Meltron lanserar nya ljuslösningar för djurstallar

Meltron AB har nyligen installerat en första anläggning med ny teknisk lösning i ett stall för mjölkkor i Mellansverige och fått två beställningar på ytterligare anläggningar i Sverige och Österrike.

- Det nya är att vi matar lamporna direkt med likström, vilket gör lamporna enklare och billigare samt mindre störningskänsliga. Osynligt flimmer finns inte heller. Likströmmen omvandlas i ett första skede i normala AC/DC-omvandlare, som placeras i ett centralt styrskåp. Vi har utvecklat en app så att ljusreglering enkelt kan ske varsomhelst över mobiltelefonen, säger Björn Naumburg, marknadschef på Meltron. Den första driftperioden visar på ett starkt och bra ljus och en bra reglering mellan önskade ljusnivåer.

I nästa skede är kopplingen till lokalt genererad el från solceller uppenbar, vilket expanderar snabbt inom jordbruket. Även batterilagring kan enkelt integreras så att driftsäkerheten kan garanteras under korta störningar och avbrott. Dedikerade, lokala likströmslösningar kan användas i många tillämpningar och utvecklas nu snabbt inom många områden.

Potentialen är mycket stor bara för mjölkkor. Meltron har ett 50-tal installationer i Sverige, som har drygt 300 000 kor, och en handfull i Tyskland och Österrike. I Tyskland finns 4,5 miljoner kor, i Italien och Polen vardera mer än 3 miljoner, i Frankrike och Nederländerna ungefär lika många. Man kan räkna med att belysningssystemen i djurstallar kräver investeringar på ca 2000 kr per ko över en 20-årsperiod, dvs bara i dessa länder mer än 2 miljarder kronor per år inom denna sektor.

Meltron AB designar, tillverkar och säljer LED-belysning för utvalda nischmarknader. Nischerna som prioriteras representerar miljöer med krav på lång livslängd, tåliga/motståndskraftiga ljuskällor och, ur ett industriellt perspektiv, korta återbetalningstider. Prioriterade nischmarknader är djurstallar, industribelysning och vägbelysning.

LED-belysning är en av världens snabbast växande stora industrier. För den industriella sektorn är f.n. den årliga tillväxten 47 % och hela marknaden väntas 2020 omsätta 100 miljarder USD enligt Edison Research.

För ytterligare information kontakta:

Göran Lundgren, ordf Meltron AB, tel: +46 70 467 4040

Ville Sistonen, VD Meltron AB, tel: +358 40 746 4781

Björn Naumburg, marknadschef, tel: +46 70 290 1075

Meltron AB, Embassy House, Linnégatan 89C, 115 23 Stockholm

Läs mer på www.meltron.com


Om Meltron

Webbplats
www.meltron.com
Bransch
Teknik

Prenumerera

Få löpande information från Meltron via e-post.

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Nordic SME Kortnamn MLTR ISIN-kod SE0017936834

IR-Kontakt

Göran Lundgren Ordförande [email protected] +46 70 467 4040