AAC Clyde Space erhåller 135 kUSD för att driva SeaHawk-1 ytterligare ett år

2021-06-24 AAC Clyde Space AB (publ)
AAC Clyde Space, ett ledande småsatellitbolag, har erhållit en order värd ca 1,1 MSEK (135 kUSD) för att fortsätta att driva SeaHawk-1-satelliten från sin markstation i Glasgow under ytterligare 12 månader.

Satelliten som sedan 2018 befinner sig i omloppsbana, är en del av ett samarbete mellan University of North Carolina Wilmington och NASA för att observera förändringar i havsytans biologi. Satelliten är utrustad med en kompakt, multispektral kamera (HawkEye) utvecklad av Cloudland Instruments. Bilderna används för att analysera havets färg och därigenom bestämma vattenkvaliteten.

"Det har varit givande att arbeta med Clyde Space kring design, konstruktion, uppskjutning, driftsättning och nu drift av SeaHawk-1. Som våra partners på Clyde Space påpekade när vi inledde denna satsning är satelliten utan tvekan en av de mest sofistikerade 3U-kubsatelliterna som någonsin har skapats. Vi har driftsatt en satellit stor som en skokartong, som färdas i en hastighet av 7,5 km/s på cirka 600 km höjd med högre nedladdningshastighet än mitt bredband hemma och den levererar vetenskapliga kvalitetsdata om havets ekologi!", säger John M Morrison, UNCW Principal Investigator.

Satelliten drivs från AAC Clyde Space's markstation i Glasgow, medan data laddas ner från satelliten via X-bandet till NASAs anläggning i Wallops. Därefter integreras datan i NASAs SeaWiFS Data Analysis System (SeaDAS) och distribueras världen över. Inledningsvis är fokus att ge forskarsamhället fri tillgång till den information som samlats in och bearbetats sedan mitten av april 2021. Satelliten förväntas producera ca 100 bilder i veckan. Den data som genereras möjliggör en bättre förståelse för den marina näringskedjan, havsklimatet, fiske och föroreningar, vilket kan bidra till att främja havsmiljön och dess hållbarhet.

"AAC Clyde Space är mycket glada över att fortsätta bidra till SeaHawk-1-missionen. Akademin, myndigheter och näringsliv samarbetar som aldrig förr för att förbättra miljöövervakningen och generera tillförlitliga data som fyller igen kunskapsluckorna för ett informerat beslutsfattande. SeaHawk-1 är ett utmärkt exempel på detta, Sustained Ocean Color Monitoring är avgörande för att förstå det marina ekosystemet och i sin tur klimatförändringarna", säger AAC Clyde Space VD Luis Gomes.

SeaHawk-1, en 3U-kubsatellit, är en fortsättning på den mycket framgångsrika SeaWiFS (Sea-Viewing Wide field-of-View Sensor)-missionen, som sköts upp 1997. Över 20 år senare återskapas SeaWiFS-missionen genom SeaHawk förutom att den är cirka 100 gånger mindre och lättare och därför mer ekonomisk, vilket gör högkvalitativa vetenskapliga missioner ekonomiskt möjliga.

I överenskommelse med Moore Foundation kommer alla Hawkeye-bilder finnas tillgängliga utan kostnad via NASA Ocean Biology Distributed Active Archive Center (OB.DAAC). NASAs Ocean Color Web (https://oceancolor.gsfc.nasa.gov) har uppdaterats för att hantera HawkEye-data. Dessutom har NASAs kostnadsfria mjukvarupaket för bearbetning, visning och analys av havsfärgdata, SeaDAS (https://seadas.gsfc.nasa.gov/), uppdaterats för att inkludera stöd för HawkEye-bilder.

FÖR MER INFORMATION:
Vänligen besök: www.aac-clyde.space eller kontakta:
VD Luis Gomes [email protected]
CFO Mats Thideman, [email protected], mobil +46 70 556 09 73

OM AAC CLYDE SPACE
AAC Clyde Space är specialiserade på småsatellitteknologi och -tjänster som gör det möjligt för företag, myndigheter och utbildningsorganisationer att i nära realtid få tillgång till högkvalitativa data från rymden. Koncernens växande förmågor finns inom tre områden:

Space Data as a Service - levererar data från rymden direkt till kunder
Rymdmissioner - nyckelfärdiga lösningar som ger kunder möjlighet att effektivisera sina rymdmissioner
Rymdprodukter och komponenter - ett komplett utbud av standardsystem och skräddarsydda delsystem, komponenter och sensorer

AAC Clyde Space avser att bli världsledande inom kommersiella småsatelliter och rymdbaserade tjänster genom att fortsätta att utveckla sin teknologi för att hantera globala utmaningar och förbättra vårt liv på jorden.

Koncernens verksamhet bedrivs huvudsakligen i Sverige, Storbritannien, Nederländerna och USA, med partnernätverk i Japan och Sydkorea.

AAC Clyde Spaces aktie är upptagen till handel på Nasdaq First North Premier Growth Market. Erik Penser Bank AB, e-post [email protected], telefon 08-463 83 00, är bolagets Certified Adviser. Aktien är även upptagen för handel på amerikanska OTCQX-marknaden under symbolen ACCMF.

OM MOORE FOUNDATION
Gordon and Betty Moore Foundation främjar banbrytande vetenskapliga upptäckter, miljövård, förbättringar av patientvården och bevarande av San Fransisco Bay Areas speciella karaktär. Besök Moore.org eller följ @MooreFound.

OM UNCW
University of North Carolina Wilmington är dedikerat till lärande genom att integrera undervisning och mentorskap med forskning och tjänster. UNCW är en av de 17 institutionerna som utgör UNC-systemet. Besök uncw.edu för mer information.


Om AAC Clyde Space

AAC Clyde Space erbjuder satellitmarknaden avionikprodukter (elektronik för rymd) med fokus på datahantering såsom omborddatorer och massminne samt strömförsörjning.

Webbplats
www.aac-clyde.space
Bransch
Industrivaror och -tjänster

Prenumerera

Få löpande information från AAC Clyde Space via e-post.

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Nasdaq First North Premier Growth Market Kortnamn AAC ISIN-kod SE0021020716 Certified Adviser Carnegie Investment Bank

IR-Kontakt

Mats Thideman CFO och vice VD [email protected] +46 70-556 09 73