AAC Clyde Space levererar PICASSO, den gyllene kubsatelliten

2020-02-05 AAC Clyde Space AB (publ)
AAC Clyde Space har levererat PICASSO, en 3U kubsatellit, till Belgian Institute for Space Aeronomy för integrering vid en anläggning i Delft. Satelliten planeras att skjutas upp från Franska Guyana på en Arianespace Vega-raket den 24 mars.

PICASSO (Pico-Satellite for Atmospheric and Space Science Observations) ska mäta ozonets utbredning i stratosfären, uppskatta temperaturprofiler upp till mesosfären och karaktärisera plasman i jonosfären. Jordobservationsmissionen är ett resultat av ett internationellt samarbete som leds av Royal Belgian Institute for Space Aeronomy (BIRA-IASB), AAC Clyde Space, ESA (European Space Agency), VTT Technical Research Center of Finland Ltd och belgiska Centre Spatial de Liège. PICASSO ska demonstrera vetenskaplig kapacitet för atmosfärisk fjärravkänning med VISION (en hyperspektral avkännare) och mätningar på plats med SLP (Sweeping Langmuir Probe). Kapaciteten är också strategisk för utforskning av planeter.

AAC Clyde Space har byggt och integrerat den guldpläterade satelliten som ska göra mätningar i låg omloppsbana runt jorden (LEO) under två år. Satelliten har två vetenskapliga nyttolaster: en nära infraröd hyperspektral avbildare som i första hand ska kartlägga ozonet i stratosfären och en Langmuirsond som ska mäta elektrondensitet och temperaturer i plasman runt satelliten. Ozonet i den övre atmosfären är avgörande för livet på jorden då det skyddar mot solens UV-strålning, varför exakt och aktuell information är kritisk för mänskligheten. Picassos syfte är att påvisa att dessa mätningar framgångsrikt kan göras med mycket små satelliter.

"Denna ambitiösa mission kommer att ge nya möjligheter för forskare att studera vår planet och på så sätt fatta mer välgrundade beslut. Vi är glada över att leverera denna innovativa kubsatellit till vår kund och ser fram emot att kontrollera och följa PICASSO i omloppsbana med vår specialbyggda markstation. Håll ögonen öppna för uppdateringar", säger AAC Clyde Space VD Luis Gomes.

"PICASSO-missionen kommer att visa att kubsatelliter, eller mer generellt småsatelliter, har nått den tekniska mognad som krävs för att vara värda att överväga som vetenskapliga verktyg för jordobservation. Tack vare deras låga kostnader kan de användas i satellitkonstellationer, vilket gör att de kan tillhandahålla data av vetenskaplig kvalitet med hög frekvens och oöverträffad täckning av jorden", säger BIRA-IASB projektledare Didier Pieroux.

FÖR MER INFORMATION:
Vänligen besök: www.aac-clyde.space eller kontakta:
VD Luis Gomes [email protected]
CFO Mats Thideman, [email protected], mobil +46 70 556 09 73

OM AAC CLYDE SPACE
AAC Clyde Space-gruppen erbjuder kundanpassade, nyckelfärdiga tjänster från design till drift av satellitsystem i omloppsbana, inkluderande tillförlitliga satellitplattformar från 1 till 50 kg. Dessutom levererar vi ett komplett utbud av delsystem för kubsatelliter och småsatelliter. AAC Clyde Spaces oöverträffade "flight heritage" och helhetserbjudande gör det möjligt för kunderna att nå sina mål med en enda, pålitlig partner.

AAC Clyde Spaces aktie är upptagen till handel på Nasdaq First North Premier Growth Market. Erik Penser Bank AB, e-post [email protected], telefon 08-463 83 00, är bolagets Certified Adviser.

OM ROYAL BELGIAN INSTITUTE FOR SPACE AERONOMY
Royal Belgian Institute for Space Aeronomy är ett statligt belgiskt vetenskapligt forskningsinstitut. Huvuduppgifterna är forskning och offentlig service inom aeronomi. Aeronomi är en vetenskap som studerar fysiska och kemiska egenskaper hos atmosfären och yttre rymden. Vidare studeras atmosfärerna i solsystemets himlakroppar och solens, naturen och mänsklighetens påverkan på atmosfäriska förändringar. BIRA-IASB har de kompetenser som krävs för att sätta samman alla delar av ett rymduppdrag för att utföra en fullständig studie av ett aeronomirelaterat problem: från formulering av forskningsmål, från design av instrument och missionsmål, till utformning av satellitdataprodukter, deras validering och geofysiska utnyttjande, inklusive modellering och utveckling av tjänster. https://www.aeronomie.be/en


Om AAC Clyde Space

AAC Clyde Space erbjuder satellitmarknaden avionikprodukter (elektronik för rymd) med fokus på datahantering såsom omborddatorer och massminne samt strömförsörjning.

Webbplats
www.aac-clyde.space
Bransch
Industrivaror och -tjänster

Prenumerera

Få löpande information från AAC Clyde Space via e-post.

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Nasdaq First North Premier Growth Market Kortnamn AAC ISIN-kod SE0021020716 Certified Adviser Carnegie Investment Bank

IR-Kontakt

Mats Thideman CFO och vice VD [email protected] +46 70-556 09 73