvan babic. Zhoda innehar också ett vineri på den dalmatinska ön Korcula som framställer vita kvalitetsviner på druvan posip. Bolaget har även ett 45 procentigt ägarintresse i oljefältet Lelyaki i Ukraina med bevisade och sannolika oljereserver av kategorin 2P på 8 miljoner fat netto till bolaget. Zhoda Investments letar aktivt efter nya investeringar. Läs mer på www.zhodainvestments.com.


Om Zhoda Investments

Webbplats
zhodainvestments.com
Bransch
Olja och gas

Prenumerera

Få löpande information från Zhoda Investments via e-post.

Handelsinformation

Marknad beQuoted inofficiella Kortnamn ZHOD-B ISIN-kod SE0007789524