REGMAR

Sveriges största ICA-butik kan bli självförsörjande på gurkor och örter med hjälp av Agtiras vertikalodling

Agtira AB är på väg mot sin viktigaste order någonsin; Sveriges största ICA-butik, ICA Maxi Haninge, har tecknat en avsiktsförklaring, som syftar till att en Agtira-anläggning ska byggas i anslutning till stormarknaden, med målet att den ska bli helt självförsörjande på gurka och örter.

Om parterna enas om en avtalslösning kan detta bli ett viktigt genombrott på flera sätt för Agtira:

"Det kan bli första gången vi säljer vårt system "Agtira Greens" och det blir första gången vi etablerar oss söder om Norrland. Att det är Sveriges största livsmedelsbutik som vill ha ett Agtira-system gör inte saken sämre", säger Mattias Gemborg, vd för Agtira.

Han utgår från att en affär som denna, om den blir verklighet, kan komma att ge stort eko i livsmedelsbranschen, där många efterlyser klimatsmarta lösningar.

Så sent som i början av 2021 tog Agtira det strategiska beslutet att inte längre bara sälja grönsaker, örter och lax från sin anläggning i Härnösand, utan inrikta sig på att sälja sina tre olika klimatsmarta system där dessa produkter produceras, vägg i vägg med stormarknaderna, utan några transporter.

"Agtira Greens", som nu planeras för ICA Maxi Haninge, innebär att en drygt 1 000 kvadratmeter stor anläggning byggs i anslutning till stormarknaden. Där inne kommer stora mängder vertikalodlade gurkor och örter att produceras - för att säljas pinfärska inne i affären.


Mikael Gadd på ICA Maxi Haninge

"Vi räknar med att produktionen blir 200 ton gurka och 150 000 krukor med sallad och örter årligen, så vi blir helt självförsörjande på dessa grönsaker", berättar Mikael Gadd på ICA Maxi Haninge.

"Vi är övertygade om att det här är en satsning som ligger helt rätt i tiden. Kunderna får färska grönsaker som inte belastat miljön genom långa transporter", tillägger han.

Än så länge handlar det om en avsiktsförklaring mellan Agtira och ICA Maxi Haninge. Förutsättningen för att affären ska bli av är att parterna kan enas om ett avtal kring hur ett Agtira Greens-system ska etableras i anslutning till stormarknaden i Haninge. Man ska nu utreda olika möjliga placeringar i butikens absoluta närområde och säkerställa att rätt förutsättningar finns för etablering finns på platsen.

Dessa förhandlingar och undersökningar inleds inom kort, med målsättningen att parterna ska nå en lösning under början av 2022.

"Intresset för våra klimatsmarta odlingssystem ökar ständigt. Det är många livsmedelshandlare som vill veta hur de kan få grönsaker och fisk härodlat, det vill säga intill deras stormarknad, helt utan transporter. Så vi hoppas att kontrakten som vi tecknat under 2021 kommer att följas av många fler under nästa år", kommenterar Mattias Gemborg.

Notera

Denna information är sådan som Agtira AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning och lagen om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades, genom nedanstående persons försorg, för offentliggörande den 14 december, 2021 kl. 08.30.

För mer information, vänligen kontakta:

Mattias Gemborg, VD
Telefon: 0702 654400, e-post: [email protected]

Högupplösta bilder, filmer, illustrationer finns att hämta på: agtira.com/se/pressmaterial/
Fria att använda i artiklar om Agtira AB.

Om Agtira AB

Agtira är ett forsknings- och utvecklingsföretag inom foodtechsektorn, som levererar system för hållbar livsmedelsproduktion till aktörer inom livsmedelsbranschen. Med smart akvaponi och artificiell intelligens omdefinierar vi begreppet närodlat. Vi är världsledande inom området akvaponi där vi utvecklar både odlingsmetoder och mjukvarustöd för odlingssystem för fisk och grönsaker i urbana miljöer.

Agtira AB är noterat på NGM Nordic SME under kortnamnet AGTIRA B. Bolagets mentor är Eminova Fondkommission AB,
+46 8-684 211 00.

Bifogade filer

Agtira-Haninge.pdf

Om Agtira

Prenumerera

Få löpande information från Agtira via e-post.

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Nasdaq First North Premier Growth Market Kortnamn AGTIRA-B ISIN-kod SE0008588354 Certified Adviser Partner Fondkommission AB