ÅAC Microtecs delsystem har framgångsrikt driftsatts på två japanska rymdmissioner

Delsystem från rymdteknikbolaget ÅAC Microtec ombord de japanska rymdmissionerna RISESAT och ALE-1 har framgångsrikt tagits i drift i omloppsbana. Rymdfarkosterna placerades i låg omloppsbana (LEO) den 18 januari 2019 från den japanska Epsilon-4-raketen som sköts upp från Uchinoura Space Center i sydvästra Japan. Kontakt har nu etablerats med RISESAT och ALE-1, som båda fungerar som planerat.

Detta är den senaste uppskjutningen av flyghårdvara från AAC Clyde Space som framgångsrikt tagits i drift. Det visar på företagets innovativa teknik och adderar till dess erkända "flight heritage" samt även på dess framgång på den japanska marknaden. 

"Missioner som RISESAT och ALE-1 är utmärkta exempel på hur den japanska marknaden är pionjär för nya applikationer i rymden. De högkvalitativa rymdfarkostlösningarna från AAC Clyde Space har gett oss ett starkt fotfäste på denna marknad och våra beprövade lösningar fortsätter att möta stor efterfrågan på den japanska marknaden", säger Iraklis Hatziathanasiou, VP Business Development.

RISESAT (Rapid International Scientific Experiment Satellite) leds av Tohoku University och är utrustad med kameror för jordobservation och experiment för att undersöka ny teknik för attitydkontroll och laserkommunikation.

ALE-1, ALE Co. Ltd. första rymdfarkost, ska skapa konstgjorda meteorer som kommer att kunna ses med blotta ögat. "Meteorskurar" ska skapas genom att från mikrosatelliter släppa drygt centimeterstora pellets som brinner upp när de återinträder i atmosfären genom en process som kallas plasmaemission och då skapar en illusion av ett meteorregn på marken. ALE-1 är en föregångare till ytterligare en rymdfarkost, ALE-2, som beräknas skjutas upp 2019.

För RISESAT levererade AAC Clyde Space högpresterande omborddatorer och massminne med låg energiförbrukning, samt specialutvecklade kraftdelsystem och stöd för flera nyttolaster på vad som är en rymdfarkost på 55 kg. För ALE-1 levererade AAC Clyde Space Sirius TCM, en massminnesmodul som innehåller funktionalitet för telemetri och telekommando och är designad med fokus på hög tillförlitlighet, robusthet och prestanda. ALE-1 använder TCM som kommunikationsgränssnitt med kompatibla markstationstjänster.

Mr Toshinori Kuwahara, Ph.D, associerad professor på Tohoku University och teknisk rådgivare till ALE sa: "Efter den framgångsrika uppskjutningen och smidiga placeringen i omloppsbana från den japanska uppskjutningsraketen Epsilon # 4, befinner sig nu RISESAT och ALE-1 i solsynkron omloppsbana på en höjd av ca 500 km, och båda fungerar bra. De plug-and-play omborddatorer som RISESAT använder möjliggör systemintegration av över 14 kameror, en strålningssensor och en laseröverföringsterminal som sin nyttolast. Den förser oss nu dagligen med värdefulla missionsdata. Driftsättning av ALE-1 pågår nu, och TCM kunde framgångsrikt upprätta kommunikationsförbindelser mellan Tohoku-universitetets driftcenter och ALE-1. Vi är säkra på att avancerade produkter från ÅAC Microtec och dess dotterbolag Clyde Space kommer att möjliggöra vårt framtida utnyttjande och utforskande av rymden."

2019-04-17

FÖR YTTERLIGARE INFORMATION:
Vänligen besök: www.aacmicrotec.com och www.clyde.space eller kontakta:
Tf VD Mats Thideman, [email protected]
Styrelsens ordförande Rolf Hallencreutz, [email protected]

OM ÅAC MICROTEC
ÅAC och dess dotterbolag Clyde Space erbjuder kundanpassade, nyckelfärdiga tjänster från design till drift av satellitsystem i omloppsbana, inkluderande tillförlitliga satellitplattformar från 1 till 50 kg. Plattformarna går att anpassa efter kundernas behov. Vårt helhetserbjudande gör det möjligt för kunderna att nå sina mål med en enda, pålitlig partner. Dessutom levererar vi ett komplett utbud av delsystem för kubsatelliter och småsatelliter. 

ÅAC Microtecs aktie är upptagen till handel på Nasdaq First North. G&W Fondkommission, e-post [email protected], telefon 08-503 000 50, är bolagets Certified Adviser.

OM KUBSATELLITER
Kubsatelliter är fullt funktionella satelliter. De följer en måttstandard som mäts i enheter/units eller U där en 1U kubsatellit mäter 100mm x 100mm x 110mm och väger ca 1,1kg, en 3U kubsatellit mäter 100mm x 100mm x 330mm och väger ca 4kg, osv.  För att skjuta upp kubsatelliter utnyttjar man oftast raketuppskjutningar med andra huvudsyften. Antalet applikationer som kubsatelliter används till växer snabbt i takt med att teknologin och kapaciteten hos dess små rymdfarkoster fortsätter att utvecklas. 

Ytterligare källor:
http://star-ale.com/en/

http://star-ale.com/en/news/317/2019/01/04/

https://space.skyrocket.de/doc_sdat/hodoyoshi-2.htm

https://space.skyrocket.de/doc_sdat/ale-1.htm

http://global.jaxa.jp/press/2018/11/20181130_epsilon4.html

http://global.jaxa.jp/press/2019/01/20190118_epsilon4.html

https://www.tohoku.ac.jp/japanese/2019/02/press-20190213-01-RISESAT.html (japanska)


Om AAC Clyde Space

AAC Clyde Space erbjuder satellitmarknaden avionikprodukter (elektronik för rymd) med fokus på datahantering såsom omborddatorer och massminne samt strömförsörjning.

Webbplats
www.aac-clyde.space
Bransch
Industrivaror och -tjänster

Prenumerera

Få löpande information från AAC Clyde Space via e-post.

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Nasdaq First North Premier Growth Market Kortnamn AAC ISIN-kod SE0021020716 Certified Adviser Carnegie Investment Bank

IR-Kontakt

Mats Thideman CFO och vice VD [email protected] +46 70-556 09 73