Free2Move utvecklar banbrytande klimatstyrning för Bosse Rappne

- Siktar på marknaden för hobbyodlare

Nordic SME-listade Free2Move Holding - vars egenutvecklade mjukvaruplattform skapar miljö och resurseffektiva fastigheter - har för trädgårdsprofilen Bosse Rappnes bolag MyEden utvecklat ett system för att även privatodlaren ska kunna ha en perfekt temperatur i sitt växthus. MyEden, som lösningen heter, är det första systemet på marknaden anpassat för hobbyodlande privatpersoner.

Tidigare har endast stora kommersiella växthus för proffsodlare haft möjligheten att installera avancerade datorer som styr växthusets klimat för optimal odling. Utmaningen Bosse Rappne presenterade för Free2Move handlade om att översätta denna lösning till ett hobby-växthus i syfte att förlänga odlings- och utesäsong samt förbättra kvaliteten.

- Ska man få ett växthus att fungera bra måste man ha ett system som klarar av att ha rätt och stabil temperatur. Och som klarar av att styra igenom växlingar i temperatur och nederbörd. Annars fungerar aldrig ett växthus riktigt bra, säger Bosse Rappne, som blev känd för svenskarna då han i 500 avsnitt av Äntligen Hemma blev en folkbildare om odling, och han fortsätter:

- Jag är oerhört nöjd av att vi tillsammans med Free2Move lyckats ta fram en lösning för livsnjutare och hobbyodlare som gör det möjligt att få ett växthus där man kan bedriva en högfunktionell odling och samtidigt kunna njuta av sitt inglasade uterum på ett sätt som tidigare inte varit möjligt om man inte varit proffs. Och det till en rimlig peng.

Lösningen innehåller flera enheter hårdvara, som väderstation och dator, i kombination med en mjukvara som analyserar och styr samt en webbapplikation.

- Vi utvecklade en mjukvara och kundunik plattform som ser till att de tiotal enheter som skapar helheten samspelar för ett optimalt klimat där exempelvis fönsterluckor öppnas och stängs beroende av väder. Utmaningen låg i att göra systemet i mindre skala, till en rimlig utvecklingskostnad och ett system som privatpersoner både kan hantera och ha råd med, säger Jan Ström vd på Free2Move.

Information ifrån väderstationen hjälper till att styra tex fönsterluckor

De delar som saknades på marknaden fick Free2Move specialanpassa och säkerställa så att plattformen skulle vara lättanvänd. Alla brukare skall enkelt kunna styra hela systemet från mobilen. MyEden är kompatibelt med de flesta växthus och finns nu till försäljning. Se  www.myeden.se för mer information.

- MyEden skapar ett perfekt inomhusklimat och hobbyodlaren kan se fram mot att kunna odla och vara i växthuset året runt. Det blir också bättre kvalitet på grödorna. Och genom att skapa ett klimat som växterna trivs i kan man också odla giftfritt. Ett enkelt sätt att få natur omkring sig ända in i september och oktober, säger Bosse Rappne.

Samarbetet mellan Free2Move och Bosse Rappnes bolag MyEden är långsiktigt. Arbetet med att ta fram ytterligare en version av system för klimatstyrning av växthus har redan påbörjats. I samarbetet mellan de bolagen ingår även att Free2Move erbjuder MyEden support.

För ytterligare information om ovanstående, vänligen kontakta

Leif Syrstad,
VD Free2Move Holding AB,
tel: +46 708 660 703,
e-post: [email protected]

Om Free2Move

Free2Move är en nordisk digitaliseringspartner för hållbar och rationell fastighetsförvaltning. Vi skapar miljö- och resurseffektiva fastigheter. Bolagets kärnkompetens och erbjudande är att stärka fastighetsägarens driftnetto med hjälp av den senaste uppkopplade tekniken, övervakning, smart styrning och förnybara energilösningar med en digital plattform. Free2Move förenar teknik med människor som tillsammans genom rationell och effektiv drift sparar kostnader. Free2Moves lösningar ökar kundernas valfrihet, leverantörsoberoende samt minimerar miljöpåverkan.


Om Free2Move

Prenumerera

Få löpande information från Free2Move via e-post.

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Nordic SME Kortnamn F2M ISIN-kod SE0011414283 Mentor beQuoted

IR-Kontakt

Leif Syrstad CEO, Free2Move Holding AB [email protected] +46 708 660 703