REGMAR

Rentunder publicerar bokslutskommuniké för 2023

Rentunder Holding AB redovisar en omsättning på 12 736 963 SEK

(helåret 2022: 8 336 730 SEK) och resultat efter skatt om 957 533 SEK

(helåret 2022: -2 160 204 SEK) för helåret 2023. Årsredovisning beräknas vara klar under april månad. 

Rentunder Holding publicerar bokslutskommuniké för räkenskapsåret 2023. Kommande rapporttillfällen avser årsredovisning 2023 som är planerad till den 4 april 2024 och halvårsrapport som redovisas 26 augusti 2024.

Bolagets rapport finns i dess helhet tillgänglig bifogat detta pressmeddelande på bolagets hemsida www.driveinboatwash.com/sv.

Bolagets VD lämnar följande kommentar i bokslutskommunikén:

Bästa aktieägare,

Det är med stolthet och stor glädje jag delar några av årets händelser.

Vi lämnar ett spännande år med hög intensitet bakom oss.

Internationell kundbearbetning har stått i fokus främst mot den amerikanska och europeiska marknaden.

Årets utveckling

Bolaget har navigerat genom globala och lokala utmaningar som stigande inflation, ett osäkert ränteläge och geopolitiska oroligheter vilket givetvis påverkat vår verksamhet. Det till trots har vi ytterligare stärkt vår distribution genom tre nya installationer i Sverige och två nya distributörer för den norska och nederländska marknaden. Totalt har vi nu fyra distributörer i Europa samt en i mellanöstern. Parallellt har vi fokuserat på att kvalitetssäkra operatörer och distributörer genom olika utbildningssteg med avsikt att uppnå en ökad generell kompentens för service och drift.

En utmanande faktor i vårt arbete med att etablera oss i USA handlar främst om att beakta de olika regelverk som råder avseende tillåtna biocidfärger i kombination med ett annat sätt att bruka sina båtar. I Europa ligger vi i framkant med en aktiv debatt och reglering för begränsningar av höghaltiga kopparbaserade båtbottenfärger. Den amerikanska marknaden har ännu inte kommit lika långt med regleringen. Detta medför att vi har en begränsad möjlighet att fullt ut ta steget in på den amerikanska marknaden. Dock följer vi utvecklingen noga och hoppas på en fortskridande progression. Bolaget strävar fortsatt efter att finna goda samarbetspartners i USA under 2024.

Produktutveckling

På produktsidan har bolaget framgångsrikt installerat en ny innovativ patenterad "centreringsenhet" som underlättar förtöjningen och säkerställer centreringen av båten. Centreringsenheten ger en ökad kapacitet med 30% där en operatör kan tvätta upp till fem båtar per timme. Detta möter den ökade efterfrågan från båtägare som aktivt väljer ett miljövänligt alternativ till giftiga biocidfärger, vilket ses som en gynnsam utveckling för bolaget. Centreringsenheten finns nu tillgänglig på marknaden som en tilläggsprodukt till våra befintliga och nya installationer.

Båtsäsongen präglades av ett något sämre väderläge, vilket påverkade viljan till att nyttja sin båt. Trots detta har flertalet anläggningar ändå visat ett positivt resultat i antal tvättar under säsongen 2023.

Bolagets strategi att öka närvaron via digitala marknadskanaler och deltagande på båtmässor i Europa har bidragit till säsongens positiva utveckling och efterfrågan från båtägare. Vidare ser jag även att de pågående europeiska debatterna gällande invasiva arter och kommande regleringar av kopparbaserad båtbottenfärg är till fördel för bolaget och våra partners runt om i Europa. Jag kan notera en allt högre förväntan på en marin hållbar miljö både från båtägare och potentiella kunder.

Bolagets nettoomsättning och resultat

Bolagets totala nettoomsättning uppgick till 12 736 963 kr jämfört med föregående år (8 336 730 kr). Detta är en ökning med 53 procent jämfört med föregående år. Ökningen i omsättning beror främst på fler sålda tvättar, en högre efterfrågan på helhetsservice, såsom vinterkonserveringar, bassängrengöringar och övriga underhållsärenden.

Bolagets resultat visar på en positiv utveckling med 957 533 kr mot -2 160 204 kr föregående år. Det positiva resultatet grundar sig främst på en ökad omsättning och en stärkt kostnadsstrategi. Genom en strategi att balansera intäkter och kostnader har bolaget lyckats förbättra sin ekonomiska ställning. Detta arbete fortskrider löpande.

Framtidsspaning

Bolagets målsättning framåt är att vi fortsatt skall öka vår närvaro och distribution på fler marknader och samtidigt utveckla hållbara finansiella anpassningar för en bredare målgrupp. Fortsatt produktutveckling med diverse finesser som möjliggör enklare och snabbare service.

Kemikalieinspektionens godkännande av den kopparbaserade båtbottenfärgen VC17 upphör, med ett förbud att säljas från och med maj 2024 i Sverige. Detta förbud kommer gälla även inom EU, efter den biocidförordning som EU har utfärdat.

En positiv utveckling för framtiden då fler marinor och båtklubbar behöver ställa om till hållbara alternativ.

Precis som förra året anger bolaget ingen prognos eller målsättning för det kommande årets resultat och omsättning. Osäkerhetsfaktorer såsom orderingång där utfallet skiljer sig åt väsentligt redovisningsmässigt om bolaget främst säljer anläggningar eller tillsammans med partners etablerar anläggningar. Även tajmingen om bolaget slutlevererar anläggningar precis före eller efter en rapportperiod, påverkar resultat och omsättning väsentligt. 

Bolaget befinner sig fortsatt på alla marknader. I Sverige har vi bevisat nyttan och lönsamheten i produkten för att skapa en massmarknad för våra produkter.

Till sist vill jag tacka aktieägare, medarbetare, kunder och samarbetspartners för ett händelserikt år med svarta siffror och ser med tillförsikt fram emot ett spännande 2024. 

För ytterligare information kontakta:
Carina Bjerner, VD

[email protected]

+46 (0) 601 61 10

Rentunder är ett miljöteknikbolag som utvecklar och säljer anläggningar som på mekanisk väg rengör båtbottnar i syfte att ej behöva använda giftig båtbottenfärg. Bolaget har sålt anläggningar i Europa, Nordamerika och Asien. Bolagets aktie är föremål för handel på NGM Nordic SMT. Mer information om bolaget finns på www.driveinboatwash.com.

Detta pressmeddelande innehåller insiderinformation som Rentunder Holding AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades genom ovanstående kontaktpersons försorg för offentliggörande den 23 februari, 2024. 


Om Rentunder

Rentunder är ett miljöteknikbolag som utvecklar och säljer produkter som på mekanisk väg rengör båtskrov istället för att använda giftig båtfärg. 

Webbplats
www.driveinboatwash.com/sv/

Prenumerera

Få löpande information från Rentunder via e-post.

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Nordic SME Kortnamn RENT ISIN-kod SE0004548451