AAC Clyde Space vinner 0,2 MEUR (ca 2 MSEK) order på datorsystem till en månfärd

2021-05-04 AAC Clyde Space AB (publ)
AAC Clyde Space har valts ut av UAE:s Mohammed Bin Rashid Space Center (MBRSC) för att leverera ett datorsystem för ca 2 MSEK (0,2 MEUR) till månrovern Rashid. Detta är den fjärde månfärden som AAC Clyde Space deltar i.

Missionen som annonserades av MBRSC i september 2020, ska placera en liten rover med flera vetenskapliga instrument på månen. Rovern har fått namnet Rashid och väger endast ca 10 kg, vilket ställer höga krav på både komponenter och nyttolaster för att maximera det potentiella vetenskapliga utfallet av månfärden. Månrovern Rashid är en viktig del av UAE:s rymdutforskningsstrategi, som är inriktat på att bygga upp ny kompetens, inspirera framtida generationer att ägna sig åt rymdvetenskap och forskning samt att främja globalt samarbete.

Datorsystemet ska användas för att styra, hantera och bearbeta bilder och videor som genereras av de fyra kamerorna ombord Rashidrovern. AAC Clyde Space ska leverera utvecklingsmodeller baserade på befintlig Sirius-avionik under andra kvartalet och flygmodeller fjärde kvartalet 2021.

"Månfärder är speciella för oss eftersom de inte bara har inspirerat flera generationer av människor utan också så tydligt illustrerar hur avancerad småsatellittekniken har blivit. Den snabbt växande flottan av satelliter ökar våra produkters flight heritage, vilket möjliggör för oss att få kunskap och snabba upp vår produktutveckling", säger AAC Clyde Space CEO Luis Gomes.

Månfärden ses av MBRSC som ett perfekt tillfälle att testa ny teknik och utrustning för framtida utforskning av rymden, inklusive planeten Mars.

FÖR MER INFORMATION:
Vänligen besök: www.aac-clyde.space eller kontakta:
VD Luis Gomes [email protected]
CFO Mats Thideman, [email protected], mobil +46 70 556 09 73

OM AAC CLYDE SPACE
AAC Clyde Space-gruppen erbjuder kundanpassade, nyckelfärdiga tjänster från design till drift av satellitsystem i omloppsbana, inkluderande tillförlitliga satellitplattformar från 1 till 50 kg. Dessutom levererar vi ett komplett utbud av delsystem för kubsatelliter och småsatelliter. AAC Clyde Spaces oöverträffade "flight heritage" och helhetserbjudande gör det möjligt för kunderna att nå sina mål med en enda, pålitlig partner.

AAC Clyde Spaces aktie är upptagen till handel på Nasdaq First North Premier Growth Market. Erik Penser Bank AB, e-post [email protected], telefon 08-463 83 00, är bolagets Certified Adviser. Aktien är även upptagen för handel på amerikanska OTCQX-marknaden under symbolen ACCMF.

OM MBRSC
Rymdcentret Mohammed Bin Rashid som grundades 2006, är centret för Förenade Arabemiratens nationella rymdprogram. MBRSC bygger och driver jordobservationssatelliter och erbjuder bild- och dataanalystjänster till kunder världen över. Centret har skjutit upp DubaiSat-1, DubaiSat-2 och KhalifaSat, vilka har utvecklats i Förenade Arabemiraten av ett team av högt kvalificerade inhemska ingenjörer. Centret sköt också upp Förenade Arabemiratens Marsmission Hope Probe, som den 9 februari 2021 blev den första arabiska interplanetära missionen att nå omloppsbana runt Mars. Hope Probe ska samla viktiga vetenskapliga data om atmosfären på Mars. Nyligen annonserade centret uppskjutningen av en mission till månen, som är den första emiratiska och arabiska missionen att utforska månen och planerar att utveckla MBZ-SAT, den mest avancerade kommersiella satelliten i regionen för högupplösta satellitbilder. MBRSC står dessutom värd för den 72:a upplagan av världens främsta rymdkonferens International Astronautical Congress (IAC) 2021. Konferensen hålls i Dubai och Förenade Arabemiraten är den första arabiska nationen står värd för IAC sedan starten 1950. Centret ansvarar också för Förenade Arabemiratens astronautprogram, vilket den 25 september 2019 sköt upp Hazzaa Al Mansoori, den första emiratiska astronauten, till den internationella rymdstationen på ett vetenskapligt uppdrag samt utvecklingen av Mars 2117-programmet som syftar till att bygga en mänsklig koloni på Mars.


Om AAC Clyde Space

AAC Clyde Space erbjuder satellitmarknaden avionikprodukter (elektronik för rymd) med fokus på datahantering såsom omborddatorer och massminne samt strömförsörjning.

Webbplats
www.aac-clyde.space
Bransch
Industrivaror och -tjänster

Prenumerera

Få löpande information från AAC Clyde Space via e-post.

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Nasdaq First North Premier Growth Market Kortnamn AAC ISIN-kod SE0021020716 Certified Adviser Carnegie Investment Bank

IR-Kontakt

Mats Thideman CFO och vice VD [email protected] +46 70-556 09 73