ÅAC Microtec får order för ny mjukvara till Institutet för rymdfysiks instrument i ESA:s Jupitermission

ÅAC Microtec AB ska utveckla mjukvara för Institutet för rymdfysiks instrument på European Space Agencys (ESA) mission till Jupiter JUICE för 2,1 MSEK. Instrumentet ska bidra till missionens övergripande mål, att ta reda på om det finns förutsättningar för liv under ytan på Jupiters månars frusna hav.

"Vi är stolta över att vara del av denna verkligt banbrytande forskningsmission. Återigen visar det kompetensen, kvaliteten och förmågan hos vårt tekniska team och vi är glada att bidra till att ta ytterligare ett svenskt rymdinstrument in i bortre rymden", säger ÅAC:s tf VD Mats Thideman.

"Vi känner oss trygga att samarbeta med ÅAC i denna mycket prestigefulla forskningsmission som kommer att öka vår förståelse för universum markant då vi tänjer på gränserna för vad som är möjligt i rymden. De data missionen samlar in kommer att sysselsätta forskare i decennier", säger Jan-Erik Wahlund, huvudforskare för instrumentet.

Under de kommande 12 månaderna ska ÅAC Microtec samarbeta med mjukvaruutvecklingsteamet vid Institutet för rymdfysik för att utveckla flygprogramvaran för Jupitermissionens instrument Radio Plasma Wave Investigation (RPWI).

Missionen, ESA JUICE - Jupiter ICy moons Explorer - ska under tre år att göra detaljerade observationer av jätteplaneten Jupiter och tre av dess största månar Callisto, Europa och Ganymede. Efter uppskjutningen som planeras ske 2022, kommer missionen färdas i sju år för att nå fram planeten. ESA JUICE är den första stora missionen i ESA:s Cosmic Vision 2015-2025-program.

Jupiter, som har ett extremt kraftfullt magnetfält, utgör med sina månar ett slags solsystem i miniatyr. Missionen ska undersöka systemet med hjälp av tio instrument för att hitta svar på hur solsystem kan uppstå och med det övergripande målet att ta reda på om det finns förutsättningar för liv i vätskan under månhavens frusna täcke.

RPWI mäter magnetiska och elektriska fält på Jupiters isiga månar för att möjliggöra för forskare att dra slutsatser om hur den joviska magnetosfären är uppbyggd och interagerar med de elektriskt ledande underjordiska haven genom elektromagnetiska fenomen. Förhoppningen med RPWI är också att kunna kartlägga och studera havsströmmarna under månarnas frusna täcke.

Förutom RPWI kommer Institutet för rymdfysik också ha ett så kallat PEP-instrument (Particle Environment Package), med på missionen.

2019-03-19

FÖR MER INFORMATION:
Vänligen besök: www.aacmicrotec.com och www.clyde.space eller kontakta:
Tf VD Mats Thideman, [email protected]
Styrelsens ordförande Rolf Hallencreutz, [email protected]

OM ÅAC MICROTEC
ÅAC och dess dotterbolag Clyde Space erbjuder kundanpassade, nyckelfärdiga tjänster från design till drift av satellitsystem i omloppsbana, inkluderande tillförlitliga satellitplattformar från 1 till 50 kg. Plattformarna går att anpassa efter kundernas behov. Vårt helhets erbjudande gör det möjligt för kunderna att nå sina mål med en enda, pålitlig partner. Dessutom levererar vi ett komplett utbud av delsystem för kubsatelliters och småsatelliter.

ÅAC Microtecs aktier är upptagna till handel på Nasdaq First North. G&W Fondkommission, e-post [email protected], telefon 08-503 000 50, är Bolagets Certified Adviser.


Om AAC Clyde Space

AAC Clyde Space erbjuder satellitmarknaden avionikprodukter (elektronik för rymd) med fokus på datahantering såsom omborddatorer och massminne samt strömförsörjning.

Webbplats
www.aac-clyde.space
Bransch
Industrivaror och -tjänster

Prenumerera

Få löpande information från AAC Clyde Space via e-post.

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Nasdaq First North Premier Growth Market Kortnamn AAC ISIN-kod SE0021020716 Certified Adviser Carnegie Investment Bank

IR-Kontakt

Mats Thideman CFO och vice VD [email protected] +46 70-556 09 73