Patientinklusionen i Empros fas 2b-studie om obesitas slutfördes på bara en månad, vilket bekräftar det medicinska behovet. Top-line-data kommer under första kvartalet 2024.

Empros Pharma utvecklar EMP16, ett läkemedel för behandling av obesitas. På en månad har 320 patienter framgångsrikt randomiserats i fas 2b-studien SESAM. Detta bekräftar det medicinska behovet av säkra och effektiva orala läkemedel mot obesitas. Målet med att slutföra SESAM-studien under Q1 2024 är nu säkrat och de återstående fas 3-studierna kan starta under 2024 och leverera data under 2025.

Arvid Söderhall, VD för Empros, kommenterar: "EMP16 är oralt, har en väletablerad säkerhets- och tolerabilitetsprofil och har förutsättningar att ingå i de nationella behandlingsrekommendationerna som en första läkemedelsbehandling. De allra flesta patienter behöver en basal läkemedelsterapi som kroniskt stöd för att förbättra sin allmänna hälsa, där viktminskning och viktunderhåll är viktiga komponenter. EMP16 inriktar sig på denna grupp av patienter, och den snabba rekryteringen till studien bekräftar detta medicinska behov."

Ett mål med SESAM-studien är att påvisa överlägsenhet jämförelse med Xenical, som idag är det enda läkemedlet som rekommenderas av Socialstyrelsen. Empros har redan visat att EMP16 inte har samma problem med fekalt inkontinens som Xenical, samt uppnår en viktminskning på mer än 5% jämfört med placebo på 26 veckor.

Den snabba rekryteringen till SESAM-studien öppnar möjligheter för investerare och licenspartners att engagera sig i ett projekt som kan lanseras på FDA- och EMA-marknaderna inom mindre än fyra år. Förväntningen är att när topline-data blir tillgängliga under Q1 2024 kommer ytterligare investerare och/eller läkemedelslicenspartners att inkluderas i finansieringssyndikatet för att föra programmet framåt. EMP16 är en  innovativ tillgång med låg risk på en mycket attraktiv marknad för behandlingar mot obesitas, som förväntas uppgå till mellan 30-50 miljarder USD vid tidpunkten för godkännandet av EMP16.

Det bör också ge hopp till patienter som söker väl tolererat, säkert och prisvärt läkemedelsstöd för att minska och bibehålla sin kroppsvikt och förbättra sin hälsa. EMP16 skulle inte bara erbjuda en stark oral grundbehandling som monoterapi utan också potentialen för kombination med andra klasser av fetmaläkemedel, vilket potentiellt möjliggör en mer varaktig viktminskning.

"Vi är glada över att gå vidare med denna studie och utvärdera potentialen hos vårt orala läkemedel att ge ett säkert och effektivt alternativ till injicerbara läkemedel", säger Ulf Holmbäck, forskningschef  på Empros. "Vi är fortsatt engagerade i att utveckla innovativa lösningar som förbättrar patientresultat och livskvalitet, och vi ser fram emot att dela resultaten av vår studie under de kommande månaderna."

För mer information, vänligen kontakta:
Arvid Söderhäll, VD
E-post:  [email protected]
www.emprospharma.com

Om Empros
Empros Pharma utvecklar EMP16, ett läkemedel mot obesitas som planeras att lanseras i början av 2027. EMP16 är unik inom obesitas eftersom säkerheten kan överbryggas från tidigare produkter genom 505(b)2-förordningen. EMP16 har redan visat effekt i en 6-månaders klinisk prövning, nyligen publicerad i Obesity:

Effects of a novel weight-loss combinaon product containing orlistat and acarbose on obesity: A randomized, placebo-controlled trial - Holmbäck - 2022 - Obesity - Wiley Online Library. Empros Pharma grundades 2013 av forskare och entreprenörer vid Uppsala universitet tillsammans med investeraren Flerie Invest.

Canaccord Genuity agerar exklusiv affärsutvecklingsrådgivare för EMP16, och organisationer med intresse av att kommersialisera EMP16 uppmanas att kontakta Isaac Jacob på Canaccord.


Om Empros Pharma

Webbplats
emprospharma.com
Bransch
Sjukvård

Prenumerera

Få löpande information från Empros Pharma via e-post.

Handelsinformation

Marknad Onoterat